România fierbe. Mult aşteptata dezbatere privind "ordonanţele-elefant", plină de substanţă

Astăzi e ziua mult aşteptatei dezbateri pe tema controversatelor ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, care au declanşat cele mai ample proteste de stradă de după Revoluţie şi au pus pe jar instituţiile judiciare.
Loredana Diacu
30.01.2017

alte articole

Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
30.01.2017
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La finalul dezbaterilor pe marginea controversatelor ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că va analiza toate propunerile şi sugestiile pe care le-a primit de la participanţi, după care va lua o decizie privind forma în care vor fi promovate proiectele.

Cu alte cuvinte, cele trei variante rămân încă în picioare - OUG, asumarea răspunderii Guvernului sau lege în Parlament.

Ministrul a explicat că, până nu va ajunge la forma finală a celor două acte normative, nu se poate pronunaţa cu privire la recomandarea pe care i-o va face premierului Sorin Grindeanu.

"Asa cum aţi văzut, azi am finalizat consultarea publică cu toţi cei ce au dorit să participe. Am primit peste 3.000 de solicitări de la persoane fizice sau asociaţii care ne-au făcut sugestii în scris, iar în cursul zile de azi i-am primit pe toţi cei ce au vrut să participe. Am luat act şi vom analiza toate propunerile care au fost făcute.

Vom ţine cont de observaţiile care s-au făcut astăzi, şi acele prevederi care iniţial erau neclare sau în neconcordanţă, cu siguranţă, vor fi eliminate. Nu vreau să vă spun ce vom elimina sau dacă vom elimina şi cum vor arăta. Repet, în urma consultărilor, am nişte observaţii care vreau să fie cuprinse în textul celor două acte normative

Vreau să fac două precizări.

Pentru ordonanţa graţierii – nu se adresează unor persoane, vrem să adresăm anumite condiţii din penitenciare pe care nu le putem nega. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, celor acuzaţi de fapte de corupţie şi principiul important pe care îl vor respecta este cel ce vizează recuperarea prejudiciului.

În cel de al doilea act normativ, am ţinut cont de recomandările CCR şi dacă acum un an fosta conducere a Ministerului a putut veni să repare prin OUG 60 de modificări ale CCR noi acum încercăm să remediem 6 modificări. Vreau să fac precizarea că CCR a mai găsit, săptămâna trecută, încă 6 articole neconstituţionale şi aşteptăm motivarea pentru ca şi acestea să poată fi făcute constituţionale.

Eu am spus de la preluarea mandatului că ne dorim nişte legi clare, coerente, pe care orice cetăţean să le poată respeta, chiar dacă nu are pregătire juridică. De fapt, acesta este mandatul cu care eu am venit aici: să repar toate acele lucruri care nu sunt în concordanţă cu o legislaţie clară modernă şi europeană", a declarat Iordache.

Întrebat dacă există politicieni care vor beneficia de aceste legi, ministrul Justiţei a negat. "Legile nu se fac pentru politicieni", spune demnitarul.

Cât despre solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a precizat că va veni în faţa Guvernului "cu nişte acte coerente care să răspundă consultării publice".

* * *

UPDATE. Dezbaterile s-au încheiat. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, anunţă că peste o jumătate de oră va ţine o conferinţă de presă în care îşi va prezenta concluziile.

* * *

UPDATE. Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie îi pune o întrebare lui Iordache:

"Aveţi intenţia acum, la schimbarea unui articol din Codul de procedură penală, să schimbaţi şi articolul din lege referitor la dosarele de interes maxim – mă refer la Revoluţie şi Mineriadă, intenţionaţi să schimbaţi articolul şi să retrimiteţi dosarele la secţia civilă?"

"Categoric NU", răspunde Iordache.

Referitor la ordonanţe, Mărieş declară că avem de-a face cu o grabă mare, o grabă interesată pentru politicienii care au probleme penale.

"Ca lege, aţi fi de acord?", îl întreabă Iordache pe Mărieş.

"Nici ca glumă", răspunde Mărieş.

* * *

UPDATE. Lixandru Eugenia cere graţiere şi desfiinţarea partidelor şi mulţumeşte PSD-ului "că a oprit măcelul din stradă."

"Mulţumesc din suflet pentru iniţiativa dvs. în sensul în care încercaţi în mod democratic şi nu cu scandal în stradă să modificaţi legi. Societatea actuală nu mai asigură condiţii normale de trai pentru majoritatea cetăţenilor. Ăsta e motivul pentru care mulţi au început să fure.

Graţierea e necesară dar sunt de acord cu cei ce au cerut să fie asigurate condiţii pentru cei de puşcării (reintegrare) şi apoi scoşi din închisori. Mai propun ca partidele toate să fie desfiinţate să nu existe decât Partidul Femeilor (care să crească şi copii), Partidul Bărbaţilor şi Partidul Tineretului care să decidă! Nu mă luaţi în derâdere, ţara asta e în pericol să fie dezmembrată, să zicem mersi că PSD-ul a oprit măcelul în stradă", declară femeia.

* * *

UPDATE. "Eu sunt mama unui baiat care este în puşcărie. În faţa mea, stânga, dreapta nu este (sic!) decât oameni care este (sic!) contra amnistiei. Eu vreau să discut cu dvs. personal că eu nu ştiu cum dvs. o să faceţi faţă la atâtea idei. Pe mine nu mă interesează Dragnea, eu am băiatul care a furat trei maşini. Ăştia din jur sunt oamenii ieşiţi în strada de (sic!) Iohannis, sunt foarte periculoşi. (...) Întoarceţi-i cu faţa la zid şi trageţi cu pistolul în ei. Iohannis asta vrea. Din judecători o zi vreau să vadă puşcăria şi nu s-ar mai juca cu vieţile oamenilor. Daţi amnistiere, moare (sic!) copiii în puşcărie!", a declarat o femeie.

"Aţi sărit ca câinii pe femeia asta", îi apostrofează o altă femeie pe cei din sală care au întreabt: "Da' cine l-a pus să fure, doamnă?"

* * *

UPDATE. Întrebare din public: Dacă aceste ordonanţe vor eşua, vă daţi demisia?

"Mai departe", răspunde Iordache.

* * *

UPDATE. "Acum 27 de ani, eu, tânăr, am ieşit în stradă împotriva dictaturii pentru libertate şi demnitate. Îmi vine foarte greu să văd că după 27 de ani tinerii sunt nevoiţi în continuare să iasă în stradă. Domnule ministru, puteţi intra în istorie, depinde de dvs. cum. Vă rog să nu credeţi... mă uit în ochii dvs., vă rog să nu subestimaţi gândirea celor din stradă, ei nu pot să înţeleagă cum infracţiunile mărunte şi comune sunt puse pe acelaşi palier cu infracţiunile gulerelor albe", a subliniat un participant la dezbatere pe nume Comăniţă Adrian.

"Nu e totuna să furi de foame şi apoi să zaci în închisori cu furtul gulerelor albe politice care distruge mulţimi, poporul, prin legi. E adevărat, trebuie graţieri, dar lumea ştiţi ce spune? Ce vom face când vor ieşi pe stradă mii de deţinuţi? Cum puteţi crede că asta e benefic? România e într-un focar de instabilitate, nu îmi doresc să avem o guvernare instabilă. Vă rog, vă rog să vă uitaţi înlăuntrul dvs. ca om şi să vă gândiţi că aceste OUG sunt un capitol mult prea sensibil pentru a fi date în grabă şi fără a fi bine discutate, aşa că vă cer să renunţaţi la acest proiect şi să lăsaţi Parlamentul să decidă el.

Eu lucrez la Primăria Capitalei, mâine am un proces în justiţie cu câţiva directori din primărie pe care eu îi acuz de abuz în serviciu pentru fapte relativ mărunte. Abuzul în serviciu nu e bine să fie dezincriminat, infracţiunile nu pot fi de la 200.000 şi sub 200.000 să nu existe! Nu permiteţi şi nu promovaţi abuzul în serviciu!", a mai precizat cetăţeanul.

* * *

UPDATE. Un cetăţean pune punctul pe I.

"Sunt total împotriva celor două ordonanţe, sunt împotriva modului în care se face acest demers, nu înţeleg motivaţia urgenţei, nu văd că este luat în serios.

  1. Nu înţeleg plafonul de 200.000 de lei.
  2. Nu înţeleg de ce restrângem abuzul în serviciu.
  3. Nu înţeleg de ce vizaţi condamnările cu suspendare, măsuri administrative, amenzi.
  4. De la intrare am văzut acest slide show ostentativ cu imagini din puşcărie. Sunt absolvent de liceu militar şi de Academie Militară. În liceu stăteam 12 elevi în paturi militare de fier, aveam apă caldă de 2 ori pe săptămână iar când, ca student am făcut practică pe nava şcoală Mircea, stăteam între 97 şi 120 de persoane în încăpere iar suprafaţa pentru un student era de 1 mp.
  5. Nu văd imagini din spitale, case de copii, azile, a mai punctat vorbitorul, Dumitru Bogdan.

Pentru noi e mai mult decât clar că această ordonanţă e efectul unor ordine date pe linie de partid şi mă doare că ne întoarcem în anii '90 când aveam o dictatură a unei majorităţi obţinută cum a fost obţinută, a adăugat Bogdan.

* * *

UPDATE. "Dacă vreţi să faceţi istorie, nu daţi aceste ordonanţe, vor divide România în două părţi, unii care ţin cu penalii şi unii care nu", a declarat Mihai Vija, din Bucureşti.

"În Occident nu se dau astfel de ordonanţe, se fac noi penitenciare, faceţi o lege serioasă pentru a construi noi penitenciare, situaţia internaţională nu permite acum să ne divizăm. Avem în jur conflicte, trebuie să ne orientăm spre păstrarea fiinţei naţionale nu pentru salvarea celor ca Dragnea care au furat România.

România e în prăpastie tocmai datorită acestor legi pe care dvs. vreţi să le daţi. Fraţii şi părinţii noştri trebuie să plece în Occident că nu se mai poate", a declarat cetăţeanul.

"I-a trimis Băsescu", răspunde o apărătoare a ordonanţei.

"Dacă vreţi să faceţi istorie şi să rămâneţi ca ministru bun al Justiţiei, nu daţi aceste două ordonanţe", a continuat cetăţeanul.

* * *

UPDATE. Un alt participant la dezbatere, Borsan Petrişor, i-a adresat două întrebări ministrului Iordache care l-au pus în dificultate.

"Prima intrebare este următoarea: Este avantajat dl Liviu Dragnea de aceste două ordonanţe? Este iertat de pedeapsa din dosarul Referendumul şi scapă de condamnare în dosarul Bombonica? Iese Voiculescu din închisoare?", a întrebat cetăţeanul.

"Mai departe", zice Iordache, fără să răspundă.

* * *

UPDATE. "Vin din stradă, am participat la toate mitingurile. Vreau să vă felicit pentru ceea ce afişaţi acolo (pe ecrane - n.r.) – condiţiile din penitenciare – foarte bine că afişaţi, dar afişaţi şi condiţiile din spitale! Urgenţa nu sunt deţinuţii ci problemele din spitale. Scoateţi-vă din cap că faceti parte dintr-un partid politic, sunteţi ministrul Justiţiei, dvs acum faceţi istorie. Dacă sprijiniţi penalii, infractorii, atunci comiteţi o mare greşeală", a declarat Ene Ion, din Bucureşti.

"În al doilea rând, ordonanţele, ce vreţi să faceţi dvs. e cu dedicaţie pentru politicienii care sunt infractori. Dragnea a greşit, a făcut abuz în serviciu, să plătească. Tăriceanu a minţit, ceilalţi politicieni, indiferent de culoare politică, căci nu există diferenţe de culoare poltică, toţi sunt găşti, nu au ce căuta în poziţii politice. Sunteţi într-o funcţie istorică, vă rog din tot sufletul, ţineţi cu poporul! Dacă faceţi greşeala să daţi ordonanţa, infractorii vor scăpa de dosare şi veţi participa la o mârşăvie împreună cu ceilalţi politiceni penali. Vă spun clar, vă facem demonstraţii şi vom merge până la a declanşa alegeri anticipate, le veţi cere dvs. singuri", a adăugat cetăţeanul.

La rândul său, un alt participant la dezbatere a precizat că a citit în ordonanţă că vor fi acoperite faptele cu suspendare şi amenzile. "Dar dvs. în nota de fundamentare spuneţi că se referă la închisori. Vă întreb dacă va beneficia de această ordonanţă vreun om politic din România?" Iordache răspunde NU.

* * *

UPDATE. Începe partea a doua a dezbaterii. Iordache acuză tot felul de manipulări în presă, cum că vor fi graţiaţi violatori, pedofili etc. şi reaminteşte că graţierea şi amnistia sunt demersuri normale pe care statul le poate da. Între timp, pe un ecran rulează imagini din penitenciare aglomerate.

"Dreptul la demnitate a celor închişi nu trebuie să-l ia nimeni", a subliniat Iordache.

O participantă la dezbatere s-a plâns că "în România, justiţia nu funcţionează, functionează ca un SRL, dacă SRI dă ordine să se facă cuiva dosar, se face".

"În justiţie se fură acte din dosare, procurorii nu îşi fac treaba, procurorii colaborează cu experţii, fac expertize în fals. De zece ani sunt tâlhărită pe dosare, nu mai pot, iar soluţiile în judecătorii se dau cu dedicaţie, nu pe lege. Încă ceva, unii de la CSM sunt oamenii Securităţii, să fie scoşi afară! Ne toacă dosarele, e o gaşcă de infractori acolo care ne toacă dosarele", acuză o femeie care vorbeşte foarte virulent.

"Socrul Iuliei Motoc a intrat în curtea mea 25 de metri. De ani de zile sunt torturat de ei! Daţi legea răspunderii magistraţilor, nu mai pot! Mi-au dărâmat casa pe abuzuri", sustine femeia aproape plângând, în timp ce cineva din sală îi spune: "vedeţi, doamnă, că ăştia vor să dezincrimineze abuzul în serviciu".

Altă femeie îl plânge pe Dan Adamescu că a murit în închisoare. După ce sala îi spune că Adamescu a murit nu în închisoare, ci în spital şi spital privat, femeia răspunde "nu contează, a murit cu gardian la cap şi nu a avut dreptul la tratament."

"Fiţi bărbat de stat, promovaţi aceste ordonanţe de urgenţă, daţi graţiere şi după şi amnistie!", îi spune femeia lui Iordache susţinând că cei ce au ieşit să protesteze în stradă "au recunoscut că au fost plătiţi".

* * *

UPDATE. Printr-un discurs care a stârnit apreciere în sala de dezbateri s-a remarcat şi Claudiu Dumitriu, vicepresedinte la Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor.

"Pe formă, pe procedură, în orice proces... sau multe procese se pierd pe procedură iar modul în care această ordonanţă a încercat să fie adoptată prin OUG fără dezbatere publică, din dorinţa de a obţine efectul legii penale mai favorabile... chiar şi prin adoptarea pentru un minut sau pentru o perioadă foarte scurtă, din păcate duce discuţia într-o zonă destul de neplăcută pentru cei ce au fost iniţiatori şi au făcut parte din această conspiraţie.

Din punct de vedere al procedurii, această chestiune ar trebui complet respinsă şi reluată de o manieră democratică. Faptul că noi dezbatem aici survine în urma unei organizări care şi ea la rândul ei a produs nemulţumiri. Iniţial a fost o sală mult mai mică, e foarte bine că v-aţi repliat. O altă chestiune, aici dezbatem câteva zeci sau sute de oameni dar opinia şi-au spus-o totuşi aproape 100.000 de concetăţeni. Într-o astfel de situaţie, singura măsură corectă e replierea, retragerea acestor proiecte care sunt fals argumentate şi repunerea lor într-o situaţie de dezbatere publică largă, iar ca modalitate de adoptare, singura care într-o chestiune atât de importantă poate produce efecte uriaşe e dezbaterea parlamentară şi legea organică.

Venind la chestiunile de fond, graţierea – s-a pus foarte mult înainte emoţia şi empatia cu foarte mulţi concetăţeni care au greşit poate o data în viaţă şi care trebuie să suporte nişte condiţii inumane în penitenciare. Dar acest lucru se datorează în primul rând tot statului roman, autorităţilor publice care au premis un asemenea dezastru! Acum să veniţi să motivaţi cu propria incapacitate a statului român de a asigura nişte condiţii decente cetăţenilor şi pe acest imperative că vom fi amendaţi! Chiar dacă am fi amendaţi, ar fi cel mai mic prejudiciu (…) Nu ne-am transformat în monştri, empatizăm cu oamenii care ar putea să beneficieze de o măsură a graţierii dar lumea e scandalizată că de fapt ei sunt împinşi spre a emoţiona publicul pentru ca oameni care nu ar trebui să iasă, politicieni şi funcţionari publici să beneficieze de graţieri. Nu se pot adopta astfel de măsuri de graţiere fără să fie corelate cu măsuri de reintegrare socială.(…)

Iar chestiunea care a adus atâta emoţie si atâta revoltă în opinia publică e dezincrimnarea aproape totală a infracţiunilor de serviciu, a abuzului în serviciu şi dezincriminarea neglijenţei de serviciu. Atunci ar trebui discutat dacă o infracţiune din culpă e dezincriminată atunci de ce nu dezincriminăm si omorul din culpă? Mai e un aspect, ati venit cu trei măsuri toate menite să golească de conţinut infractiunile legate de serviciu. (…) Într-o ţară în care cetăţenii sunt umiliţi aproape la propriu de funcţionarii publici, sunt oameni în programul de protecţie a martorilor, umiliţi şi aduşi în situaţii cumplite de cei care trebuie să-i protejeze iar dvs doriţi ca aceşti funcţionari să ne umiliească în continuare fără să suporte nici o rigoare a legii.

Ridicarea prejudiciului la 200.000 nu are nicio justificare. De ce furtul a 1.000 de lei trebuie incriminat iar furtul angajatului statului care trebuie să protejeze societatea, dacă fură sub 200.000 de lei, trebuie dezincriminat. Pentru mine e de-a dreptul halucinant.

Cireaşa de pe tort, pe lângă toate aceste reduceri de pedepse… în final veniţi şi spuneţi că toate acestea pot fi cercetate, urmărite penal dacă cel care le comite se va autodenunţa, aşa ceva, vă întreb sincer… putem accepta orice, dar chiar la modul ăsta să veniţi să ne trataţi... Nu vreau să închei dur, vă întreb la modul uman, când cineva produce asemenea turbulenţe în societate… tot ce pot să vă recomand e să vă gândiţi la soluţia demisiei astfel încât să o putem lua de la capăt cu dezbateri reale. E păcat că partidul dvs în loc să profite de ocazia de a se reforma, recurge la practici de tristă amintire.

Propun să reintroduceţi pedeapsa de 15 ani pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Avem prejudicii de sute de mii de euro în dosare şi dvs reduceţi pedeapsa la 3 ani după care eventual îi graţiaţi?".

* * *

UPDATE. "Când faci astfel de graţieri arunci în aer pacea socială... Există un avertisment în ultimul MCV... (..) Dle ministru, spuneţi că aveţi obiectivul de a ridica MCV-ul. O astfel de măsură, modificarea în acest fel a Codului Penal, e limpede că nu e compatibilă cu obiectivul enunţat de dvs", a remarcat jurnalistul Gelu Trandafir.

Un alt cetăţean care a participat la dezbateri, pe nume Adrian Bulboaca, a ţinut să-i reamintească ministrului Justiţiei că şi duminică şi săptămâna trecută au ieşit zeci de mii de oameni în stradă, care, printre altele, "vă încurajează să apelaţi la referendum". "Atât voiam să vă amintesc", a adăugat cetăţeanul.

* * *

UPDATE. ActiveWatch a solicitat respingerea celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă promovate de Iordache.

"Mai mult de atât credem că o soluţie nu e nici răspunderea guvernamentală, nici introducerea în Parlament. Credem că la Minister s-ar putea crea un proiect gândit cap–coadă, gândit tehnic. Credem că poate fi făcut un proiect, e nevoie de o politică publică, problema graţierii nu e una strict punctuală, ci ne priveşte pe toţi", a subliniat reprezentantul organizaţiei.

* * *

UPDATE. Codruţ Feher, de la Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, i-a cerut demisia lui Florin Iordache din funcţia de ministru al Justiţiei. Discursul său a stârnit aplauzele sălii de dezbateri. Vă

"Ştiu că dvs dle ministru aţi făcut nota de fundamentare a acestor două proiecte. Dacă dvs sunteţi cel ce a făcut nota, înainte să spun orice, ar trebui să vă cer public demisia, căci această motivarea a dvs este o glumă proastă! Dvs invocaţi pentru modificare unor articole din Codul Penal două decizii ale CCR care nu au nimic de-a face cu multitudinea de modificări pe care le faceţi! (…) Modificările dvs. dezmembrează eviscerează, distrug, descarnează, fac praf abuzul în serviciu! Nu mai există abuzul în serviciu. (…) Trimiteţi pisica la CCR! Rugămintea mea e să refaceţi motivarea şi să ne dezvăluiţi care sunt motivele reale ale acestor intervenţii.

Avem o plafonare în sus a prejudiciului ce va face bugetele locale în nişte şvaiţere care pot fi perforate cu condiţia ca cei ce spoliază bugetele să nu facă prejudicii mai mari de 200.000 de lei. (…) Mai mult de atât, avem o micşorare a pedepselor de două ori - nu e justificată în niciun fel. Mişcşorarea nejustificată a pedepsei faptei în varianta specie. (…) Dvs o modificaţi, o faceţi pur şi simplu o glumă, o pedepasă de la 3 luni la 1 an, fără niciun fel de justiticare. La fel se invocă decizia CCR nr 603 din 2015 pentru a face harcea-parcea conflictul de interese.

Mai departe, denunţul la 6 luni… dacă un copil e abuzat sexual şi nu poate, îi e ruşine sau… şi se duce după 6 luni să facă denunţ, ce se întâmplă? Sau asist la o crimă, îmi depăşesc frica după 6 luni, ce se întâmplă, ucigaşul umblă liber?

Încă de pe vremea lui Cuza au fost incriminate fapte gen exces de putere etc. La dvs e o dezincriminare totală a abuzului în serviciu care ne duce înapoi cu 150 de ani înainte de Codul lui Cuza. Vreţi să rămâneţi în istorie ca omul care a aruncat peste gard 200 de ani de progres în justiţie? ", a declarat Feher, aplaudat la final de participanţi.

* * *

UPDATE. "Am primit în plic de la deţinuţi exemplare de viermi şi ploşnite colectate din infirmerii. Deţinuţi bătrâni sunt bătuţi şi violaţi. Nimeni nu ia nicio măsură. Ne sunt frecvent reclamate abuzuri greu de trecut şi de imaginat. Cerem extinderea graţierilor asupra infractiunilor care nu vizează violenţa, redozarea pedepselor mai mari de 5 ani", a precizat un reprezentant de la Facias, fundaţia lui Dan Voiculescu.

* * *

UPDATE. "Interesele României pe plan exterior vor fi afectate prin aceste două legi! Vom adresa o scrisoare Comisarului European pentru Justiţie să vină în România, căci noi nu suntem în stare să ne gestionăm problemele", anunţă un participant la dezbatere.

Un alt participant l-a catalogat drept erou pe Ioradache.

"Dvs, domnule ministru, pentru mine sunteţi un erou! Aveţi de-a face cu nişte acoperiţi! Oamenii ăştia nu au inimă, văd cum suferă oamenii în puşcării şi nu au inimă! Orice sentinţă de condamnare la închisoare este o încălcare a legii!", a declarat cetăţeanul. Toată sala a râs.

* * *

UPDATE. Unul dintre cei care au făcut circ la dezbatere în favoarea graţierilor este un cunoscut condamnat penal pe nume Vivian Oancea (detalii despre el aici).

* * *

UPDATE. Expert Forum a atras atenţia că textele OUG-urilor sunt insuficient pregatite, au formulări vagi şi, în plus, discuţiile în spaţiul public au fost destul de confuze, presărate cu declaraţii false, ştiri false şi, nu în ultimul rând, există o reacţie socială foarte puternică, mulţi oameni au ieşit în stradă.

"Considerăm şi noi, ca şi celelalte asociaţii care au semnat petiţia publică cu noi, că trebuie retrase din procedura de urgenţă aceste OUG-uri şi puse în procedura normală care să ofere posibilitatea unor dezbateri", a transmis Expert Forum.

În plus, la Codurile penale, modificarea conţinutului conflictului de interese este neconstitutională.

* * *

UPDATE. "O astfel de iniţiativă nu poate fi trecută prin ordonanţă de urgenţă sau cu asumarea răspunderii!", a subliniat Alexandru Surcel, de la Asociaţia România Vie.

"Nu suntem de acord sub nicio formă cu modificările aduse la Codul penal. Ne par în mod cert cu dedicaţie pentru salvarea unor oameni politici, fie condamnati, fie cu dosare… O simplă graţiere a pedepselor uşoare, care nu implică coruptie, fără o reformare a sistemului de probaţiune e total inutilă, majoritatea celor eliberati în câteva luni vor fi înapoi în inchisoare. Ei acum vor beneficia de dorinţa dvs de a salva nişte granguri mari.

Reducerea la jumătate a absolut tuturor pedepselor: Romania are o problemă mare cu corupţia, vine cu un trecut de crime contra umanităţii, cum puteţi veni acum dvs să îi salvaţi? Mă văd şi eu obligat să vă cer demisia. Sunteti deja un personaj de tristă amintire", a declarat Alexandru Surcel.

* * *

UPDATE. În discuţie a intrat şi Mihai Poliţeanu, de la mişcarea civică Iniţiativa România, care i-a solicitat demisia ministrului Florin Iordache.

"Scopul acestor ordonanţe este să scăpaţi de la răspundere penală zeci de prieteni politici. E un fapt recunoscut direct sau tacit de ambasadele partenerilor României, de ONG-uri şi de oamenii care au ieşit în stradă. Orice dezbatere tehnică a fost subminată de dvs. înca din 4 ianuarie când aţi declarat public că orice act de graţiere va trece prin Parlament. Pe 18, ne-am trezit cu proiecte de OUG.

Nu mai sunteţi un partener credibil de dialog. Din punctul nostru de vedere sunteti compromis ca ministru al Justiţiei. Textele ordonanţei sunt pline de falsuri. Spuneţi că CEDO a decis plata de amenzi de către state ca Rusia, Italia. Este fals, amenda de 80 de milioane de euro e o aiureală. Aţi extins graţierea la pedepsele cu suspendare. Cum rezolvă asta aglomerarea din închisori?

Ati extins, în faza iniţială a ordonaţei graţierea la toate tipurile de infracţiuni pentru cei de peste 60 de ani. Aţi încercat să adoptaţi peste noapte aceste OUG-uri. Această întâlnire este o farsă. Există doar două soluţii: să retrageţi cele două ordonanţe şi să vă daţi demisia", a opinat Poliţeanu.

* * *

UPDATE. Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a avut o poziţie extrem de tranşantă.

"De ce dezincriminaţi abuzul in serviciu? Abuzul în serviciu pare ţinta dvs predilectă căci e prins şi în ordonaţa graţierii şi în modificările de Cod penal. Invocaţi mereu că sunteţi obligaţi să faceţi în regim de urgenţă având în vedere deciziile Curţii Constituţionale. Aţi depăşit cu muuult ceea ce cerea CCR.

Mergeţi pe plângere penală, pe denunţ, unde s-a mai auzit aşa ceva? CCR nu pomeneşte aşa ceva. Tot ce aţi invocat nu ţine. Pe conflicul de interese faceţi o dublă condiţionare şi blocaţi orice probaţiune, distrugeţi infracţiunea ceea ce nu poate decât să sugereze că este vorba de modificari legislative fără necesitate de urgenţă şi cu dedicaţie", a punctat jurnalista.

* * *

UPDATE. "Dle ministru, credeţi că puteţi modifica politica penală a statului prin OUG, prin voinţa dvs şi a consilierei dvs, dupa care, voinţa a 27 de inşi care sunt în Guvern? Stiţi că dacă OUG-urile intră, chiar dacă stau în vigoare doar câteva zile, au efect de ghilotină şi vor produce efecte", atrage atenţia jurnalistul Liviu Avram, de la Adevărul, reamintind că cele două ordonanţe minează instituţia denunţătorului şi fac dificilă incriminarea conflictului de interese.

* * *

UPDATE. Preşedintele Asociatiei Victimelor Statului de drept din România, Corneliu Bălan, a declarat că este de acord cu cele două proiecte de ordonanţă, dar să fie discutate în Parlament, "ca să îşi poată spune părerea şi opoziţia şi atunci va dispare această mişcare a străzii care este necorespunzătoare". Sala râde şi aplaudă ironic.

* * *

UPDATE. Florentin Scaleţchi, condamnat la închisoare pentru corupţie, a apărat proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea.

"Facem parte din UE… În penitenciarele din România se trăieşte ca în evul mediu. De zeci de ani cerem graţiere şi amnistie şi se poartă o manipulare prin mass-media. Cei care scot oameni în stradă să stea măcar o zi în puşcarie", a declarat Scaleţchi.

"De ce să stea, au furat?", se aud vociferări din sală.

* * *

UPDATE. "Domnilor eu, îmi pare rău să vă spun şi mă iertaţi, proiectul pe care l-aţi facut îl numesc un proiect şmecheresc. Dvs. o să vedeţi că din acest proiect, Vişinescu, cu proiectul ăsta, peste 3 ani e acasă… Proiectul ăsta graţiază numai faptele de abuz în serviciu… de aia l-am numit şmecheresc. Trebuie să se dea graţieri pentru cei cu pedepse între 3-4 ani, trebuie să se dea! Ala care a furat un carnat stă la puşcărie, şi pe ăla care a furat 200.000 de lei la abuz în serviciu îl graţiem", a comentat Gigi Becali.

* * *

UPDATE. "Vă vorbesc în numele a 2.100 persooane care au semnat o petiţe prin care se cere retragerea celor două ordonanţe. Ţin să precizez că în contextul în care zeci de mii de oameni protestează în stradă nu văd ce sens are această dezbatere. Subliniez că în Constituţia României se cere ca astfel de subiecte să se reglementeze prin lege organică. O ordonanţă de urgenţă nu este recomandată, nu am văzut o justificarea a celerităţii, nu înţelegem de ce... Cerem să se retragă ordonanţele şi orice modificări să meargă pe parcursul unei legi organice", a precizat, la rândul său, Tiberiu Cristea.

* * *

UPDATE. Preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor 1990 - 1991 din România, Viorel Ene, a ridicat problema victimelor.

"Noi, cei care suntem victime, nu ni s-a facut dreptate după 27 de ani şi acum vedem că Iliescu e pus sub acuzare şi voi ce faceţi ca reprezentanţi ai PSD-ului? Ca dl Iliescu să beneficieze că nu a violat pe nimeni, ci doar a organizat acte de represiune. Trebuie să se discute şi despre victime, se discută numai despre cei ce sunt în puşcărie, că trebuie să iasă din puşcarie. Noi suntem împotrivă!", a subliniat Viorel Ene.

* * *

UPDATE. "Vreau să vă spun că nu vor beneficia de graţiere nici violatori, nici criminalii, nici cei acuzaţi de fapte de corupţie şi condiţia pe care am pus-o este cea de recuperare a prejudiciului", a declarat, în cadrul dezbaterilor, ministrul Florin Iordache.

* * *

Dimineaţa zilei de luni începe cu un subiect de maximă importanţă pentru ţară: dezbaterile pe tema graţierii şi modificării Codurilor penale. Evenimentul are loc a doua zi după cele mai ample proteste de stradă de după Revoluţie, la care au participat în jur de 100.000 de români.

Dacă iniţial intenţiona să limiteze accesul la dezbatere, în urma presiunii publice ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a fost nevoit să facă un pas în spate şi să le permită accesul tuturor celor interesaţi.

După ce ministrul Justiţiei Florin Iordache îi va prezenta concluziile care se vor desprinde după dezbaterea publică legată de graţiere şi modificarea Codurilor penale, premierul Sorin Grindeanu are de gând să ia "o decizie fermă" şi asumată pe acest subiect.

"I-am cerut ministrului Justiţiei să îmi prezinte concluziile Ministerului şi calea pe care o să urmăm în perioada următoare, pentru că e absolut necesar să ştiu poziţia titularului de filă astfel încât, asumat înainte mergem şi adoptăm soluţia cea mai bună. (...) Aştept propunerile din partea Ministerului Justiţiei, nu vreau să mă antepronunţ. Aceste propuneri, sper să vină în următoarele zile astfel încât să luăm o decizie fermă în ceea ce priveşte acest subiect", a declarat duminică seară, la Antena 3, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte modalitatea în care vor fi adoptate măsurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, premierul a explicat că există trei variante posibile: ordonanţe de urgenţă, prin asumarea răspunderii Guvernului, sau prin proiecte de lege. "Toate aceste trei modalităţi sunt absolut legale", a precizat Grindeanu.

Codruţ Feher, de la Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, i-a cerut demisia lui Florin Iordache din funcţia de ministru al Justiţiei. Discursul său a stârnit aplauzele sălii de dezbateri. Vă

"Ştiu că dvs dle ministru aţi făcut nota de fundamentare a acestor două proiecte. Dacă dvs sunteţi cel ce a făcut nota, înainte să spun orice ar trebui, ar trebui să vă cer public demisia, căci această motivarea a dvs este o glumă proastă! Dvs invocaţi pentru modificare unor articole din Codul Penal două decizii ale CCR care nu au nimic de-a face cu multitudinea de modificări pe care le faceţi! (…) Modificările dvs. dezmembrează eviscerează, distrug, descarnează, fac praf abuzul în serviciu! Nu mai există abuzul în serviciu. (…)Trimiteţi pisica la CCR! Rugămintea mea e să refaceţi motivarea şi să ne dezvăluiţi care sunt motivele reale ale acestor intervenţii.

Avem o plafonare în sus a prejudiciului ce va face bugetele locale în nişte şvaiţere care pot fi perforate cu condiţia ca cei ce spoliază bugetele să nu facă prejudicii mai mari de 200.000 de lei. (…) Mai mult de atât, avem o micşorare a pedepselor de două ori - nu e justificată în niciun fel. Modificarea nejustifică a pedepsei, a faptei, nu e explicată în niciun fel. La fel se invocă decizia CCR nr 603 din 2015 pentru a face harcea-parcea conflictul de interese.

Mai departe, denunţul la 6 luni… dacă un copil e abuzat sexual şi nu poate, îi e ruşine sau… şi se duce după 6 luni să facă denunţ, ce se întâmplă? Sau asist la o crimă, îmi depăşesc frica după 6 luni, ce se întâmplă, ucigaşul umblă liber?

Încă de pe vremea lui Cuza au fost incriminate fapte gen exces de putere etc. La dvs e o dezincriminare totală a abuzului în serviciu care ne duce înapoi cu 150 de ani înainte de Codul lui Cuza. Vreţi să rămâneţi în istorie ca omul care a aruncat peste gard 200 de ani de progres în justiţie? ", a declarat Feher, aplaudat la final de participanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor