Mircea Dumitru, mesaj ferm: Concursul pentru directori merge înainte în ciuda sabotajului
alte articole
În ciuda unei opoziţii făţişe şi a unui sabotaj din partea unor politicieni care mimează preocuparea pentru o educaţie de calitate, avem datoria de a merge până la capăt cu organizarea concursului pentru numirea directorilor din şcoli, a declarat joi, pe contul său de Facebook, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.
"În acest moment, peste 6.900 de profesori şi-au depus candidatura pentru o poziţie de director, sau de director adjunct. Aceasta, în ciuda unei opoziţii făţişe şi a unui sabotaj, mai direct sau voalat, din partea celor care, în spaţiul public, îşi declară preocuparea pentru o educaţie de calitate. Mesajul nostru este ferm: concursul pentru ocuparea funcţiilor de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar se va organiza la termenele anunţate iniţial, pe baza principiilor şi a prevederilor enunţate în metodologie", a precizat Mircea Dumitru.
Potrivit ministrului Educaţiei, decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care spune că metodologia de concurs interzice anumitor persoane participarea la concurs, este incorectă.
"Este important de ştiut: articolul incriminat stipulează o incompatibilitate ce ar putea surveni după promovarea concursului între soţi sau rude de gradul I, nicidecum nu face referire la înscrierea candidaţilor. Imaginaţi-vă situaţii în care unul dintre soţi, aflat într-o poziţie superioară de conducere, ar trebui să ia măsuri administrative împotriva celuilalt? Cât de obiectiv ar putea fi el, în această situaţie? Este clar o situaţie de incompatibilitate, pe care am eliminat-o tocmai prin acest articol", a argumentat Mircea Dumitru.
De altfel, Ministerul Educaţiei va contesta hotărârea CNCD în contencios administrativ şi, concomitent, va face o cerere de suspendare a acestei decizii.
"Pentru toţi aceia care îşi doresc o altfel de şcoală, avem datoria de a merge până la capăt cu organizarea concursului, ca prim demers de profesionalizare a managementului şcolar", a concluzionat Mircea Dumitru.