Kerry, Mogherini: NATO şi UE monitorizează acţiunile Turciei după puciul eşuat

Uniunea Europeană şi SUA s-au unit luni şi au cerut Turciei să susţină principiile democratice în timp ce răspunde la puciul eşuat din weekendul trecută, adăugând că în zilele următoare îşi vor concentra şi mai mult atenţia asupra guvernului lui Recep Tayyip Erdogan.
John Kerry împreună cu Frederica Mogherini, 20 iulie 2016
John Kerry împreună cu Frederica Mogherini, 20 iulie 2016 (John Thys/AFP via Getty Images)

Luând cuvântul după o întâlnire cu cei 28 miniştri UE de externe, secretarul de stat american John Kerry a cerut guvernului turc să “menţină calmul şi stabilitatea pe cuprinsul ţării” şi să “susţină cele mai înalte standarde pentru respectarea instituţiilor democratice [ale ţării] şi legii”.

John Kerry şi Federica Mogherini, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, au declarat că sunt îngrijoraţi cu privire la campania de epurare desfăşurată de guvernul turc împotriva presupuşilor pucişti – care a inclus mii de oficiali, poliţişti şi lideri militari arestaţi, mii de judecători, profesori şi decani de universităţi concediaţi, precum şi posibilitatea, ridicată de liderul turc în weekend, ca ţara să reinstaureze pedeapsa cu moartea.

Secretarul american a avertizat că NATO, din care Turcia face parte, “are o cerinţă cu privire la respectarea democraţiei”, adăugând că alianţa va măsura cu mare atenţie cee ace se întâmplă.

Kerry a mai declarat că a discutat de câteva ori în weekend cu ministrul turc de externe şi că a fost asigurat că guvernul turc va respecta procesul democratic.