Acuzat că cenzurează dezbaterea privind "ordonanţele-elefant", Iordache face un pas în spate

Ministerul Justiţiei va permite până la urmă accesul tuturor celor interesaţi la dezbaterea privind "ordonanţele-elefant" care au scos oamenii în stradă şi au pus pe jar instituţiile anti-corupţie.
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
28.01.2017

Ministerul Justiţiei condus de Florin Iordache a decis să permită până la urmă accesul tuturor celor interesaţi la dezbaterea publică privind controversatele ordonanţe de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale care ar urma să se desfăşoare luni.

"La început, exact ca la şedinţa de Guvern, intră şi iau oportunităţi de imagine, un sfert de oră-douăzeci de minute. Reprezentanţii presei, toţi cei care vor să rămână la dezbateri, că s-au înscris, că nu s-au înscris, stau. În sală există posibilitatea să stea 90 de persoane înăuntru şi eu îi am înscrişi două sute şi ceva, deci îi voi face în două ture. Reporterii rămân şi îşi notează, iar la final cine vrea are spaţiu pentru presă. La final, când se termină, voi da şi eu o reacţie", a explicat Iordache, citat de Agerpres.

Pe site-ul Ministerul Justiţiei a fost postată sâmbătă şi o precizare cu privire la accesul la dezbatere.

"Precizăm faptul că persoanele care au solicitat în perioada 26 - 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09:30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti", a transmis Ministerul Justiţiei.

Decizia vine după ce Ministerul Justiţiei a fost acuzat că cenzurează dezbaterea publică de luni pe tema celor două ordonanţe care au scos oamenii în stradă şi au pus pe jar instituţiile anti-corupţie. Societatea civilă a solicitat respectarea dreptului legal al tuturor persoanelor interesate de a se înscrise şi a participa la respectiva dezbatere şi invită cetăţenii să i se alăture în acest demers.

Prin limitarea numărului de participanţi la dezbaterea respectivă, extrem de importanţă pentru populaţie, Ministerul Justiţiei încalcă practic legea invocând, culmea, propria rea credinţă organizatorică. Potrivit anunţului postat iniţial pe site-ul instituţiei, Ministerul îşi rezervă practic dreptul de a "selecta" participanţii la dezbatere sub pretextul ridicol că "sala în care este programată dezbaterea (între orele 10 şi 12) are numai 50 de locuri" şi nici măcar nu enunţă vreun criteriu al acestei "selecţii". Detalii aici.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor