Românii din majoritatea oraşelor ţării protestează împotriva exploatării gazelor de şist

O serie de proteste de amploare împotriva exploatării gazelor de şist sunt programate joi în toată ţara, conform mai multor anunţuri postate de organizatori pe reţeaua de socializare Facebook. În oraşul Bârlad manifestaţia a început deja joi după-amiază, anunţă Realitatea TV.
. (Photos.com)
Ana Petrescu
04.04.2013

O serie de proteste de amploare împotriva exploatării gazelor de şist sunt programate joi în toată ţara, conform mai multor anunţuri postate de organizatori pe reţeaua de socializare Facebook. În oraşul Bârlad manifestaţia a început deja joi după-amiază, anunţă Realitatea TV.

Protestele împotriva exploatării gazelor de şist sunt organizate de nenumărate organizaţii neguvernamentale din toată ţara. În Bârlad protestul deja a început joi după-amiază, manifestanţii prezentându-se „înarmaţi” cu pancarte inscripţionate cu “Go Home Chevron!” (“Pleacă acasă Chevron!” – n.r.) şi este o invitaţie adresată companiei americane care a primit avizul de exploatare a gazelor de şist.
Proteste sunt programate să aibă loc tot joi şi la Bucureşti, Alba Iulia, Arad, Sibiu, Braşov, Galaţi, Timişoara, Oradea, Iaşi, Costinesti, Cluj-Napoca, Vaslui, Suceava sau Craiova.

Ponta s-a pronunţat în favoarea exploatării gazelor de şist

Primul ministru Victor Ponta s-a pronunţat în favoarea autorizării explorării gazelor de şist, iar în condiţiile în care se va dovedi că acestea pot fi extrase fără a dăuna mediului înconjurător, şeful Executivului va susţine şi exploatarea rezervelor.

Premierul a adus recent în discuţie alternativele pe care le are România în privinţa gazelor.

"Eu sunt pentru explorări şi, dacă se va descoperi ca România poate exploata gaze de şist în condiţii sigure de mediu, voi fi în favoare. Nu vreau să mai importăm gaze din Rusia, la preţul actual, şi nu vreau să mai fim dependenţi de importuri", a declarat Ponta la un post de televiziune.

Victor Ponta a evidenţiat faptul că exploatarea în acest domeniu "nu se poate mai repede de cinci ani", reiterând că nu are niciun efect negativ asupra mediului.

"Dacă se vor da licenţe de exploatare, se va face doar cu respectarea standardelor americane şi europene de mediu", a afirmat primul ministru precizând că "este foarte important să nu mai fim dependenţi energetic".

Executivul vrea sistem diferit de taxare pentru gazele de şist

Sistemul de taxare a gazelor de şist şi a celor extrase din Marea Neagră ar putea fi diferit faţă de cel aplicat gazelor convenţionale, dar trebuie văzut dacă România dispune de astfel de resurse, a afirmat joi, într-un seminar pe tema energiei, Constantin Nită, ministrul delegat pentru Energie.

"Este timpul să ne apucăm serios de gazele din Marea Neagră, trebuie o lege privind redevenţele şi transportul gazelor din această zonă, lucrurile vor evolua foarte rapid acolo. La fel şi la gazele de şist, trebuie să vedem întâi dacă avem, şi abia apoi dacă le exploatăm sau nu. Se face o confuzie între explorare şi exploatare", a explicat Constantin Nită.

Întrebat de un jurnalist dacă este posibil ca pentru gazele produse din Marea Neagră şi pentru cele de şist ar putea fi impus un regim diferit de taxare faţă de cele convenţionale, ministrul delegat pentru Energie a replicat că "ar putea merge până acolo".

Nită a mai precizat că pentru gazele de şist nu se va stabili niciun nivel de redevenţă până când nu va începe exploatarea lor. În plus, ministrul susţine că sistemul de redevenţe trebuie să fie adaptat astfel încât să fie conform cu cel european.

"Redevenţele este clar că vor trebui aduse la nivelul Uniunii Europene. Nu putem să avem redevenţe mai mici faţă de alte state din Uniunea Europeană şi trebuie adaptate la toate resursele pe care le avem", a afirmat Constantin Nită.

În ceea ce priveşte rezervele de gaze din Marea Neagră, ministrul delegat pentru Energie a declarat că producătorul Romgaz, deţinut de stat, va trebui să se implice mai mult în această zonă şi să participe la licitaţiile pentru acordarea concesiunilor.

"Romgaz nu are voie să nu fie jucător mare în marea Neagră. Sunt alţii de care ne rugăm să ne ia în barcă. Nu aşa trebuie să facem. Trebuie o altă abordare, care trebuie făcută spre piaţă şi spre un alt mod de management, mult mai agresiv şi eficient. Romgaz trebuie să participe la licitaţii pentru concesiuni în Marea Neagră", a concluzionat Constantin Nită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor