"Imposibilul" pe punctul de a deveni realitate. Costurile navetei elevilor urmează să fie decontate integral

Peste 35.000 de copii au abandonat şcoala în ultimii 3 ani, din lipsa banilor pentru a ajunge la cursuri. Convinse de elevi, autorităţile statului au lansat în dezbatere un proiect de act normativ vizând decontarea integrală a navetei şcolarilor.
Loredana Diacu
27.08.2016

alte articole

(Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.08.2016

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă de urgenţă ce reglementează modalitatea de decontare integrală a costurilor aferente navetei elevilor. Demersul este salutat de elevii care, timp de aproape 3 ani, au folosit toate mijloacele posibile pentru a convinge autorităţile statului să facă ceva in acest sens, astfel încât copiii fără posibilităţi să nu mai fie obligaţi să renunţe la studii pe motiv că n-au bani să facă naveta de acasă la şcoală.

"De cele mai multe ori, atunci când propui ceva pentru prima oară se întâmplă să ţi se spună că nu are rost să continui, pentru că oricum nu vei reuşi. Aşa s-a întâmplat şi cu decontarea integrală a navetei pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.", scrie, pe Facebook, Constantin Alexandru Manda, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, salutând punerea în dezbatere publică a proiectului de OUG.

Redăm postarea lui Manda, unul dintre elevii din Constanţa care au reuşit să determine primăria oraşului să respecte legea şi să acorde burse elevilor şi reduceri la tarifele pentru transportul local în comun.

"Prima oară am pus această problemă acum mai bine de doi ani. Nu am renunţat şi am folosit toate mijloacele posibile pentru rezolvarea problemei (proiecte de lege/ordonanţă de urgenţă, discuţii la nivelul Parlamentului, Ministerului Educaţiei şi Guvernului, presiune publică, proces contencios, excepţie de neconstituţionalitate la Avocatul Poporului etc.).

Astăzi, s-a pus în dezbatere publică proiectul Ordonanţei de Urgenţă prin care costurile navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu vor fi decontate integral. Cel mai probabil, în şedinţa de Guvern din 7 septembrie va fi adoptată. Din această toamnă, elevii navetişti vor avea costurile de transport decontate integral. Peste 2 ani de muncă pentru a repara greşeala unor iresponsabili, care în august 2013 au plafonat decontarea navetei pentru elevii care studiază în altă localitate. O decizie criminală (nu, nu e un termen prea dur), care a distrus viitorul a peste 35.000 de copii, care au abandonat şcoala în ultimii 3 ani, din lipsa banilor pentru a ajunge la cursuri.

Iată că suntem aproape şi de finalul acestei poveşti. Pot spune că a fost cel mai complex demers de până acum şi cu cel mai mare impact bugetar (peste 100 milioane lei/an). Au fost sute de ore de muncă, dar am fost perseverenţi şi am lucrat în comun. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care şi-au adus aportul, cât de puţin, în acest demers. Nu vreau să dau nume, pentru că sigur voi uita pe cineva din zecile de persoane implicate, dar nu pot să nu îi numesc pe Andrei Nicolae Popa, Alexandru Bajdechi,Horia Oniţa, Postoiu Constantin, Gabriela Alexandrescu şi George Roma.", scrie Manda.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care reglementează modalitatea de decontare integrală a costurilor aferente navetei elevilor poate fi regăsit pe site-ul Ministerului Educaţiei, care aşteaptă propuneri şi sugestii pe adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro până pe data de 6 septembrie.

În nota de fundamentare a actului normativ, ministerul arată că, în raport cu veniturile familiilor, costurile cu naveta sunt ridicate.

"Distanţa medie naţională pe care trebuie să o parcurgă un elev ce face naveta este de 18 km. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distantă este de circa 150 de lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei. Potrivit INS, veniturile medii ale unei gospodării sunt de 2.512 lei la nivel naţional şi de 1.663 lei pentru regiunea Nord-Est. Având în vedere faptul că acest venit redus trebuie să acopere nevoile întregii familii, este foarte probabil ca alte cheltuieli să fie considerate mai importante şi astfel să se ia decizia de a renunţa la plata navetei şi, implicit, la şcoală."

Necesitatea adoptării prezentului act normativ este dată de următoarele aspecte:

1. România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii (19,1% din populaţia de 18-24 ani), la mică distanţă de primele două locuri: Spania (20%) şi Malta (19,8%). Această rată a crescut în ultimii doi ani de la 17,3% în 2013, în condiţiile în care România s-a angajat să o reducă la 11,3% până în 2020.

2. Unul din 5 elevi de liceu sau şcoală profesională face naveta pentru a ajunge la ore. Peste jumătate din populaţia în vârstă de 15-19 ani locuieşte în mediul rural. Liceele şi şcolile profesionale sunt situate în general în zona urbană astfel că elevii sunt nevoiţi să facă naveta pentru a ajunge la ore.

3. Costurile pentru navetă sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor, iar orice facilitate financiară are un impact decisiv asupra deciziei de a nu abandona şcoala. Cele mai multe persoane în segmentul de vârstă 15-19 ani se găsesc în regiunea Nord-Est (20,5%) şi în centrul ţării, zone care conţin cele mai sărace comunităţi. Aproape o treime din copiii care beneficiază de alocaţia pentru susţinerea familiei se află în regiunea Nord-Est. Tot acolo, 65% din populaţia de 15-19 ani domiciliază în mediul rural, mai arată ministerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor