Legea care reincriminează insulta şi calomnia, pe masa Comisiei Juridice. Iniţiativa România trage un semnal de alarmă

Un controversat proiect de lege care vizează reincriminarea insultei şi calomniei a ajuns astăzi pe masa Comisiei juridice a Senatului.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României.
Vot în Camerele reunite ale Parlamentului României. (Epoch Times România)

Iniţiativa legislativă de completare a Codului Penal prin care se reincriminează insulta şi calomnia a fost depusă la începutul lunii septembrie de senatoarea ALDE Cristiana Anghel.

"În fapt, demersul senatoarei Anghel este o încercare de restrângere a libertăţii presei şi de intimidare a jurnaliştilor. Legislaţia în vigoare, prin noul Cod civil, oferă instrumentele moderne, necesare şi suficiente, de protecţie a demnităţii umane în faţa insultei şi calomniei. Practica recentă a instanţelor arată că instrumentele civile au deja efecte concrete în cazurile de insultă şi calomnie (despăgubiri financiare semnificative) şi disuasive.

Obsesia unor politicieni că demnitatea şi onoarea unei persoane nu pot fi protejate decât cu ameninţarea închisorii este de fapt dorinţa de a cenzura prin intimidare opiniile critice ale societăţii civile, prin folosirea instrumentelor represive ale statului", arată, în cadrul unui comunicat de presă, organizaţia Iniţiativa România.

Active Watch, Raportorul Special pentru libertate de opinie şi expresie al Naţiunilor Unite, Reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE, Raportorul Special pentru libertate de exprimare al Organizaţiei Statelor Americane (OAS) au spus într-o declaraţie comună: "Incriminarea defăimării [insulta şi calomnia, n.n.] nu reprezintă o restricţie a libertăţii de exprimare care poate fi justificată; toate legile care incriminează defăimarea trebuie abolite şi înlocuite, acolo unde este necesar, cu legi civile în domeniu".

"Până astăzi, voinţa legiuitorului român a fost clară: există o disproporţie între faptele de insultă şi calomnie şi pedepsirea lor cu închisoarea. Dacă există derapaje, ele trebuie pedepsite ferm şi neechivoc prin instrumentele Codului Civil. Reincriminarea insultei şi calomniei ar însemna o întoarcere în timp, la derapajele anilor ’90, când România, alături de Rusia, erau condamnate sistematic de CEDO pentru abuzurile statului împotriva jurnaliştilor, inclusiv încarcerarea lor", a mai transmis organizaţia.

Iniţiativa România solicită:

1. Comisiei juridice să demonstreze respectul parlamentarilor faţă de libertatea de exprimare şi libertatea presei şi să elaboreze un raport negativ;

2. Partidelor parlamentare să exprime public şi clar delimitarea faţă de tentativa doamnei Anghel de a limita libertatea de exprimare prin folosirea instrumentelor penale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne