Rupert Murdoch demisionează din postul de director al News International

Rupert Murdoch, CEO al News Corporation, 13 iulie 2012 în Sun Valley, Idaho.
Rupert Murdoch, CEO al News Corporation, 13 iulie 2012 în Sun Valley, Idaho. (Kevork Djansezian / Getty Images)
Stephen Jones
23.07.2012

Rupert Murdoch a demisionat din consiliul companiilor care deţin ziarele britanice The Times, The Sunday Times şi The Sun.

Mogulul media în vârstă de 81 de ani a demisionat săptămâna trecută din funcţia de director al filialelor News International şi Times Newspaper Holdings, în conformitate cu înregistrările registrului comerţului din Marea Britanie.

Compania-mamă afectată de scandal, News Corp, plănuieşte o diviziune între radiodifuziune şi publicaţii. Murdoch va rămâne preşedinte al ambelor companii rezultate, dar numai director executiv al celei de televiziune şi film.

"Săptămâna trecută, dl Murdoch a demisionat dintr-o serie de consilii de conducere, atât în Marea Britanie, cât şi în SUA, multe dintre ele fiind consilii subsidiare", a fost citat de BBC un purtător de cuvânt al News International.

"Acest lucru nu reprezintă nimic mai mult decât un exerciţiu de 'curăţare' corporativă înainte de divizarea companiei."

Compania a anunţat în iunie că va exista o separare şi că ziarele din Marea Britanie împreună cu ziarele Wall Street Journal, New York Post, The Australian şi editura Harper Collins vor fi unite în urma diviziunii.

Nu este clar din care consilii de conducere a demisionat Murdoch în Statele Unite ale Americii.

Manevra urmează după declanşarea unei anchete privind interceptarea telefonică, ce se desfăşoară la mai multe ziare britanice deţinute de Murdoch, şi după arestarea a 70 de angajaţi.

Fiul lui Murdoch, James Murdoch, a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al News International, în urma scandalului.

Claire Enders de la firma britanică de cercetare a mass-media, Enders Analysis, a descris demisia ca "pierderea lentă a influenţei lui Rupert si James în Marea Britanie".

"Influenţa familiei Murdocha fost slăbită încetul cu încetul, iar scopul acestei manevre nu este întoarcerea triumfătoare", a fost ea citată în Daily Telegraph. "Este o schimbare permanentă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor