Marea Britanie nu va invoca Articolul 50 pentru Brexit în acest an
alte articole
Informaţia a fost publicată marţi după ce Înalta Curte de la Londra a început primul dintr-o serie de procese ale unor persoane care cer ca guvernul britanic să obţină aprobarea parlamentului înainte de activarea articolului 50.
Avocatul Jason Coppell s-a referit la declaraţiile făcute de premierul Theresa May care a menţionat că articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, sau procesul oficial de ieşire din UE, nu ar trebui activat în acest an. Totuşi, el a indicat că actuala poziţie a guvernului s-ar putea schimba.
"Actuala poziţie este că notificarea nu va surveni înainte de sfârşitul anului 2016", a declarat Coppell.
Mai multe procese vor încerca să forţeze guvernul să accepte că doar Parlamentul, şi nu premierul, are autoritatea să decidă dacă Marea Britanie ar trebui să declanşeze procedurile oficiale de “divorţ”.
Curtea a decis că acţiunea intentată de Gina Miller, manager al unui fond de investiţii, ar trebui să fie principalul proces referitor la Brexit.
Dacă contestaţia va avea câştig de cauză, avocaţii susţin că va trebui să aibă loc o dezbatere parlamentară şi votul asupra momentului în care se va invoca Articolul 50, ceea ce ar putea încetini procedura de ieşire.
În 23 iunie, britanicii au votat cu 52-48% ca ţara lor să iasă din UE, dar unii dintre susţinătorii acestei campanii, numită şi Leave, consideră că persoane din elita britanică pro-UE încearcă să folosească pretexte juridice şi politice pentru a împiedica separarea ţării de bloc.
Săptămâna trecută, peste 1.000 de avocaţi britanici proeminenţi i-au scris fostuluui premier David Cameron, susţinând că rezultatul referendumului nu are o natură obligatorie şi că Parlamentul ar trebui să aibă votul final în privinţa Brexitului.
Predicţiile FMI
Fondul Monetar Internaţional a avertizat marţi că Brexitul a afectat creşterea economică, ceea ce va afecta economia globală în cursul acestui an şi în 2017. Economia mondială va creşte cu 3,1% în acest an şi cu 3,4% în 2017, a prevăzut FMI. Aceste cifre sunt cu 0,1% mai mici decât previziunile sale din aprilie pentru ambii ani.
În acelaşi timp, FMI a redus previziunile sale pentru creşterea economiei britanice în 2016 cu 0,2 procente, ajungând la 1,7% şi cu 0,9% pentru anul 2017, ajungând la 1,3%.
Investitorii germani au declarat, de asemenea, marţi că sunt îngrijoraţi de faptul că Brexitul, sau ieşirea Marii Britanii din UE va afecta economia Germaniei.
Între timp, secretarul de stat american John Kerry, aflat marţi într-o vizită la Londra, a declarat că i-ar trebui Marii Britanii câţiva ani înainte să poată încheia noi acorduri comerciale după votul pentru Brexit.
“Britanicii ne-au spus că nu pot semna niciun fel de nou acord comercial ... decât după ce nu mai sunt membri ai UE”, a declarat el reporterilor la o conferinţă de presă cu secretarul britanic de externe Boris Johnson.
“Aşadar, există o perioadă de timp şi procesul [separării] ar putea dura cel puţin 2 ani înainte ca cineva să poată lua în calcul vreun tip de acord”, a precizat Kerry.
Ulterior, secretarul de stat american a susţinut că restricţia nu exclude şi discuţiile neoficiale privind potenţiale acorduri.
Marea Britanie a declarat că doreşte acum să exploreze noi acorduri comerciale cu state care nu fac parte din Uniunea Europeană.