Românii nu s-au grăbit să plece în Marea Britanie pe 1 ianuarie
alte articole
În ciuda avertizării făcute de un un grup de activişti conservatori care prevesteau că la 1 ianuarie 2014 "hoarde" de români şi bulgari urmau să meargă în Marea Britanie odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, britanicii au constatat că acest lucru nu s-a întâmplat.
După intrarea în noul an, imigranţii români pronosticaţi de către o parte a mass mediei britanice şi de conservatorii britanici prin articole uneori denigratoare şi declaraţii publice în anul 2013, nu şi-au făcut apariţia în Marea Britanie sau în celelalte opt ţări - Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Spania, Olanda - care şi-au deschis miercuri piaţa muncii.
Un grup de activişti conservatori şi-a încheiat anul cu mesaje că "în doar câteva zile, Marea Britanie va avea de-a face cu un val de imigranţi din Bulgaria şi România". Totodată, Daily Mail a scris că „Bulgarii şi românii se pregăteau noaptea trecută (30 spre 31 ianuarie, n.red.) să plece spre Marea Britanie”. Mai mult decât atât, tabloidul a anunţat că toate biletele pentru cursele aeriene din România spre Marea Britanie sunt vândute în ultimele zile ale anului, ca şi pentru autocarele care pleacă din Sofia, fără să precizeze sursele de informare sau să indice faptul că acest trafic intens este „obişnuit” pentru românii care lucrează deja în străinătate şi şi-au petrecut Sărbătorile acasă.
Aşa s-a întâmplat şi în 2007, când britanicilor le-a fost teamă că un număr mare de români vor părăsi ţara şi la trecerea dintre anii 2006 şi 2007 au venit la Bucureşti corespondenţi străini căutând oameni cu bagajele făcute şi cu bilet pentru Marea Britanie.
După şapte ani de când România a devenit membru al Uniunii Europene, istoria s-a repetat, Europa temându-se din nou de invazia românilor.
Oana Romocea, cercetătoare româncă de la Oxford, îşi aminteşte: "Stăteam în faţa televizorului şi vedeam cum un astfel de corespondent stătea în centrul Bucureştiului şi a trebuit să recunoască în direct că nu a găsit niciun român care să se pregătească, la 1 ianuarie, să plece în Anglia, că toată lumea sărbătorea aderarea, toată lumea era fericită de această realizare şi pur şi simplu nu era nimic senzaţional în acest subiect. Într-un fel, e dezamăgitor să vezi că, cinci ani mai târziu, retorica nu s-a schimbat în media britanică şi în spaţiul public (...). Istoria se repetă", conform Gândul.
Deschiderea pieţelor de muncă pentru români
La 1 ianuarie 2007, România şi Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană şi ca urmare românii şi bulgarii au beneficiat de atunci de dreptul la liberă circulaţie. Deoarece le era teamă de un număr mare de imigranţi şi o destabilizare a pieţei muncii, statele membre UE au impus anumite restricţii pentru muncitorii din cele două ţări membre ale Uniunii pe o perioadă de şapte ani. Aceste restricţii se referă la permisele de muncă, care sunt greu de obţinut şi la numărul de români şi bulgari care puteau să obţină aceste permise.
La 1 ianuarie 2014, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Spania şi Olanda şi-au deschis pieţele muncii pentru români şi bulgari. Motivul îngrijorării este că acum românii şi bulgarii au dreptul la aceleaşi ajutoare sociale şi îngrijiri medicale ca şi cetăţenii din celelalte ţări europene. Britanicii se tem că va creşte aşa-numitul "turism de sănătate".
Parlamentar britanic nu mai crede că românii vor să plece în masă în Marea Brianie
Jurnalistul Phil Mackie de la BBC, care a venit recent în România, a constatat într-adevăr că nu sunt sute de români care îşi fac bagajele să plece în Marea Britanie şi a declarat pentru Gândul: "Sincer, nu cred că cineva din Marea Britanie are ceva împotriva românilor. Este o chestiune de circumstanţe", aceste circumstanţe fiind: alegerile europarlamentare (eveniment electoral care va alimenta naţionalismul şi mişcările antiimigraţie în toată Europa), guvernul de coaliţie de la Londra, creşterea spectaculoasă a partidului eurosceptic UKIP (UK Independence Party), dar, foarte important, şi rezultatele celui mai recent recensământ din Marea Britanie, care a arătat că, în iulie 2012, existau 94.000 de români şi 47.000 de bulgari în Regat. "Abia peste 2-3 ani vom şti câţi români au decis să se stabilească în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2014", a afirmat Phil Mackie.
Keith Vaz, preşedintele Comisiei de Afaceri Interne din Camera inferioară a Parlamentului englez, a venit acum câteva luni în redacţia Gândul pentru a afla câţi români se pregătesc să emigreze odată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, la 1 ianuarie 2014. Vaz a acceptat argumentul oficial al statului român, respectiv că mare parte dintre cei care voiau să emigreze au emigrat deja.
"Am venit însă aici să aflăm punctul de vedere al miniştrilor dumneavoastră, dar şi ce au de spus oamenii simpli. Şi cred că e corect să facem cunoscute punctele lor de vedere. Nu a existat o dorinţă a românilor de a pleca în masă din Bucureştiul însorit pentru a veni în Londra, unde cred că la această oră plouă. Nu a venit nimeni la mine să-mi spună: „Sunteţi parlamentar britanic? Luaţi-mă şi pe mine la voi, acolo!”. Aşa ceva pur şi simplu nu s-a întâmplat. Şi cred că avem deja o idee conturată despre cum stau lucrurile din acest punct de vedere", a menţionat parlamentarul. "Vreau să semnalez un lucru: din toate întâlnirile avute, oficialii voştri mi-au transmis că îşi doresc ca românii să rămână în România şi să contribuie la economia ţării", a mai precizat Vaz, cu ocazia vizitei în România.
Un an tensionat
În anul 2013 au existat multe tensiuni în care propaganda împotriva imigranţilor din Regatul Unit s-a amplificat foarte mult. Totuşi, un sondaj recent al Ipsos Mori arată că peste două treimi dintre britanici i-ar accepta fără rezerve pe românii şi bulgarii care ar veni să muncească mult şi cinstit în ţara lor, conform The Guardian.
Având în vedere experienţa imigranţilor polonezi din 2004, precum şi situaţia economiei care are un număr mare de beneficiari de ajutoare sociale, cifrele privind imigranţii români doritori să se stabilească în Marea Britanie au fost sumbre. Un impact negativ l-a avut studiul Migration Watch care avertiza fără argumente că la 1 ianuarie 2014, 50.000 de români şi bulgari se vor stabili în fiecare an în Marea Britanie, în perioada 1 ianuarie 2014 - 1 ianuarie 2019. Tabloidul Daily Mail a alimentat acest subiect permanent, şi chiar cu fotoreportaje false.
Însă au fost şi voci mai moderate, care au spus că nu se pot face estimări exacte asupra numărului românilor şi bulgarilor care vor ajunge în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014.
James Joshua, director al Conservative Grassroots a atenţionat că "Unele estimări au sugerat că peste 300.000 de români şi bulgari vor veni în Regatul Unit", într-o scrisoare deschisă adresată premierului David Cameron înainte de Anul Nou. Semnatarii scrisorii i-au solicitat premierului britanic să invoce "circumstanţele economice excepţionale" pentru a permite Marii Britanii în continuare menţinerea restricţiilor pentru români şi bulgari.