România, în topul ţărilor cu deficit de talente. Pîslaru acuză ipocrizie în abordarea învăţământului profesional

În România nu a existat până recent un interes real pentru stimularea învătământului profesional. Această tendinţă a mers în paralel cu dezvoltarea fabricilor de diplome universitare, astfel încât angajatorii cu greu mai pot găsesc oameni cu adevărat calificaţi, susţine Pîslaru.
Ana Ion
08.12.2016

alte articole

Dragoş Pîslaru - ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice (Mihut Savu / Epoch Times)
Ana Ion
08.12.2016
Se încarcă player-ul...

În România există o "oarecare zonă de ipocrizie" atunci când se vorbeşte despre preocuparea vizând învăţământul profesional şi tehnic, a declarat, joi, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, arătând că există discrepanţe majore între declaraţii şi ceea ce întâmplă realmente în învăţământ şi pe piaţa muncii.

Potrivit ministrului, până recent nu a existat voinţă pentru stimularea învăţământului profesional, una dintre consecinţe reflectându-se în faptul că ţara noastră e în topul primelor cinci ţări din lume cu deficit de talente:

"Există o oarecare zonă de ipocrizie când vorbim despre faptul că ne preocupă învăţământul profesional şi tehnic, dar noi, de fapt, închidem şcolile de meserii, închidem şcolile agricole, reducem practic interesul pentru această zonă investiţională din perspectiva investiţională, izolăm Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (...) plecăm de la ideea că există cerere pentru calificare în anumite zone unde investitorii se duc către sistemul public, dar atunci când e vorba să se facă clasele punem criterii legate de câţi elevi să fie în clasă, că dacă sunt doar opt, nu e bine, că nu se face clasa bine.

Şi atunci, inspectoratul ajunge sau ajungea să aibă un cuvânt de spus mai important decât cererea efectivă din piaţă. Dacă punem toate acesta cap la cap înţelegem că nu a existat până recent o voinţă politică şi societală care să ne îndrepte către un accent pe partea de şcoală profesională. Ceea ce e interesant e că acest fenomen de a ţine sub capac învâţământul profesional a mers în paralel cu zona de discreditare a învăţământului universitar, căci fabricile de diplome mai ales din zona privată au dus la probleme majore pentru angajatori", a arătat ministrul Muncii la Conferinţa News.ro.

Ministrul a mai precizat că România se află în primele cinci ţări din lume cu deficit de talente, cel puţin în percepţia angajatorilor:

"Percepţia a 626 de angajatori importanţi din România ne plasează la nivel urban în primele cinci ţări în deficitul de talente. Mai mult decât atât, faţă de 2014, avem cu 21% mai mare percepţia că avem deficit de muncă calificată. Şi ceea ce cred că este foarte important de menţionat este topul meseriilor. Este o analiză făcută pe 2015 şi situaţia a fost măsurată plecând de la acele date: locul întâi. Deci meseriaşi calificaţi sunt numărul 1 în ceea ce caută angajatorii", a spus Dragoş Pîslaru.

Pe locul doi se află meseria de inginer, iar pe locul trei cea de şofer, topul continuând cu posturi de manager, personal IT, reprezentanţi vânzări, personal financiar-contabil etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor