"Dezastru!" - Un ordin de ministru şi o circulară, "atentat grav asupra spaţiilor verzi"
alte articole
"Dezastru, dezastru, dezastru!", trage un semnal de alarmă organizaţia ECO-Civica, semnalând că începând cu luna august a.c. Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) nu mai sunt evaluate de către Agenţiile pentru Protecţia Mediului, în urma unui Ordin de Ministru semnat de fostul Secretar de Stat în Ministerul Mediului, Corina Lupu, în numele ministrului Mediului, "care nu ştia de acest lucru."
Acest act echivalează cu "un atentat grav asupra spaţiilor verzi", susţine Dan Trifu,vicepreşedintele Eco Civica, organizaţie vârf de lance în lupta pentru protejarea spaţiilor verzi:
"Va imaginaţi dezastrul care ne aşteaptă pentru că, inclusiv, moluri şi hipermarketuri sunt edificate prin PUD-uri, spaţii verzi ce nu figurează ca atare în documentaţiile urbanistice, cum ar fi cele ale blocurilor sau cele din parcuri cărora li s-a schimbat destinaţia prin diferite ilegalităţi. Mai mult de jumătate din spaţiile verzi ale Bucureştiului nu figurează, ca atare, în documentaţiile urbanistice.", susţine Trifu.
Pe lângă acest ordin de ministru, Corina Lupu a emis şi circulara nr. 13554 din 16.05.2016 care spune că spaţiile verzi particulare pot să-şi schimbe destinaţia în construibil, generând astfel "un dezastru de mediu şi un ajutor nepreţuit dat mafiei imobiliare."
Potrivit lui Dan Trifu, aceste acte au fost emise de Corina Lupu înainte de a fi înlăturată din postul de Secretar de Stat şi a reveni pe vechiul post la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, post în care, conform vicepreşedintelui Eco-Civica, Lupu "nu a făcut altceva decât să aducă prejudicii majore mediului, "contribuind" decisiv la înlăturarea ONG-urilor din Comisiile de avizare ale Agenţiilor pentru Protecţia Mediului."
Pentru că faptele acestei doamne sunt incalificabile, şi penale, solicităm, public, Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor s-o demită pe Corina Lupu şi cerem îndepărtarea din toate structurile MMAP.
Solicităm d-nei Ministru abrogarea urgentă a actelor invocate.
Rugăm cetăţenii şi grupurile civice să adreseze aceeaşi rugăminte d-nei Ministru.", concluzionează Dan Trifu.
Reamintim în context că Bucureştiul este considerat cea mai poluată capitală europeană. Deşi, potrivit legislaţiei UE, oraşele din România trebuie să asigure o suprafaţă de minim 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor, Bucureştiul abia dacă le oferă cetăţenilor săi 8,5 mp.
Capitala care la începutul anilor '90 avea în jur de 3.500 de hectare de spaţii verzi, mai are acum doar 1.400 de hectare de spaţiu verde, potrivit Eco-Civica. De-a lungul deceniilor, s-a ajuns ca parcuri întregi sau zone întregi de parcuri foarte mari să fie trecute în zona construibilă.