Mii de persoane cu dizabilităţi riscă să ajungă pe drumuri. ”Îi facem pachet şi îi trimitem la doamna Rovana Plumb" - şeful CJ Botoşani

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Decizia ministrului Muncii, Rovana Plumb de a tăia finanţarea centrelor medico-sociale unde sunt instituţionalizaţi mii de oameni cu dizabilităţi a stârnit valuri de şoc şi revoltă.

Departe de a fi doar numere in statisticile oficiale, persoanele cu diazbiliăţi sunt oameni în carne şi oase, oameni care nu se pot auto-susţine şi care, în urma deciziei Rovanei Plumb ar putea ajunge, pur si simplu, în stradă. Cel puţin asta s-ar putea întâmpla la Botoşani, unde şefii de la Consiliul Judeţean spun că nu sunt bani la bugetul judeţului pentru întreţinerea acestor centre, iar familiile celor internaţi, nu îi mai vor înapoi acasă, arata adevărul.ro.

În jur de 1200 de persoane sunt instituţionalizate în judeţul Botoşani în unităţi de asistenţă medico-socială sau de recuperare şi reabilitare, iar şefii judeţului declară că nu vor fi niciodată bani pentru întreţinerea acestor unităţi doar din bugetul judeţului, aşa cum cere Rovana Plumb.

”Dacă au dat atâtea pomeni şi au promis marea cu sarea au ajuns să aibă numai sarea, că apă nu mai este. Şi descarcă totul acum în seama autorităţilor locale.

Promisiunile le-au făcut la Guvern şi soluţiile de rezolvare a promisiunilor în fapt le-au trimis la autorităţile locale. Pentru persoanele cu dizabilităţi trebuie asigurate condiţii, dar găsite şi posibilităţi de finanţare reale. Sumele proprii ale Consiliului Judeţean sunt comparabile cu cele ale unei comune. De unde fonduri?”, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu, citat de Adevărul, avertizând că îi va trimite pe instituţionalizaţii din judeţi Rovanei Plumb, cea care a hotărât să taie finanţarea centrelor medico sociale.

”Îi facem pachet şi îi trimitem la doamna Rovana Plumb", a declarat Sorescu, arătând că multe dintre persoanele cu dizabilităţi fie nu mai sunt dorite de familie fie nu mai au familie şi nu vor avea unde să meargă odată centrele medico-sociale închise. Cât despre fondurile europene promise de Rovana Plumb, oficialul botoşănean s-a declarat sceptic că va veni CE să plătească salarii, pensii şi întreţinerea persoanelor cu dizabilităţi. În consecinţă, mulţi dintre oamenii cu dizabilităţi actualmente internaţi în centrele rezidenţiale vor rămâne pe drumuri, a opinat şeful CJ Botoşani.

Reamintim că ministrul Muncii, Rovana Plumb a anunţat la începutul acestei luni că 17.000 de persoane cu dizabilităţi aflate în centre rezidenţiale vor fi dezinstituţionalizate, precizând că centrele nu vor mai fi finanţate, iar persoanele vor fi date în îngrijire în cadrul familiei.

Rovana Plumb mai susţinea că persoanele cu dizabilităţi trebuie îngrijite fie la nivelul familiei, fie prin furnizarea de servicii suport generate de către comunitate, dinspre autorităţile locale sau dinspre ONG-uri, care pot primi bani din fonduri europene.

"Vrem să dăm un mesaj clar ca şi guvern să începem acest proces de dezinstituţionalizare, iar sursa de finanţare este asigurată în special din fondurile europene şi sunt puse la dispoziţia României prin cele două programe capital uman şi dezvoltare regională, 700 milioane de euro pe care România până în 2020 trebuie să le cheltuiască, implementând o nouă viziune modernă şi europeană în ceea ce priveşte persoanele cu dizabilităţi", declara pe 5 iunie ministrul Plumb.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne