"Fără frică!" - Ministrul Justiţiei promite că nu va graţia violatori şi criminali. Dar corupţi?
alte articole
Cu o zi înainte de protestele anti-graţieri anunţate în ţară, ministrul Justiţiei, Florin Iordache a susţinut, la Antena 3, că, în urma aplicării ordonanţelor privind graţierea şi modificarea codurilor penale nu vor ieşi din închisoare criminalii şi violatorii peste 60 de ani - aşa cum reieşea limpede din textul proiectului de ordonanţă publicat de ministerul pe care îl conduce.
"Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi... Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002”, a declarat Iordache, la Antena 3.
Totodată, ministrul a ţinut să vorbească despre cât de rău o duc oamenii în închisori, motiv pentru care, iată, graţierile sunt o necesitate. Astfel, Iordache a susţinut că la vizitele sale la penitenciare a văzut deţinuţi cu feţele tumefiate de muşcături de căpuşe şi i-a compătimit pe aceştia că stau înghesuiţi în camere cu gândaci plimbându-se pe ei.
"Nu sunt condamnaţi la moarte, trebuie să le dăm o a doua şansă", a declarat Iordache.
De asemenea, deşi preşedintele Iohannis, presa etc. au infirmat iminenţa vreunei amenzi din partea CEDO pentru condiţiile din penitenciare, ministrul a vorbit din nou despre această amendă, subliniind că cele 80 de milioane de euro vor fi plătiţi de români, motiv pentru care e mai bine să se facă penitenciare noi, ceea ce nu va fi însă de ajuns. În viziunea lui Iordache, România trebuie să fie proactivă şi să arate că îi pasă de deţinuţi, acesta fiind un argument în plus pentru graţiere.
Iordache a atins şi subiectul mult aşteptatelor dezbateri organizate luni de Ministerul Justiţiei pe tema celor două ordonanţe, dezbateri îndelung criticate pe motiv că acestea vor avea loc într-o sală în care încap doar 50 de inşi, selectaţi nu se ştie pe ce criterii. Pe fundalul acestor critici, ministrul a susţinut că toată lumea va fi binevenită - inclusiv protestatarii - şi că dezbaterea va avea loc în două runde, la care presa va putea filma doar la început şi la final.
Reamintim că PSD şi ALDE se pregătesc să adopte două ordonanţe văzute de DNA, Parchetul General, CSM etc., drept lovituri grele la adresa luptei anticorupţie. Una dintre acestea vizează graţieri parţiale (de care, potrivit formei iniţiale a proiectului beneficiază, de-a valma, corupţi, pedofili, ucigaşi) iar alta mutilează Codul Penal, minând instituţia denunţătorului, redefinind abuzul în serviciu în favoarea "abuzatorilor" etc. Demersul lor a fost stopat de apariţia preşedintelui Iohannis la şedinţa în care, potrivit presei, miniştrii Grindeanu se pregăteau să adopte cele două ordonanţe.
Ulterior, revoltaţi de tentativele PSD şi ALDE de a-şi salva corupţii, zeci de mii de români au ieşit duminica trecută în stradă atât în Bucureşti cât şi alte oraşe ale ţării şi diaspora iar în această duminică se anunţă noi proteste.
Mai merită menţionat că în ultimul Raport MCV pentru România, raport publicat miercuri, se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate."