Noi construcţii ilegale în sectorul 3. Salvaţi Bucureştiul trage semnalul de alarmă
alte articole
"Societatea Ideal Invest Construct, la care acţionar este fostul primar al sectorului 3 Eugen Pleşca, construieşte ilegal o construcţie pe terenul din str. Gura Ialomiţei nr. 18E din sectorul 3", trage un semnal de alarmă preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan.
Potrivit preşedintelui Salvaţi Bucureştiul, unul dintre ONG-urile cele mai active în lupta împotriva construcţiilor ilegale din Bucureşti, autorizaţia de construire a fost emisă de primarul sectorului 3 Robert Negoiţă cu încălcarea mai multor norme legale.
Astfel, cele 9 corpuri de construcţie amplasate "tip vagon" pe terenul cu deschidere de doar 12 metri nu prevăd drumuri laterale de acces pe niciuna din laturi, accesul în caz de incendiu fiind imposibil.
Totodată, noile construcţii nu au acordul vecinilor deşi se afectează gradul de însorire al imobilelor acestora; practic vecinii din nordul clădirii nu vor mai avea lumină în camere.
"Dacă ia foc vreuna din case, ard şi ei şi ardem şi noi ca şobolanii!", a declarat, revoltată, Caterina Nicolae, vecină a noii construcţii.
Problemele în zonă au început la finele lunii aprilie-începutul lunii mai, când fâşia îngustă de teren de pe Gura Ialomiţei nr 18E, s-a umplut de muncitori lucrând zoriţi la organizarea de şantier. Practic, pe 28 aprilie s-a eliberat autorizaţia de construcţie şi în aceeaşi zi muncitorii şi-au instalat nişte barăci, după care lucrurile au decurs în ritm frenetic. Pe 29 mai, muncitorii s-au apucat de lucru iar pe 2 mai, terminaseră deja de săpat fundaţiile a 4 case.
"I-am întrebat ce se construieşte şi mi-au răspuns: nişte căsuţe. M-am alarmat însă când am văzut că liniile pe care le trasau pe pământ nu se mai sfârşeau", ne-a declarat dna Nicolae, relatându-ne că cele nouă "căsuţe" pe care le ridică Ideal Invest Construct se întind pe 90 de metri şi se construiesc fără ca spaţiul de lângă ele şi dintre ele să permită accesul unei maşini de pompieri, în caz de incendiu.
Alertaţi de cele văzute, vecinii noilor construcţii s-au adresat Primăriei Sectorului 3, emitentul autorizaţiilor, primărie care le-a promis un răspuns în termenul (maxim) de 30 de zile prevăzut de lege. La insistenţele cetăţenilor, speriaţi că până vine răspunsul noile case se vor fi ridicat, lăsându-i fără lumină şi în pericol să ardă oricând, primăria a răpuns în zece zile.
Răspunsul a fost însă uluitor, relatează dna Nicolae: "După ce m-am rugat cu cerul şi pământul să primesc un răspuns mai repede, pe 12 mai am primit răspuns de la Primăria sector 3 că nu o să aflu decât în instanţă ce conţine autorizaţia de construcţie."
După alte diligenţe, dna Nicolae a reuşit să intre (nu de la Primărie) în posesia unei copii a autorizaţiei de construcţie nr. 271/28.04.2015 şi "înarmată" cu respectiva hârtie s-a adresat unui arhitect, care i-a confirmat cele semnalate de Nicuşor Dan.
Mai mult, autorizaţia de construcţie s-a emis fără Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau Plan Urbanistic de Detaliu, fără studiu de însorire şi fără aviz de securitate la incendiu, mai acuză dna Nicolae.
"Bine, acum nici blocurile lui Negoiţă de la Rin Grand Hotel, care au ars, nu au avut aviz de securitate la incendiu, aşa că ce să mai zic?!", a oftat, obidită, Caterina Nicolae.
Având în vedere situaţia, cetăţenii s-au adresat şi Inspectoratului de Stat în Construcţii, instituţie care le-a promis de asemenea un răspuns tot în termenul legal. Problema care se ridică însă este că firma de construcţii nu stă să aştepte după inspectorii ISC:
"Pe 15 mai am terminat de formulat plângerile către Inspectoratul de stat în Construcţii. La momentul respectiv, începuseră să construiască parterul celor 4 case. Zece zile mai târziu, am fost la Inspectorat să întreb stadiul lucrărilor la plângerile mele şi să le spun că este o problemă urgentă. Mi-au spus că dosarul a fost repartizat dar nu pot să îmi spună cui. Nu pot să iau legătura cu cel care lucrează dosarul. Dacă vreau pot să mă înscriu în audienţă la inspectorul şef. De la cabinetul inspectorului şef mi s-a spus că mă pot înscrie în audienţă în 30 de zile de la data depunerii sesizărilor, dacă nu am primit răspuns. Între timp, echipele de muncitori de lângă noi terminaseră zidăria la parter şi se pregăteau să toarne planşeul." ne-a povestit Caterina Nicolae.
Dezamăgiţi de indiferenţa autorităţilor, cetăţenii din Sectorul 3 anunţă că vor acţiona în instanţă, atât Primăria Sectorului 3, în calitate de emitent al autorizaţiei, cât şi pe dezvoltatorul şi beneficiarul proiectului, firma la care este acţionar fostul primar Pleşca.
"Suntem disperaţi!", ni s-a plâns doamna Nicolae, "până se finalizează procesele, ei pot termină de construit. Deja au adus mai mulţi muncitori după ce am mers la primărie. Lucrează de la 5.30 dimineaţa până noaptea, inclusiv în weekend, să ne pună în faţa faptului împlinit. Câte clădiri ridicate ilegal în Capitală aţi văzut dumneavoastră că s-au demolat?" ne-a întrebat dna Nicolae.
A trebuit să-i mărturisim că niciuna.
Pentru a urmări cât de rapid avansează lucrările, va invităm să accesaţi fotografiile ce însoţesc articolul.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.