Rusia a bombardat o bază militară folosită de americani în Siria

Vineri înfrângerea SUA în Orientul Mijlociu a fost ilustrată chiar mai intens după ce Wall Street Journal a arătat că Rusia ar fi bombardat în Siria o bază folosită de americani, în ciuda avertismentelor armatei americane, omorând inclusiv copii şi femei.
Fostul Secretar american de Stat pentru Externe, John Kerry (Win McNamee / Getty Images)
Gina Zaragiu
23.07.2016

Ştiri apărute în presă săptămâna aceasta arată că Rusia ar fi transmis informaţii preşedintelui Recep Erdogan la scurt timp înaintea începerii puciului militar din Turcia, sprijinindu-l să rămână la putere. Ca urmare a unei situaţii extrem de bizare din culisele NATO, Turcia a sechestrat la baza militară de la Incirlik, personal militar american şi bombe nucleare.

Joi, dezastrul patronat de administraţia Obama în Orientul Mijlociu a devenit chiar mai abisal, după ce au apărut în presă ştiri conform cărora, aeronave ruseşti au bombardat, luna trecută, un avanpost militar din Siria care era utilizat de forţele speciale americane şi britanice.

Garnizoana, situată în apropiere de graniţa cu Iordania, era o bază secretă de operaţiuni pentru cele două forţe militare, conform unei ştiri transmise joi de Wall Street Journal.

Oficialii americani militari şi de contrainformaţii au declarat că atacul, muşamalizat iniţial, ce a avut loc pe 16 iunie, precum şi bombardarea, într-un incident separat, a unei celule CIA de către ruşi au fost două tentative ale Kremlinului de a forţa mâna Washingtonului să coopereze în Siria.

Deşi niciun soldat nu a fost ucis în bombardament, incidentul a condus la opoziţie în cadrul Pentagonului şi CIA cu privire la planul administraţiei Obama de a coordona operaţiunile militare cu Rusia, pe teritoriul Siriei. Casa Albă în cele din urmă a decis să dea curs propunerii.

Secretarul de stat John Kerry, care potrivit relatărilor, împărtăşeşte unele dintre preocupările oficialilor armatei şi a celor de contrainformaţii, a ajuns săptămâna trecută, la Moscova, la un acord cu liderii ruşi, care permite coodonarea operaţiunilor celor două puteri - în ceea ce priveşte acţiunile împotriva grupului Jabhat al-Nusra, filiala oficială a Al-Qaeda în Siria.

Acordul temporar mandatează armata americană să facă schimb de informaţii cu Rusia cu privire la obiective specifice în Siria, în schimbul încetării campaniei de bombardamente ruseşti împotriva rebelilor sprijiniţi de SUA.

Oponenţii pactului, din cadrul Pentagonului şi CIA, au declarat că administraţia Obama a cedat în faţa "agresiunii ruse" şi că Moscova nu poate fi de încredere în onorarea prevederilor acordului.

Oficialii americani ai armatei şi cei de contrainformaţii au declarat că un contingent format din circa 20 de ofiţeri ai forţelor speciale britanice au ieşit din bază cu 24 de ore înainte ca aeronavele ruseşti să folosească, luna trecută, muniţii cu dispersie împotriva garnizoanei.

Wall Street Journal a relatat:

După prima lovitură a Rusiei, ofiţerii Comandamentului Central al Centrului de operaţiuni militare aeriene al SUA în Qatar i-au sunat pe omologii lor din sediul de campanie aeriană al Rusiei în Latakia, Siria, au declarat oficialii americani. Ofiţerii americani le-au spus ruşilor că garnizoana făcea parte din efortul militar al SUA împotriva Statului Islamic şi nu ar trebui atacată. Aproximativ 90 de minute după ce avertismentul fusese făcut, o aeronavă americană care se afla în apropiere a observat cum ruşii au lansat un al doilea val de bombe împotriva garnizoanei. O aeronavă de supraveghere militară aeriană a încercat să-i înştinţeze pe piloţii ruşi în mod direct, utilizând frecvenţele pe care guvernele SUA şi Rusiei au fost de acord să le folosească în situaţii de urgenţă. Piloţii ruşi nu au răspuns. Oficialii americani au afirmat că patru rebeli au fost ucişi în loviturile ruseşti.

Oficialii americani de la Pentagon şi din agenţiile de contrainformaţii au respins explicaţia iniţială dată de ruşi, care afirmau că aceştia au considerat că garnizoana era o bază a ISIS. Ulterior ruşii au afirmat că forţele iordaniene au aprobat bombardamentele. După o anchetă americană efectuată împreună cu militarii din Amman, a devenit clar că armata iordaniană nu a dat niciodată Rusiei semnalul de atac.

SUA a făcut schimb de informaţii cu Rusia cu privire la operaţiunile americane din apropierea graniţei cu Iordania şi a cerut Moscovei să evite zona.

În schimb, la 12 iulie, cu doar câteva zile înainte ca secretarul de stat John Kerry să facă înţelegerea cu Moscova, aeronave ruseşti au vizat o a doua bază aflată în apropiere de graniţa cu Iordania, folosită de către membrii de familie ai rebelilor sirieni ajutaţi de americani.

Bombardamentul a ucis doi copii mici, cu vârste cuprinse între doi şi trei ani, împreună cu două femei tinere şi un bărbat, potrivit unui comandant rebel. Alţi 48 de civili au fost răniţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor