Cameron se pregăteşte pentru furtuna Murdoch din cadrul comisiei de anchetă din Marea Britanie

Premierul britanic David Cameron (CARL COURT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.06.2012

Premierul britanic David Cameron se va confrunta joi cu întrebări în cadrul unei anchete judiciare cu privire la acuzaţiile potrivit cărora guvernul său şi-a adaptat politicile pentru a satisface interesele în afaceri ale mogulului media Rupert Murdoch, potrivit unui raport Reuters.

Legăturile odată confortabile ale lui Cameron cu 'slujitorii' lui Murdoch denotă că el este presat să ofere un spectacol virtuoz înaintea unei comisii de anchetă, care a accentuat percepţia că Marea Britanie a fost condusă de ani de zile de o elită care se gudura pe lângă preşedintele News Corp.

Anchetarea mass-mediei din Marea Britanie şi a relaţiei ei cu politicienii a dominat titlurile ziarelor, tocmai când prim-ministrul se luptă cu economia în recesiune, având şi un disconfort tot mai mare în ce priveşte conducerea în propriul său partid.

Cameron, care trimitea odată mesaje text cu un afectuos "LOL" către un director executiv al unui ziar de-al lui Murdoch şi care a angajat unul dintre editorii săi ca şef al comunicaţiilor, a ordonat în luna iulie a anului trecut ancheta Leveson privind etica în mass-media, când News Corp a fost acuzat de interceptarea telefonului unei eleve ucise.

Cameron a afirmat că atât politicienii din Partidul Conservator, cât şi cei din partidul Laburist de opoziţie, au avut legături mult prea apropiate cu imperiul media al lui Murdoch şi că este hotărât să rezolve problema, indiferent cât de dificil va fi.

Dar în cazul în care Cameron a sperat ca ancheta să calmeze scandalul, aceasta a făcut exact contrariul: au avut loc săptămâni întregi de revelaţii, politicienii britanici fiind prezentaţi drept curtenii împăratului Murdoch.

Premierul sub jurământ

Prim-ministrul a fost jenat de asocierea sa cu aşa-numitul "Chipping Norton", un grup influent care îi includea pe Cameron şi pe editoarea lui Murdoch, Rebekah Brooks, care locuiau în interiorul şi în jurul oraşului Chipping Norton din Oxfordshire.

Brooks, cu al cărei soţ Cameron a fost partener de călărie, este acum acuzată de obstrucţionarea justiţiei, deoarece a intervenit într-o investigaţie a poliţiei privind interceptarea telefonică.

Spectacolul în care un lider britanic este examinat sub jurământ mai multe ore de către unul dintre cei mai buni avocaţi din Londra, cu privire la legăturile sale cu anumiţi magnaţi şi editori, este o perspectivă descurajantă pentru consilierii săi, care deja sunt bombardaţi de critici conform cărora el este un politician indulgent care a pierdut contactul cu alegătorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor