Rusia anunţă sancţiuni "reciproce" pentru oficiali germani în scandalul Navalnîi
alte articole
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, joi, că intenţionează să sancţioneze oficialii germani şi francezi drept represalii pentru sancţiunile aplicate de UE asupra oficialilor ruşi în legătură cu presupusa otrăvire a lui Alexei Navalnîi.
Navalnîi s-a îmbolnăvit brusc la bordul unui avion care zbura către Moscova, pe 20 august, fiind transportat de urgenţă la un spital după aterizarea forţată a aeronavei. După câteva zile el a fost preluat de un zbor charter în Germania şi internat la spitalul Charite din Berlin. Acolo, medicii germani au afirmat că a fost otrăvit cu o substanţă din gama noviciok de substanţe toxice de luptă produse de armata sovietică în anii 80.
Germania a cerut Rusiei să clarifice circumstanţele otrăvirii lui Navalnîi, în schimb Rusia a solicitat dovezile găsite de medicii germani, în sprijinul teoriei.
De curând, atât Franţa cât şi Germania au impus sancţiuni unor înalt oficiali ai serviciilor de informaţii şi apărare ale Rusiei.
Kremlinul, la rândul său, a anunţat propriile sancţiuni „reciproce” împotriva oficialilor germani şi francezi:
Vorbind despre sancţiunile reciproce ale Rusiei împotriva Franţei şi Germaniei, purtătorul de cuvânt al [Kremlinului] a subliniat că „nu s-ar fi putut aştepta la altceva”.
"Principiul reciprocităţii funcţionează aici destul de clar, aproape nimeni nu s-ar fi putut aştepta ca Rusia să lase evoluţia fără o reacţie", a explicat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a numit acuzaţiile legate de Navalnîi „mai mult decât dubioase”.
În urma anunţului Kremlinului, oficiali germani şi-au manifestat nemulţumirea, vineri, un purtător de cuvânt al guvernului etichetând acţiunea rusă ca fiind „nejustificată” şi „inadecvată”.
Căutând să sublinieze faptul că Kremlinul însuşi se află în centrul unei ilegalităţi urmate de încercarea de acoperire a crimei iniţiale, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, a spus că „un cetăţean rus a fost atacat cu un agent neurotoxic militar pe pământul rusesc”.
Purtătorul de cuvânt al Germaniei a adăugat:
"Rusia are toate mijloacele la dispoziţie pentru a clarifica această crimă. În schimb, ministrul rus de Externe anunţă sancţiuni împotriva oficialilor din ţări străine ..."
„Din perspectiva guvernului german, un astfel de pas este evident nejustificat şi inadecvat”.
Între timp, Rusia şi-a menţinut declaraţia că nu este vinovată în dosarul otrăvirii lui Navalnîi. Oficialii s-au opus, de asemenea, când s-a pretins că s-a folosit agentul toxic din gama noviciok, fabricat de sovietici, care este capabil să omoare în câteva minute - spunând că ar fi o operaţiune atât de „evidentă” încât ar lăsa urme evidente că ar fi fost făcută cu implicarea agenţiilor de informaţii ruseşti.
Navalnîi a susţinut în mod direct că Putin era în spatele otrăvirii, spunând că nu are „nicio altă explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat”.
Navalnîi, într-un interviu acordat mass-mediei germane în urmă cu peste o lună, a susţinut că Putin a ordonat în mod direct asasinarea. „Putin este în spatele crimei”, afirmase Navalnîi la Der Spiegel. "Nu am alte versiuni ale poveştii. Nu spun asta ca să mă măgulesc, ci pe baza faptelor".
Guvernul rus nu a precizat cu exactitate ce oficiali germani şi francezi vor fi vizaţi, iar sancţiunile ar trebui să includă cel puţin interdicţia de intrare în Federaţia Rusă.
Scandalul este de natură să pună presiune pe proiectul gazoductului Nord Stream 2, care este aproape finalizat, pe care Washingtonul şi aliaţii săi au încercat în mod activ să îl blocheze susţinând că va creşte influenţa politicii ruse asupra mediului politic din Germania.