Crimeea a fost doar începutul

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Un expert militar a avertizat Europa că în numai câteva zile se va confrunta cu cel mai mare război de la 1945 iar numeroase alte dovezi vin să îi susţină afirmaţia, notează Heraldsun.

„Suntem îngrijoraţi cu privire la acţiunile Rusiei de la graniţa cu Ucraina. Numărul forţelor armate poartă un mesaj care nu corespunde cu respectarea graniţelor”, a declarat Breedlove.

Joi seară, comandantul forţelor NATO în Europa, Philip Breedlove, s-a deplasat la Casa Albă pentru a-şi exprima îngrijorările cu privire la mobilizarea masivă de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina. Afirmaţiile acestuia i-au convins chiar şi pe cei mai sceptici oficiali de la Washington. Acum mesajul pe care îl afişează Rusia de săptămâni este clar şi pot susţine deciziile ce vor trebui adoptate în această direcţie.

„Guvernul american a început să creadă că probabilitatea unei incursiuni ruseşti majore a crescut. Nu pot să vă spun cât de îngrozitor este acest lucru”, a declarat un oficial american sub protecţia anonimatului.

În acelaşi timp, oficialii de la Pentagon şi-au asigurat „aliaţii şi partenerii din Europa” că sunt în căutarea unor metode de întărire a „operaţiunilor şi exerciţiilor militare” deja existente şi chiar încearcă dezvoltarea unor „operaţiuni” noi.

„Îngrijorările noastre sunt pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi pentru poporul ucrainean şi naţiunea lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby.

Pe lângă comandantul NATO, experţii militari, serviciile americane de informaţii cât şi guvernul de la Kiev şi-au exprimat aceleaşi îngrijorări.

„Până la sfârşitul weekend-ului, va începe cel mai mare război al Europei de la 1945 sau Putin va trebui să-şi trimită trupele de la graniţă acasă”, a declarat profesorul Colegiului de Război Naval al Universităţii Boston, John Schindler.

Trupele mobilizate nu sunt soldaţi banali. Noile informaţii arată că unităţile de infanterie şi tancurile acestora sunt printre cele mai bune şi mai antrenate trupe ale Rusiei – care au fost relocate din cazărmile de la Moscova în corturile şi instalaţiile de camuflaj care supraveghează graniţa cu Ucraina.

Există mai multe relatări – ce nu au putut fi confirmate pentru moment – conform cărora Rusia a ridicat în ultimele ore un spital militar masiv ce va trebui să-i trateze soldaţii răniţi.

Retorica agresivă a preşedintelui rus, Vladimir Putin, s-a accentuat, vineri, în timpul ceremoniei desfăşurate la Kremlin. Acesta a medaliat armata rusă pentru intervenţia din Crimeea şi lăudat-o „pentru curaj şi profesionalism”.

Rusia colectează şi intenţionează să publice dovezi cu privire la încălcările masive ale drepturilor comunităţii vorbitoare de limbă rusă din Ucraina, a comunicat ministerul de Externe de la Moscova.

Vorbitorii de limbă rusă din Ucraina sunt trataţi „brutal”, a susţinut Putin.

În timp ce exerciţiile militare din Siberia au fost difuzate pe scară largă, exerciţiile militare ale trupelor din vecinătatea Ucrainei au fost publicate într-un mod controlat şi restrâns. Numărul trupelor depăşeşte cu mult nivelul necesar pentru exerciţii de „rutină” şi nu există dovezi că ar fi avut loc manevre pe scară largă.

Oficialii Departamentului Apărării de la Kiev au estimat numărul trupelor ruseşti la peste 100.000. Experţii militari americani susţin că numărul acestora ajunge la 80.000.

Schindler argumentează de asemenea că dacă Putin voia să facă o „etalare a puterii” armate pe care o are sub control, nu era necesară prezenţa celor mai pregătite şi mai loiale trupe ale Rusiei. Multe dintre unităţi sunt în particular loiale lui Putin, a evidenţiat analistul, acest lucru sugerând că preşedintele rus nu ar dori ca aceste trupe să rămână mult timp la distanţă de el.

„Unităţile mobilizate la graniţa Ucrainei sunt în acelaşi timp forţa de 'protecţie a regimului'; Putin nu le va ţine atât de departe de Moscova prea mult timp fără un motiv serios”, a afirmat Schindler într-o postare pe Twitter.

„Şansele unei invazii cresc. Numai Putin ştie cu adevărat ce va fi. Restul lumii va afla în curând”, a adăugat Schindler.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe