Royal Bank of Scotland anunţă rate negative

Royal Bank of Scotland a avertizat că, în cazul în care Bank of England va împinge sub zero rata de referinţă, ar putea percepe clienţilor săi dobânzi pentru păstrarea banilor în conturi.
Logo-ul băncii scoţiene  Royal Bank of Scotland. (Captură Foto)
Andrei Popescu
28.07.2016

Două bănci majore şi-au avertizat clienţii că ar putea să fie taxaţi pentru deţinerea de depozite din cauza ratelor scăzute ale dobânzii. Royal Bank of Scotland (RBS) şi Natwest (care face parte din grupul RBS) au declarat că s-ar putea să impună rate negative ale dobânzii pentru prima dată în istoria Marii Britanii dacă Bank of England îşi aduce rata de referinţă sub zero.

Mişcarea, care înseamnă în mod efectiv că deponenţii vor plăti o dobândă pentru a-şi depozita banii, va afecta doar companiile nu şi persoanele fizice.

O scrisoare privind schimbarea termenilor şi condiţiilor a fost trimisă de RBS Group către 1,3 milioane de clienţi, conform Press Association.

“Ratele globale ale dobânzii rămân la niveluri foarte scăzute şi pe unele pieţe sunt în prezent negative”, a declarat agenţia, citând scrisoarea RBS.

“În funcţie de condiţiile viitoare ale pieţei, s-ar putea ca noi să impunem o dobândă asupra soldului creditorului”.

Bank of England şi-a menţinut ratele dobânzii în mod constant la un nivel scăzut istoric de 0,5% încă din toiul crizei financiare globale din 2009.

Dar analiştii se aşteaptă ca Bank of England să reducă ratele dobânzii în acest an şi posibil să relanseze programul său de relaxare cantitativă, în condiţiile în care se luptă cu efectele economice negative ale Brexitului.

Lira sterlină a scăzut cu aproximativ 13% în faţa dolarului american după ce britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din Uniunea Europeană în 23 iunie, iar sondajele recente au indicat o creştere negativă a economiei britanice în cel de-al treilea trimestru al anului 2016.

O purtătoare de cuvânt a RBS a declarat pentru Press Association că nu există niciun precedent privind perceperea de dobânzi pentru persoanele fizice care îşi păstrează banii într-un cont, adăugând că instituţia financiară nu intenţionează să facă acest lucru.

“Vom lua în considerare orice acţiune necesară în cazul în care rata de referinţă a Bank of England ajunge sub nivelul zero, dar vom face tot ce putem pentru a ne proteja clienţii”, a adăugat ea.

Banca Centrală Europeană a introdus rate negative ale dobânzii în 2014 pentru a împiedica zona euro să intre într-o spirală deflaţionistă, în timp ce Banca Japoniei a făcut o mişcare similară în luna ianuarie a acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor