Ghinea: "Pixul lui Dragnea", şi mai generos cu clientela politică. Grindeanu devine instituţional o trestie în vânt
alte articole
Programul preferat de controlat primarii şi autorităţile locale al liderului PSD, Programul Naţional de Dezvoltare Locală – o denumire pompoasă pentru "Pixul lui Dragnea" - se bucură în proiectul de buget pe 2017 de o expansiune fabuloasă - 30 de miliarde de lei credite de angajament, scrie fostul ministru Cristian Ghinea, într-un articol publicat în Adevărul.
PNDL a fost înfiinţat în 2013 de guvernul PSD prin ordonanţă de urgenţă. Fostul ministru a remarcat că, deşi foloseşte cuvintele magice "Program" şi "Dezvoltare", nu e nici program şi nici nu dezvoltă mare lucru. Nu e "Program" pentru că nu există o… programare, nu ştim ce obiective se urmăresc, când şi cum se dau banii.
"E doar o etichetă pompoasă pentru o linie bugetară de unde se dau bani spre localităţi din burtă şi din pix. Acesta este un gen de a bugeta venituri viitoare, de a cheltui din viitor, complet aberant. Ca să nu mai spun că acest instrument al lui Dragnea se exceptează şi de la regulile de bugetare, adică ei vor putea practic să ia bani de la alte ministere (prin intermediul fondului de rezervă al Guvernului) oricând vor dori. În realitate, aceste fonduri au fost folosite pentru a sprijini clientela politică - primarii PSD au avut întâietate la a primi aceste fonduri, iar firmele "favorite" ale celor de la putere câştigau contracte pe bandă rulantă", a declarat Ghinea.
În bugetul alocat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, condus acum de Sevil Shhaideh, PNDL-ului îi sunt promise (credite de angajament) 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020.
"Dacă veţi transforma în euro veţi observa că Pixul lui Dragnea promite mai mulţi bani pentru localităţi decât primim de la UE până în 2020. O nebunie. Evident, nimic nu obligă guvernul ca în bugetele viitoare să şi dea credite bugetare, adică să transforme promisiunea în bani reali. Doar ca pe baza acestor credite de angajament (promisiuni de bani viitori) primarii şi Consiliile Judeţene vor putea începe acum contractările şi proiectele. Practic, prin aceste credite de angajament, pentru a se putea menţine în deficitul asumat de sub 3%, au păstrat anul acesta acelaşi buget ca în 2016, 2 miliarde de lei, dar au spus: în acelaşi timp, vă dăm voie să începeţi proiecte de 30 de miliarde până în 2020", a explicat Ghinea.
Fostul ministru al Fondurilor Europene crede că, în acest context, cheltuielile vor exploda, de acum şi până în 2020 pe acest program. Toţi primarii se vor apuca sa contracteze lucrări în ideea că le vor veni banii anul viitor.
"Aşa sunt setate regulile jocului de către PSD, primarilor care nu se vor arunca cu capul înainte li se va reproşa că de ce ai pierdut startul: îndemni oamenii la nebunie. Acum ori guvernul este sinucigaş, pentru că nu au cum să scoată atât de mulţi bani în următorii trei ani, ori ştiu ei ceva despre o soluţie miraculoasă de a aduce mai mulţi bani la buget, nu ştiu.
Acesta este un gen de a bugeta venituri viitoare, de a cheltui din viitor, complet aberant. Ca să nu mai spun că acest instrument al lui Dragnea se exceptează şi de la regulile bugetare, adică ei vor putea practic să ia bani de la alte ministere (prin intermediul fondului de rezervă al Guvernului) oricând vor dori", a adăugat Ghinea.
Potrivit fostului ministru tehnocrat, ne-am obişnuit deja ca Fondul de Rezervă al Guvernului – care ar trebui să fie folosit pentru situaţii excepţionale - să fie folosit de guvernele politice pentru alocări arbitrare.
"Năstase a început moda, Tăriceanu a extins-o masiv, chiar şi după ce s-a legiferat principiul că banii către localităţi se alocă după formule fixe stabilite chiar de lege. Cu anumite excepţii. Doar că excepţiile au devenit regula. Ce înseamnă asta? Că în loc să avem predictibilitate la investiţii, primarii stau în pixul premierului sau al unui ministru. Aşa a făcut şi Elena Udrea, iar Dragnea a perfectat jucăria când era şef la Dezvoltare.
Acum, cele două surse de arbitrar se reunesc de facto: Pixul lui Dragnea de la Ministerul Dezvoltării se extinde masiv, iar prin patru cuvinte din legea bugetului din acest an nu mai e nevoie de rectificare bugetară pentru ca PNDL să tragă bani din fondul de rezervă al guvernului. Repet: oricând va avea chef ministrul Dezvoltării ia bani de la Grindeanu (vor obliga alte ministere să verse la fondul de rezervă bani, la rectificări)", a explicat Ghinea.
În opinia fostului ministru, practic, Guvernul României este desfiinţat ca depozitar al fondului de rezervă şi coordonator al transferurilor de bani şi Ministerul Dezvoltării devine împărat peste toţi.
"După ce au desfiinţat Cancelaria premierului – instrumentul cheie prin care Dacian Cioloş a putut coordona ministerele – acum îi iau lui Grindeanu şi banii. Omul era deja politic cel mai slab premier de după revoluţie, acum devine şi instituţional o trestie în vânt", a adăugat Ghinea.
Pentru a citi continuarea articolului intraţi aici.