Banca germană Bremen Landesbank în pragul prăbuşirii
alte articole
După cum a raportat Reuters, “Deutsche Bank urmăreşte să vândă împrumuturi pentru transporturi maritime în valoare de cel puţin 1 miliard de dolari pentru a-şi reduce expunerea în sectorul bancar, ai cărui creditori sunt tot mai monitorizaţi de Banca Centrală Europeană".
“Ei urmăresc să îşi uşureze portofoliul şi acesta include datorii toxice. Are sens, din punct de vedere comercial, să încerce să vândă”, a declarat o sursă din sectorul finanţelor. Deutsche Bank, care are o expunere totală de 5 până la 6 miliarde de dolari în sectorul transporturilor maritime, a refuzat să comenteze.
Acest lucru confirmă ceea ce s-a speculat de mult timp, anume faptul că băncile german sunt printre cei mai mari creditori către sectorul transporturilor maritime, un sector care în ultima perioadă a înregistrat probleme serioase ca urmare a încetinirii continue a comerţului global.
Acum, se pare că o parte din împrumuturile pentru transporturile maritime care au ajuns într-o situaţie foarte proastă ar putea fi un catalizator al procesului prin care actuala criză bancară europeană va trece cea mai impenetrabilă graniţă dintre toate: cea a Germaniei.
Analiştii de la Zero Hedge au descoperit în Germania ceea ce ar putea fi următoarea piesă de domino care să se prăbuşească ca parte a actualei crize bancare din Europa: Bremen Landesbank.
Cu câteva săptămâni în urmă, Financial Times a raportat că German Landesbank NordLB a luat în considerare eventuala preluare a controlului deplin asupra Bremer Landesbank (BLB), care se chinuie sub greutatea portofoliului său de credite neperformante acordate în sectorul transporturilor maritime. BLB, în care NordLB deţine deja 54,8%, a avertizat săptămâna trecută că va trebui să şteargă 400 de milioane de euro din portofoliul său pentru transporturile maritime şi, ca urmare, înfruntă în acest an o pierdere de semnificativă de 3 cifre.
După cum a adăugat Financial Times, această recunoaştere a declanşat temeri în legătură cu situaţia financiară a băncii din Bremen, care dispunea la sfârşitul anului trecut de 29 miliarde de dolari în active. Patronii BLB au discutat de atunci asupra modului de a îmbunătăţi poziţia creditorului.
Într-o declaraţie făcută în urmă cu o lună, directorul general al NordLB, Gunter Dunkel, şi ministrul de finanţe al statului Bremen, Karoline Linnert, au declarat că patronii băncii BLB – NordLB, oraşul Bremen şi asociaţia băncilor de economii din Renania de Nord-Westfalia – au căzut de acord să menţină capitalul băncii BLB intact la un nivel corespunzător. “Forma şi mărimea creşterii de capital sunt discutate intensiv în prezent”, au mai susţinut NordLB şi oraşul Bremen. “Deciziile necesare vor fi luate până la sfârşitul lui 2016”.
Piaţa a citit şi asimilat rapid ştirile şi apoi a mers mai departe: până la urmă, ţinând cont de faptul că un susţinător mai mare va salva banca nu există nimic îngrijorător.
Poate doar o problemă, susţine Zero Hedge: s-ar putea ca acesta să nu mai fie cazul.
Într-un articol publicat ieri, Handelsblatt a scris că împrumuturile pentru transporturile maritime au afectat Bremer LB şi că banca nu poate supravieţui fără ajutor guvernamental, şi că o injectare directă de capital din Saxonia Inferioară pare să fie mult mai probabilă.
Dar, conform preşedintelui landului Saxonia Inferioară, Stephen Weil, o creştere de capital din partea statului său şi a oraşului Bremen pentru BLB nu este în prezent o opţiune realistă. “Metoda clasică, şi anume când partenerii furnizează capitalul necesar, nu pare să funcţioneze”, a declarat premierul Saxoniei către ziarul Weser-Kurier. Dar, el a adăugat: “Vom depune toate eforturile pentru a salva Bremer Landesbank”.
Ezitarea de a salva financiar BLB pare să fie cel mai recent rezultat a conflictelor politice, deoarece, după cum notează Handelsblatt, Weil a răspuns la remarcilor colegului său Carsten Sieling (SPD), care a exclus suportul de capital pentru BLB. Într-un scenariu cu care şi Italia este prea familiarizată, Sieling a declarat că o astfel de acţiune nu va corespunde cu cerinţele Uniunii Europene.
Cu alte cuvinte, Germania s-ar putea afla acum într-o situaţie ironică în care propria sa intransigenţă cu privire la bailout o va forţa să se implice într-un bail-în pentru una dintre băncile sale mai mari.
Analiştii susţin că este posibil ca o soluţie să fie găsită iar Merkel va trebuie să cedeze nu numai în faţa unui bailout al BLB ci a unuia pentru Italia, de asemenea, din moment ce amândouă merg mână în mână. Pe de altă parte, s-ar putea să fie la fel de bine cazul în care Germania refuză să salveze una din propriile sale bănci.
And while the final outcome remains uncertain, the market quickly read between the lines and responded in preparation for a worst-case outcome: in intraday trading the bank's "equity-like" 9.5% Contingent Convertible bond of 2049 hâş plunged by almost half from 120 to 73 in minutes, a move which hâş likewise spooked broader global markets.