Vasile Dîncu: "Avem ultima civilizaţie rurală din Europa. Ar trebui s-o protejăm"

Este necesară o strategie naţională pentru protejarea civilizaţiei rurale din România, ultima de acest tip din Europa, este concluzia la care a ajuns vicepremierul Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu
Vasile Dîncu (Epoch Times România)

"Avem ultima civilizaţie rurală din Europa şi această civilizaţie rurală ar trebui s-o protejăm. Europa simte asta şi încearcă să facă asta cu noi, dar noi nu vrem să acceptăm asta, parcă nu auzim. (...) În România vin mai degrabă străinii să ne atenţioneze asupra faptului că ne moare satul, că moare o civilizaţie. (...) E o chestiune de cultură care ne lipseşte, dimensiunea culturii care ne lipseşte nouă — aceea de a ne putea autoorganiza şi de a ne dezvolta singuri. (...)

Cred că în primul rând trebuie să ne pese nouă înşine de ţara noastră. Acesta este cel mai important lucru şi nu e un slogan. (...) Trebuie să aducem resurse la resursele pe care le aduce Comisia Europeană şi Banca Mondială, să direcţionăm bugetul României într-o mare măsură în următorii ani prin educaţie, prin sănătate, prin celelalte forme de dezvoltare a comunităţilor rurale", a declarat Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, citat de Agerpres.

Sarcina de a salva civilizaţia rurală din ţara noastră aparţine, potrivit vicepremierului, în primul rând românilor, întrucât nu există o experienţă europeană în acest sens.

"Avem nevoie de o nouă strategie care ar trebui să fie naţională pentru că numai strategii globale este greu să aplicăm în România. Dacă suntem ultima civilizaţie rurală, atunci este clar că nu există model european pentru asta. (...) Suntem traşi de mânecă prin aceste platforme de dezbatere în care încearcă toată lumea să ne trezească pe noi înşine să facem asta.

Şi programele europene din acest an şi din exerciţiul următor financiar se bazează în general pe captarea comunităţii în a-şi gândi dezvoltarea şi asta e un lucru foarte bun pe care Europa ni-l pune la dispoziţie şi pe care nu ştim să-l folosim", a adăugat Vasile Dîncu, prezent fiind la o dezbatere despre dezvoltarea integrată a mediului rural în ţara noastră, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

În opinia ministrului Dezvoltării, aderarea la Uniunea Europeană a avut un efect devastator asupra mediului rural românesc.

"Integrarea în Uniunea Europeană, să fim foarte sinceri, a dat o lovitură mortală ţăranului român deoarece complexul industrial-agrar din Europa a venit peste noi ca tancurile sovietice. Cei care ne întoarcem acasă de sărbători (...) ştim asta foarte bine. La noi s-au dat legi legate de produsele româneşti din obligaţia de a avea produse autohtone în supermarketuri, dar nu se respectă această lege, avem organisme minunate de control, dar nimeni nu respectă acest lucru", a subliniat Vasile Dîncu.

O altă problema ridicată de Vasile Dâncu este aceea că oamenii din mediul rural nu înţeleg limbajul tehnic, au nevoie de educaţie şi de programe de formare.

"Trebuie să-i ajutăm pe oameni. Ei nu ştiu nici bruxelleză, nici limba tehnocraticească pe care putem să o avem noi la Guvern. Oamenii nu cunosc aceste limbaje, ei au nevoie de educaţie, de programe de formare şi au nevoie de antreprenoriat din afară care să vină să-i mişte.

S-au obişnuit doar să vină politicienii în campanie electorală şi să recolteze voturi de acolo, să facă mici semne în campanie, mici podeţe, biserici şi alte lucruri. Deci şi-au pierdut în primul rând speranţa, de aceea este nevoie de o strategie de a salva această civilizaţie", a mai precizat Vasile Dîncu.

"Cred că este un an de cotitură acest an, care nu va putea să schimbe România pentru că o ţară nu se poate schimba într-un an, dar poate să schimbe direcţia, poate să adune noi energii pentru un proiect şi acesta este proiectul pe care îl visez eu pentru zona dezvoltării civilizaţiei rurale nu numai comunităţilor rurale", a mai adăugat ministrul, citat de Mediafax.