Mogherini şi Kerry încearcă să pună Turcia în lesă

Reacţionând la anunţul că Turcia ar putea reintroduce pedeapsa cu moartea, SUA şi UE au ameninţat că negocierile privind aderarea ţării la blocul european vor fi suspendate dacă Ankara va introduce măsura
John Kerry (st) şi Federica Mogherini la sediul Comisiei Europene în Bruxelles, 18 iulie 2016.
John Kerry (st) şi Federica Mogherini la sediul Comisiei Europene în Bruxelles, 18 iulie 2016. (Captură Foto)

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, a avertizat că Turciei i s-a putea interzice să se mai alăture blocului dacă reintroduce pedeapsa cu moartea pentru a permite executarea celor implicaţi în aşa numitul puci eşuat ce a avut loc în Turcia.

Luând cuvântul în Bruxelles, unde s-a aflat pentru a se întâlni cu miniştrii de externe ai UE, Mogherini a declarat că reintroducerea de către Turcia a pedepsei capitale va duce la suspendarea cererii sale de aderare la bloc.

“Daţi-mi voie să fiu foarte clară... nicio ţară nu poate deveni membră UE dacă introduce pedeapsa cu moartea”, a avertizat ea luni.

Mogherini a notat că Turcia face parte din Consiliul Europei şi semnatară a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, care este foarte clară în privinţa pedepsei cu moartea.

Anterior, Mogherini a avertizat guvernul turc să nu ia, după tentativa eşuată de lovitură de stat, măsuri care ar afecta ordinea constituţională.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat la rândul său, în timpul unei vizite în Bruxelles, că SUA şi UE cer Turciei să respecte aplicarea legii în măsurile luate după puciul eşuat.

“Cerem guvernului turc să menţină calmul şi stabilitatea pe cuprinsul ţării”, a declarat Kerry luni la o conferinţă de presă comună cu Mogherini după discuţiile cu miniştrii UE de externe, adăugând: “De asemenea cerem guvernului turc să respecte cele mai înalte standarde ale respectului pentru instituţiile democratice ale naţiunii şi pentru aplicarea legii”.

În acelaşi timp, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a avertizat că ideea reintroducerii pedepsei cu moartea în Turcia este absolut “inacceptabilă”.

Avertismentele au fost făcute după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a indicat că pedeapsa cu moartea ar putea fi reintrodusă în Turcia pentru a permite executarea celor implicaţi în puci.

Totuşi, reintroducerea acestei pedepse capitale, care a fost abolită în Turcia în 2004 pe baza unor reforme ce urmăreau să uşureze accesul ţării în UE, va amplifica neînţelegerile deja existente între Ankara şi UE în privinţa aderării.

Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, a declarat şi el luni că Turcia nu se poate alătura Uniunii Europene dacă reintroduce pedeapsa capitală.

“Germania şi statele membre UE au o poziţie clară asupra acestui lucru: în mod categoric respingem pedeapsa cu moartea”, a declarat Seibert la o conferinţă de presă în Berlin, adăugând, că “o ţară care are pedeapsa cu moartea nu poate fi o membră a UE şi introducerea pedepsei cu moartea în Turcia ar însemna suspendarea negocierilor pentru aderare”.

Măsurile luate de Ankara după aşa numitul puci eşuat au declanşat temeri internaţionale tot mai mari.

Oficialii turci susţin că aproximativ 8.000 de ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi pe baza suspiciunii că ar avea legătură cu evenimentele din weekend. Peste 7.500 de persoane, inclusiv generali de armată şi judecători, au fost arestaţi pe cuprinsul ţării.

Comisarul UE Johannes Hahn, care este însărcinat cu dosarul Turciei pentru aderarea la blocul european, a declarat că, aparent, guvernul turc pregătise o listă de oameni ce trebuie arestaţi chiar înainte de tentativa de lovitură de stat.

Tentativă de aşa numită lovitură de stat a început vineri noaptea şi violenţele şi luptele dintre pucişti şi susţinătorii guvernului au continuat sâmbătă, când "puciul" a fost oprit în cea mai mare parte. În plus, 290 persoane au fost ucise în violenţe.

Luni seara, Erdogan a declarat la postul de televiziune CNN Turk că orice decizie privind pedeapsa cu moartea trebuie să fie luată de Parlament, adăugând că va aproba decizia acestuia, indiferent care va fi ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe