Adrian Severin, judecat pentru corupţie: "Nu îmi este frică de cruce! Le pot acorda iertare călăilor în robă!"
alte articole
Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă luni ultimul termen în dosarul în care Adrian Severin a fost condamnat în primă instanţă la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă în calitate de europarlamentar. Anterior termenului de astăzi, Severin a postat, pe pagina sa de Facebook, un scurt video în care îi asimilează pe judecători unor "călăi în robă" şi eticheteză procesul al cărui protagonist este drept o "farsă judiciară românească”, declanşată pe baza unei farse jurnalistice străine.
"Se va consuma farsa judiciară românească declanşată pe baza unei farse juridice străine fără să mi se fi îngăduit o singură probă în apărare! Nu îmi este frică de cruce, suferinţa purifică şi înalţă. Atâta timp cât această suferinţă mă priveşte doar pe mine, le pot acorda iertare călăilor în robă! Fără voia lor, fac parte deja din istoria României, iar părticica asta de istorie vor să o întineze. Pe mine istoria mă va absolvi", susţine Severin, într-o înregistrare video postată pe pagina sa de Facebook.
Declaraţiile lui Severin vin în contextul în care magistraţii Înaltei Curţi judecă luni ultimul termen din dosarul în care acesta a contestat condamnarea sa, în 23 februarie, la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost pus sub acuzare, în calitate de europarlamentar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Severin şi-a continuat şirul acuzaţiilor la adresa Justiţiei şi în faţa Înaltei Curţi, unde a acuzat luni că procurorilor le e frică să audieze martori şi să expertizeze probe.
"Dacă domnilor procurori le este foarte clar că eu sunt vinovat, de ce le este frică să audieze martori, de ce le este frică să îşi expertizeze probele, de ce le este frică să îmi permită apărarea?”, a spus Adrian Severin.
Întrebat la cine se referea atunci când a vorbit despre "călăi în robă”, Adrian Severin a răspuns: "Călăi sunt cei care execută fără să judece. Dacă este vorba despre o justiţie corectă, nu mai este vorba de călăi”.
"Eu nu ştiu ce se va întâmpla astăzi. Se pot întâmpla multe. Ce s-a întâmplat până acum este o farsă judiciară”, a mai adăugat Severin.
Reamitim că Adrian Severin, alături de alţi trei colegi europarlamentari de alte naţionalităţi, a fost ţinta unui scandal răsunător în primăvara lui 2011, după ce reporterii de la Sunday Times au arătat dovezi video că cei patru s-au arătat dispuşi să intervină în Parlamentul European (PE) asupra unor legi, în schimbul unor sume de bani.
Pretinzând că sunt reprezentanţi ai unor corporaţii, reporterii sub acoperire au încercat să "cumpere" serviciile unor europarlamentari, cărora le-au promis sume consistente de bani, pentru a le susţine interesele în PE. Severin a fost unul dintre politicienii care s-au lăsat cumpăraţi de falşii corporatişti, contra sumei de 100.000 euro/anual, plus 4.000 de euro/zi, pentru fiecare zi în care ar fi susţinut interesele acestora în PE.
Pe parcursul documentării rechizitoriului DNA în dosarul Severin, unul dintre jurnalişti a declarat că, la baza acţiunii lor "sub acoperire", a stat suspiciunea că în Parlamentul European (PE) există "lobbyşti" care influenţau excesiv activitatea instituţiei.
"Din declaraţia martorului rezultă că: acesta este angajat al ziarului «The Sunday Times» cu sediul în Londra; că demersul său a fost unul jurnalistic pornind de la suspiciunea că existau lobbyşti care influenţau excesiv activitatea din cadrul Parlamentului European; că se plăteau sume de bani unor deputaţi în schimbul modificării legilor. Prin declaraţie, martorul confirmă toate întâlnirile şi discuţiile pe care, împreună cu martora (...), le-a avut cu învinuitul Severin Adrian", se arată în rechizitoriul DNA.
Acelaşi jurnalist, precizează anchetatorii, a depus un hard disk ce conţine înregistrări audio-video şi telefonice şi comunicări prin e-mail legate de faptele lui Severin. Afirmaţiile reporterului au fost confirmate de o declaraţie identică dată de o jurnalistă de la acelaşi ziar, au informat procurorii DNA.
DNA a mai luat declaraţii de la asistenta lui Adrian Severin la Bruxelles şi de la un alt europarlamentar implicat în acest caz. Declaraţiile acestora completează informaţiile date de reporteri şi converg spre vinovăţia lui Severin.
În apelul său faţă de sentinţa de trei ani şi jumătate de închisoare, Severin a solicitat instanţei audierea mai multor martori, printre care jurnaliştii englezi, Traian Băsescu şi fostul şef SRI, George Maior. Judecătorii i-au respins cererea de audiere.