Baterii de smartphone şi tabletă, reciclabile cu ajutorul fungilor (video)
alte articole
Baterii de smartphone şi tabletă reciclabile cu ajutorul fungilor (ciuperci). Aceasta ar putea fi cheia pentru a extrage metalele din bateriile litiu-ion epuizate. Acest tip de baterii, omniprezente în dispozitivele electronice de astăzi, sunt foarte poluante şi eliminarea lor este de o mare importanţă pentru protejarea mediului şi a sănătăţii. Milioane de produse ajung la gropile de gunoi sau incineratoare, creând emisii nocive.
Este vorba, de fapt, despre produsele care durează un număr definit de cicluri de încărcare şi descărcare, după care încep să se "dezintegreze". O echipă de cercetători de la Universitatea din Florida de Sud a arătat că utilizarea combinată a trei ciuperci, cum ar fi Aspergillus niger, Penicillium simplicissimum şi Penicillium chrysogenum permit extragerea cobaltului şi litiului din baterii.
Recuperarea acestor materiale ar permite industriei să economisească bani. "Ideea i-a venit pentru prima dată unui student, care a reuşit să extragă unele metale din deşeurile lăsate în urma operaţiunilor de fuzionare. Am observat o creştere extraordinară de smartphone-uri şi toate celelalte produse pe baterii reîncărcabile, aşa că ne-am îndreptat atenţia spre ele. Cererea de litiu este în creştere rapidă dar continuarea extragerii de noi resurse nu mai este viabilă", a declarat Jeffrey A. Cunningham, şeful studiului.
Există şi alte metode pentru a separa elementele de litiu, cobalt şi alte metale, dar au nevoie de temperaturi foarte ridicate şi substanţe chimice corozive. Echipa condusă de Cunningham lucrează la crearea unui mod sigur şi durabil.
În primul rând, cercetătorii au demontat bateriile şi au pulverizat catozii. Apoi materialul obţinut a fost expus la fungi. Aceştia au început să genereze acizi organici în mod natural, care au permis extracţia metalelor. "Prin interacţiunii cu fungii, se poate extrage o cantitate bună de cobalt şi litiu. Scopul nostru este de a restabili aproape tot materialul original", a adăugat Cunningham.
Rezultatele de până acum arată că prin utilizarea acidului oxalic şi a acidului citric, doi dintre acizii organici generaţi de ciuperci, este posibil să se extragă până la 85% litiu şi până la 48% cobalt din catozii bateriilor epuizate. Acidul gluconic, în schimb, nu s-a dovedit eficient pentru extragerea metalului. După expunerea la ciuperci, cobaltul şi litiul rămân într-un mediu acid lichid. Pentru moment, echipa este angajată să înţeleagă în ce mod se poate extrage cele două elemente din acest lichid.
Această cercetare a fost prezentată la o reuniune a American Chemical Society