Beijingul avertizează SUA să stea cuminte în Marea Chinei de Sud

În cadrul unei discuţii telefonice cu John Kerry, ministrul chinez de Externe a cerut Statelor Unite, în aşteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj din Haga, să nu complice situaţia în Marea Chinei de Sud în ceea ce priveşte disputa sino-filipineză în regiune.
Secretarul de stat american, John Kerry.
Secretarul de stat american, John Kerry. (Captură Foto)

SUA nu ar trebui să facă ceva care să submineze suveranitatea şi securitatea Beijingului în Marea Chinei de Sud, i-a spus ministrul chinez de Externe secretarului de stat american John Kerry, înainte ca un tribunal de arbitraj să ia o decizie importantă cu privire la revendicările teritoriale ale Chinei în apele disputate.

Într-o convorbire telefonică avută miercuri, ministrul chinez de Externe Wang Yi i-a declarat lui Kerry că SUA ar trebui să îşi respecte promisiunea şi să nu ia partea niciunei tabere în această dispută, conform unei declaraţii publicate de minister.

China speră că SUA “vorbeşte şi acţionează cu prudenţă şi nu ia măsuri care afectează suveranitatea şi interesele de securitate ale Chinei”, a mai susţinut declaraţia, parafrazându-l pe Wang.

Tensiunile şi retorica au crescut în intensitate înaintea zilei de 12 iulie, când un tribunal de arbitraj de la Haga (Olanda) va lua o decizie în cazul unei dispute între China şi Filipine cu privire la Marea Chinei de Sud.

China desfăşoară în această săptămână un exerciţiu militar în jurul Insulelor Paracel în nordul regiunii, în timp ce oficialii Marinei SUA au declarat joi că distrugătoarele americane patrulează în zona recifelor şi insulelor ocupate de chinezi în contestatul Arhipelag Spratly, în partea sudică a Mării Chinei de Sud.

Deşi nu au pătruns în interiorul zonei de 22 de km delimitată de China în jurul insulelor disputate din arhipelag, distrugătoarele au navigat la distanţe cuprinse între 25 şi 37 km de insulele ocupate de chinezi, a raportat Navy Times.

Portavionul USS Ronald Reagan şi navele sale de escortă au patrulat, de asemenea, în Marea Chine de Sud începând de săptămâna trecută.

China acuză, deseori, SUA pentru alimentarea tensiunilor în Marea Chinei de Sud, unde pretenţiile sale teritoriale se suprapun parţial cu cele exprimate de Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Luând cuvântul joi la Beijing după o întâlnire cu Wang, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că, deşi nu poate comenta cazul legal al Filipinelor, face apel la o rezolvare paşnică a neînţelegerilor.

Wang a precizat că şi ţara sa doreşte o rezolvare paşnică a situaţiei, adăugând însă că nu va accepta un arbitraj forţat.

China a acuzat SUA de militarizarea regiunii prin patrulele sale pentru promovarea libertăţii de navigaţie. La rândul său, Washingtonul şi-a exprimat temerile cu privire la activităţile Beijingului de construire de instalaţii militare pe insulele pe care le controlează în Marea Chinei de Sud.

Oficialii americani susţin că răspunsul SUA, dacă regimul comunist chinez va ignora decizia tribunalului de la Haga, ar putea include intensificarea patrulelor americane în apropierea insulelor revendicate de China.

În apelul telefonic iniţiat de Kerry, Wang a mai declarat că relaţiile dintre China şi SUA au fost în general bune şi că cele două tabere ar trebui să se concentreze mai mult pe cooperare în timp ce îşi rezolvă neînţelegerile.

Departamentul de Stat american a confirmat faptul că John Kerry a discutat cu Wang, fără a oferi alte detalii.

Oficialii americani susţin că se tem că Beijingul ar putea răspunde la decizia tribunalului de la Haga prin declararea unei zone de identificare şi apărare aeriană în Marea Chinei de Sud, aşa cum a făcut în Marea Chinei de Est în 2013, sau prin intensificarea activităţilor de construire şi fortificare a insulelor artificiale.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe