România şi Spania propun înfiinţarea unui tribunal internaţional al terorismului

Crearea unui tribunal internaţional al terorismului ar transmite mesajul că la nivel internaţional să facem mai mult decât declaraţii politice.
Ana Ion
17.07.2016

alte articole

Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Ana Ion
17.07.2016

România şi Spania au propus, la summitul ASEM, desfăşurat în Mongolia, la Ulan Bator, crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, iniţiativă prin care se va da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice, relatează Agerpres.

"Aceste două zile de reuniuni (vineri şi sâmbătă n.r.) au fost marcate de evenimentele din Franţa şi, în consecinţă, s-a discutat şi despre modul în care să abordăm terorismul cu nişte mecanisme mai clare şi mai ferme decât declaraţiile politice. (...) Astăzi, la discuţia informală, pe care am avut-o, eu am reiterat un punct de vedere al României, o propunere a României, împreună cu Spania de altfel, să mergem dincolo de declaraţiile politice şi să găsim mijloace prin care să întărim capacitatea comunităţii internaţionale de a reacţiona în astfel de situaţii. Noi am propus crearea unui tribunal internaţional împotriva terorismului, în care să fie tratate şi judecate astfel de situaţii, pentru a da un mesaj clar că se poate acţiona la nivel multilateral şi folosind instrumente mai puternice decât declaraţiile politice, instrumente juridice", a spus premierul Cioloş, într-o declaraţie acordată Radio România şi preluat de Agerpres.

În cadrul interviului, premierul a mai adăugat că s-a convenit ca în perioada următoare să existe o coordonare la nivel internaţional.

"Am primit mai multe semnale de susţinere. Am văzut o idee similară de a acţiona la nivel juridic internaţional venită şi din partea Indiei. Am avut o discuţie (...) informală cu vicepreşedintele Indiei, care a reprezentat India la acest Summit, şi am convenit să ne coordonăm în perioada următoare la nivel internaţional pe acest subiect, sigur împreună cu Spania, cu care am fost de altfel iniţiatorii acestei idei", a precizat Cioloş.

Reamintim că premierul Cioloş a participat sâmbătă, la Ulan Bator, la cel de-al XI-lea Summit ASEM. Summit-ul a avut loc la o zi după atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi numeroşi răniţi, iar în timpul desfăşurării acestuia în Turcia a avut loc o lovitură eşuată de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor