Serghei Lavrov: medicii de la clinica Charite nu au găsit dovezi ale otrăvirii cu noviciok în cazul Navalnîi
alte articole
Luna trecută, autorităţile germane au anunţat că o analiză făcută de Bundeswehr a eşantioanelor liderului opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi, a găsit urme ale unui agent toxic de nivel militar din gama "noviciok" în corpul opozantului.
Moscova a numit acuzaţiile ciudate, subliniind că înainte de transferul lui Navalnîi în Germania, medicii ruşi care îl tratau în Siberia nu au găsit semne de otrăvire în organismul lui.
Marţi, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ţinut să ridice din nou problema. Medicii de la spitalul universitar Charite, unde a fost tratat Alexei Navalnîi, nu au găsit dovezi în analize că Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o otravă de nivel militar, a declarat Lavrov.
"Medicii din Omsk nu au găsit urme de agenţi chimici militari, au spus sincer acest lucru. Dar aş dori să vă atrag atenţia şi asupra faptului că spitalul Charite nu a găsit substanţe toxice în analizele sale; în schimb, au fost găsite "mai târziu în clinica Bundeswehr", a spus Lavrov, luni, membrilor Asociaţiei Afacerilor Europene din Rusia.
"Încă nu ştim: francezii şi suedezii au efectuat testul ei înşişi sau pur şi simplu li s-a dat de către partea germană. Iar faptul că partenerii noştri încearcă să păstreze totul secret, să tulbure apele, este ceva care ne îngrijorează foarte mult. Vrem să aflăm adevărul şi vom căuta să facem acest lucru", a adăugat diplomatul.
În acelaşi timp, a spus Lavrov, Moscova nu are nicio îndoială că Uniunea Europeană va încerca să aplice noi sancţiuni asupra Rusiei în legătură cu cazul Navalnîi, pe baza unei politici de sancţiuni creată recent cu privire la presupuse încălcări în utilizarea armelor chimice, despre care Lavrov a atras atenţia că nu necesită prezentarea de fapte sau dezbateri cu toate părţile aflate în conflict.
Potrivit lui Lavrov, politicile colegilor occidentali ai Rusiei, fie că este vorba de spaţiul cibernetic sau presupusa utilizare a armelor chimice, par să aibă drept scop crearea de noi instituţii în afara Organizaţiei Naţiunilor Unite sau a oricărui alt cadru juridic internaţional.
Sâmbătă, Ministerul rus de Externe s-a plâns că omologii săi germani au refuzat să ofere Ambasadei ruse la Berlin acces consular la Alexei Navalnîi de când a fost externat din clinica Charite. Potrivit Moscovei, procurorii ruşi au trimis părţii germane patru cereri de asistenţă juridică pentru ancheta despre presupusa otrăvire a lui Navalnîi, fără ca niciunul dintre ei să primească răspuns.
Moscova a criticat, de asemenea, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pentru că a oferit în tăcere părţii germane „asistenţă tehnică” în cazul Navalnîi, fără a informa Rusia.
Săptămâna trecută, Navalnîi a acuzat guvernul rus şi personal pe preşedintele Vladimir Putin că l-au otrăvit, spunând că nu se poate gândi la nicio altă explicaţie pentru ceea ce i s-a întâmplat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns numind afirmaţiile „neîntemeiate ... extrem de jignitoare şi inacceptabile” şi a dezvăluit că Moscova „are informaţii” că Navalnîi ar fi colaborat cu Agenţia Centrală de Informaţii.
Sâmbătă, ministrul german de Externe Heiko Maas a avertizat că sancţiunile împotriva Rusiei ar fi „imposibil de evitat” „dacă rezultatele laboratoarelor germane, suedeze şi franceze sunt confirmate” de OPCW.
Starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat brusc în timpul unui zbor intern de la Tomsk la Moscova pe 20 august, avionul său aterizând de urgenţă la Omsk, opozantul fiind internat imediat într-un spital local. Pe 22 august, în ciuda rezistenţei medicilor locali, Navalnîi a fost dus în Germania cu un zbor charter şi internat în Berlin.