Kerry afirmă că-l va întalni pe Lavrov pentru a discuta despre criza din Siria

După puciul eşuat de la Ankara pisica se află în curtea SUA. Vineri John Kerry subliniază o înţelegere cu ruşii relativ la Siria, cere Kremlinului să respecte promisiuni.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov (st) şi secretarul de stat american John Kerry. (Captură Foto)

În mijlocul celei mai mari crize de încredere din sânul NATO, cauzată de eşuarea puciului militar împotriva preşedintelui Recep Erdogan, secretatul american de stat John Kerry a declarat că se va întâlni cu omologul său Serghei Lavrov în marja reuniunilor Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est, ce vor avea loc în Vientiane, Laos.

„Cred că următoarea noastră întâlnire va avea loc în perioada reuniunii din Asia. O să mă întâlnesc cu el în Asia”, a declarat Kerry reporterilor din Viena, vineri. Secretarul de stat a notat că va discuta cu Lavrov un plan american pentru a spori cooperarea militară Washington-Moscova şi schimbul de informaţii privind Siria.

Afirmaţiile făcute de Kerry survin pe fondul zvonurilor că puciul împotriva preşedintelui turc Recep Erdogan a fost eşuat la iniţiativa Moscovei, care a transmis informaţii agenţiilor turce, salvând în mod direct viaţa preşedintelui turc. În urma puciului, în cadrul NATO a apărut o situaţie bizară - baza militară de la Incirlik, care găzduieşte atât militari americani cât şi arme nucleare, este izolată de câteva zile.

John Kerry a apărat planul SUA, spunând că „preşedintele Statelor Unite a autorizat şi a ordonat această acţiune”. În cadrul unei conferinţe de presă avută cu Lavrov la Moscova săptămâna trecută, Kerry a anunţat că Rusia şi SUA au stabilit o înţelegere comună a etapelor necesare pentru a readuce pacea în Siria.

Declaraţiile lui Kerry mai subliniază un punct foarte important - aume că ar exista o înţelegere între Moscova şi Washington. Kerry afirmă că acum, preşedintele Barack Obama vrea să vadă dacă Rusia este pregătită să îşi îndeplinească promisiunile făcute săptămâna trecută. „Este dorinţa preşedintelui de a testa dacă ruşii sunt pregătiţi sau nu să facă ceea ce au promis în timpul negocierilor noastre din Moscova”, a declarat Kerry.

„Vom testa acest lucru foarte atent, nu pe bază de încredere, ci pe baza unor măsuri specifice”, a declarat Kerry. „Până în prezent, acesta arată un minimum de promisiune, pe care, sperăm, o putem finaliza.”

Diplomatul american, a declarat, de asemenea, că va discuta cu Lavrov modalităţile de a se solidifica armistiţiul sirian.

Acordul privind armistiţiul din Siria, care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie, a exclus grupuri precum Daesh şi Frontul al-Nusra, care au fost trecute de Consiliul de Securitate al ONU, în mod oficial, pe lista neagră a organizaţiilor teroriste, permiţând în acelaşi timp accesul umanitar în zonele devastate de război ale ţării. SUA a permis acest lucru în ciuda faptului că a înarmat şi sprijinit logistic aceste grupuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe