Brooks şi Coulson se vor confrunta cu o anchetă în Marea Britanie

Fostul director executiv al News International, Rebekah Brooks.
Fostul director executiv al News International, Rebekah Brooks. (LEON NEAL / AFP / Getty Images)

Rebekah Brooks şi Andy Coulson – cei doi foşti editori de la News of the World care au dus scandalul privind interceptarea telefonică în zona politică, datorită legăturilor lor strânse cu guvernul - vor apărea săptămâna viitoare în faţa unei anchete judiciare, potrivit unui raport Reuters.

Coulson şi Brooks, care au fost arestaţi şi eliberaţi pe cauţiune, vor apărea joi şi vineri înaintea comisiei de anchetă Leveson, pentru a răspunde la întrebări despre legăturile lor cu politicieni şi poliţişti, în conformitate cu programul oficial al comisiei de anchetă, postat pe site-ul său.

Coulson renunţase la News of the World pentru a deveni purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron, în timp ce Brooks devenise o confidentă apropiată a lui Rupert Murdoch şi a mai multor premieri britanici, inclusiv actualul lider conservator.

Anul trecut, Cameron a ordonat, fără tragere de inimă, o anchetă pentru examinarea comportamentului mass-media, după ce personalul de la News of the World a recunoscut că a interceptat mesajele vocale ale unor oameni obişnuiţi, soldaţi, victimele unor infracţiuni şi celebrităţilor, pentru a produce poveşti de presă.

De atunci, investigaţia s-a extins pentru a examina legăturile strânse dintre poliţie, presă şi politicieni şi dacă acest fapt a împiedicat autorităţile să investigheze corespunzător acuzaţiile de interceptare telefonică, atunci când ele au apărut, în 2006.

Rupert Murdoch şi fiul său James au petrecut săptămâna trecută în faţa comisiei anchetă, încercând să-i convingă pe membrii acesteia că nu au ştiut despre interceptarea telefonică şi că nu şi-au folosit influenţa politică pentru a preveni detectarea anchetei.

Coulson, care nu a vorbit în public de când a fost arestat în luna iulie, a fost între 2003-2007 editorul tabloidului News of the World, al lui Rupert Murdoch, înainte de a lucra pentru Cameron când acesta făcea parte din opoziţie şi, apoi, la Downing Street.

El a demisionat de la ziar când corespondentul său regal a fost închis, în 2007, pentru interceptarea mesajelor vocale, spunând că îşi asumă responsabilitatea pentru infracţiune, dar că nu a ştiut despre practică.

Rebekah Brooks a fost editoare la News of the World între 2000 - 2003 şi a continuat să editeze tabloidul The Sun timp de şase ani, înainte de a se retrage pentru a conduce ziarul britanic al lui Murdoch, între 2009 – 2011.

Ea a fost arestată în 2011 pentru interceptare telefonică şi din nou, în luna martie a acestui an, fiind acuzată de conspiraţie pentru influenţarea cursului justiţiei.

Brooks a fost prietenă apropiată cu foştii prim-miniştrii, Tony Blair şi Gordon Brown, şi a făcut parte dintr-un grup care îi include pe Cameron şi pe fiica lui Murdoch, Elisabeth, fiind cunoscut sub numele de "grupul Chipping Norton".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe