România, pe primul loc în UE la creşterea economică în trimestrul trei din 2015

Ţara noastră a înregistrat cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, reiese din cea de-a doua estimare a Oficiului European pentru Statistică (Eurostat).
Grafic economic.
Grafic economic. (Chip Somodevilla / Getty Images)

Datorită unei creşteri economice trimestriale de 1,4%, România este lider în UE, urmată de Croaţia (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia şi Slovacia (ambele cu o creştere de 0,9%), Suedia şi Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 0,9%), Estonia şi Finlanda (ambele cu minus 0,5%) şi Danemarca (minus 0,1%), informează Agerpres.

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creştere economică de 0,4%, faţă de 0,5% în trimestrul doi din 2015.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o expansiune de 3,6%, a cincea mare creştere din Uniunea Europeană după Malta (5,6%), Cehia (4,5%), Suedia (3,9%) şi Polonia (3,7%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,2%).

Creşterea anuală a PIB-ului zonei euro în perioada iulie — septembrie 2015 s-a menţinut la 1,6%, similar cu nivelul înregistrat în trimestrul doi, în timp ce economia UE a înregistrat un avans de 1,9%, acelaşi cu cel înregistrat în precedentele trei luni.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările publicate de Institutul Naţional Statistică (INS), potrivit cărora Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 1,4% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,6% atât pe serie brută cât şi pe serie ajustată sezonier.

Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit recent estimările privind creşterea economică a României în 2015 până la 3,5%, faţă de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai, conform previziunilor de toamnă publicate de Executivul comunitar. PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2016 şi 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie