România plagiatorilor. Ministerul Educaţiei: Trebuie făcută o evaluare externă a şcolilor doctorale
alte articole
În momentul de faţă, din punct de vedere juridic se poate vorbi despre inexistenţa şcolilor doctorale. Motivul? Instituţiile statului nu au făcut evaluarea acestor entităţi în timpul prevăzut de lege. În acest context, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a explicat joi, la postul Digi 24, că va da o autorizare provizorie (lucru care s-a şi întâmplat vineri), pe timp de un an, iar în acest interval va fi definitivată şi această evaluare a fiecărei şcoli doctorale.
"Eu cred că din moment ce acum este o discuţie publică foarte aprinsă asupra temei plagiatului, în timp ce în 2012 atunci când a început toată dezbaterea pe care Universitatea din Bucureşti a generat-o prin verdictul pe care l-a dat în legătură cu teza domnului Ponta, există un interes naţional faţă de această temă şi asta, de fapt, trădează lipsa de încredere în bună măsură a oamenilor cu privire la capacitatea noastră instituţională de a gestiona acest fenomen.
Sunt oameni care consideră că dimensiunea acestui fenomen este mult mai mare decât am crezut noi la început, şi s-ar putea să aibă dreptate. Cred că este foarte important ca de acum înainte, prin toate regulile instituţionale pe care le-am impus, acest fenomen să intre într-o descreştere foarte vizibilă, adică să nu mai avem astfel de cazuri grave de plagiat", a declarat Mircea Dumitru.
În acest context, ministrul Educaţiei a vorbit şi despre o evaluare a şcolilor doctorale, unele dintre cele care au fost acuzate că s-au transformat în timp în adevărate "fabrici de plagiate".
"În ceea ce priveşte cazurile care s-au produs înainte de 2010, 2012, înainte de a intra în vigoare această lege a educaţiei care în momentul de faţă reglementează toate aceste acţiuni ale noastre, cred că ar trebui făcută o evaluare a şcolilor doctorale şi, cel puţin, o evaluare statistică a tezelor de doctorat care au fost susţinute în perioada din urmă, în ultimii 20 de ani, ca să vedem cel puţin statistic, chiar dacă nu vom avea capacitatea să verificăm fiecare teză în parte care a fost susţinută în această perioadă de 20 de ani, 25 de ani, care este situaţia în fiecare şcoală în parte.
Acest demers trebuie să pornească foarte repede şi să se încheie relativ repede pentru că trebuie să vă spun că potrivit legii ar fi trebuit ca şcolile doctorale din universităţile din România să fie deja evaluate până în luna august anul acesta. Deci legea educaţiei din 2011 prevede că într-un interval de 5 ani trebuie făcută o evaluare externă a şcolilor doctorale şi pe baza evaluării externe să avem încheiat procesul acesta de acreditare", a precizat Mircea Dumitru.
Ceea ce s-a întâmplat a fost însă că, potrivit înaltului demnitar, nici Ministerul Educaţiei, nici celelalte agenţii şi organisme care trebuiau să fie implicate în această evaluare nu şi-au făcut temele la timp, fapt pentru care, din punct de vedere juridic, în momentul de faţă, vorbim despre inexistenţa şcolilor doctorale.
"Va trebui ca printr-un ordin de ministru să acordăm şcolilor care existau şi care funcţionau până în luna august dreptul de a-şi continua activitatea. Este vorba doar de o autorizare provizorie, pe timp de un an, şi în acest interval va trebui să avem şi această evaluare a fiecărei şcoli doctorale. Rezultatul evaluării va trebui încheiat până în vara anului 2017", a adăugat Mircea Dumitru.