Rupert Murdoch şi arta retragerii false

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch (Kevork Djansezian / Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2012

Magnatul media Rupert Murdoch a demisionat din toate funcţiile pe care le deţinea la News Corporation, dar un lucru este cert: nu va vinde ziarele aflate în proprietatea sa, se arată într-un editorial publicat de cotidianul la Stampa.

Murdoch a demisionat din funcţiile pe care şi le-a atribuit la vârful ziarelor sale britanice şi imediat s-a răspândit zvonul că această decizie este preludiul vânzării lor şi al fugii celui mai important editor din lume din Anglia, după scandalul 'News of the World.

Dar Murdoch cunoaşte bine ''Arta războiului'' a lui Sun Tzu: pentru a-ţi ascunde adevăratele intenţii trebuie să acţionezi deschis, liniştind duşmanii. Deoarece şi de data aceasta nimeni nu ştie cu adevărat care sunt obiectivele octogenarului Murdoch, demisiile au fost interpretate în diferite feluri. Pentru majoritatea ziarelor britanice nu există nicio îndoială că editorul a decis să părăsească pentru totdeauna Anglia iar acesta este doar primul pas. Povestea interceptărilor telefonice ilegale efectuate de către jurnalişti de la 'News of the World' a trimis la închisoare 50 de persoane, l-a costat pe Murdoch însuşi un interogatoriu umilitor în Parlament şi a făcut să cadă capetele fiului său James şi al protejatei Rebekah Brooks, director executiv al News International.

Murdoch a fost, de asemenea, descris de către o comisie parlamentară britanică drept 'nepotrivit' să asigure propriul rol iar scandalul a izbucnit tocmai în timp ce finaliza achiziţionarea cotei majoritare din British Sky Broadcasting (BSkyB), pentru care a pregătit 12 de miliarde de dolari. Este suficient pentru a concluziona că Marea Britanie nu agreează prezenţa familiei Murdoch, care ia act de acest lucru.

Dar această explicaţie este prea simplistă. În ultimele luni, Murdoch a părăsit şi consiliile de administraţie ale unor numeroase emanaţii ale News International din SUA, India şi Australia, iar aceşti paşi înapoi sunt, probabil, un rezultat al deciziei luate cu luni în urmă de a împărţi imperiul în două: pe de o parte ziarele şi tot ce este tipărit pe hârtie, un sector în dificultate crescândă, iar pe de altă parte grupul mult mai profitabil de companii legate de TV şi cinema, cum ar fi Fox TV şi 20th Century Fox, care a câştigat în anul fiscal trecut 4,6 miliarde dolari, de cinci ori mai mult decât au realizat ziarele şi cărţile. În loc să sprijine produsele pe suport de hârtie, profiturile Fox TV şi cinema vor fi folosite pentru a face achiziţii pe o piaţă cu preţuri foarte convenabile.

Oare aşa se explică totul? Desigur că nu, este de părere editorialul. Demisiile ar fi putut fi date doar pentru că cineva important le-a solicitat. În octombrie, la ultima întrunire a acţionarilor grupului, 18 dintre cei mai mari investitori au semnat o scrisoare în care i-au cerut lui Murdoch să plece pe motiv de vârstă. Trei acţionari americani l-au denunţat pentru slaba supraveghere a companiilor sale. Având în vedere că scrisoarea a fost semnată şi de foarte puternicul ''Local Authority Pension Fund Forum'' precum şi de companiile britanice Aviva şi Legal & General, era imposibil ca Murdoch să mai deţină mult timp poziţia avută.

Murdoch a dat atunci semnalul că doreşte să se retragă, dar, evident, doar pentru a-i linişti pe duşmani, a câştiga timp şi a reuşi să încredinţeze imperiul fiului său James.

Oricare ar fi intenţia sa reală, un lucru este cert: Murdoch nu îşi va vinde niciodată ziarele şi nu doar pentru că ele sunt încă un instrument puternic pentru a alege premieri şi preşedinţi. Realitatea este că el are în sânge pasiunea pentru hârtia tipărită iar a fi editor îi place cu adevărat. Lăsând scandalurile la o parte, se pricepe foarte bine, conchide editorialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor