Cioloş ia atitudine: Majorările salariale promovate de ALDE-PSD, trimise la CCR

Majorările salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie, adoptate cu o zi în urmă de Parlament, vor merge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale, a anunţat premierul Dacian Cioloş.
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.11.2016

Guvernul este nevoit să ceară un control de constituţionalitate în cazul majorărilor salariale pentru personalul din Sănătate şi Educaţie promovate, înainte de alegeri, de alianţa PSD-ALDE prin modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă nr. 20 referitoare la salarizarea în sectorul bugetar, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, premierul Dacian Cioloş.

"Analizând un pic la rece lucrurile după votul de ieri, prima întrebare pe care mi-o pun este dacă PSD şi cei care au votat această lege chiar doresc majorările salariale pe care le-au votat. Constatăm că sunt mai multe încălcări ale legislaţiei şi ale Constituţiei, pe care nu e posibil să nu le fi conştientizat în momentul respectiv", a declarat Cioloş, citat de Mediafax.

Şeful Executivului a explicat că nu s-a făcut o dezbatere reală, transparentă a amendamentelor care au fost propuse şi nici nu s-a respectat Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, potrivit căreia cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare nu pot fi adoptate acte normative pentru mărirea salariilor.

Mai mult, în opinia premierului nu s-a respectat principiul bicameralismului, care spune că o lege care e modificată fundamental faţă de forma votată de prima Cameră, atunci proiectul se reîntoarce pentru a fi dezbătute şi votate amendamentele.

"Suntem nevoiţi să cerem un control de constituţionalitate a acestei legi care a fost adoptată. Vreau să fiu foarte clar: această solicitare vizează doar legea care modifică OUG 20, nu ordonanţa de urgenţă ca atare. O parte din vicii puteau fi corectate dacă ar fi existat o discuţie onestă între guvern şi o parte din comisiile parlamentare. Impactul bugetar riscă să pună în pericol aplicarea unei legi a salarizării unitare în anii următori şi oricum aceste modificări recrează sau adâncesc inechităţi salariale pe care noi le dorim corectate", a subliniat Cioloş.

În opinia premierului, chiar dacă ne apropiem de campania electorală, poziţia Guvernului trebuie să rămână una responsabilă.

"Indiferent că suntem sau nu în campanie electorală, un guvern şi politicienii trebuie să ia decizii responsabile şi de bun simţ. Şi pentru mine bunul simţ înseamnă şi responsabilitate", a punctat Cioloş.

Reamintim că luni, în ciuda nemulţumirii manifestate de reprezentanţii Guvernului, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, legea care majorează salariile din educaţie şi sănătate promovată de alianţa ALDE-PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor