Roman Boţan: Noile amendamente la Legea cetăţeniei contra investiţii poate transforma Moldova într-un paradis fiscal
alte articole
Eşecul deputatului din Partidul Liberal Roman Boţan de a opri noile amendamente la Legea cetăţeniei contra investiţii - prin care, potrivit acestuia, nu numai că va creşte numărul celor ce vor putea obţine această cetăţenie, ci beneficiarii sunt scutiţi de cunoaşterea limbii sau Constituţiei, iar numele lor se secretizează - l-a făcut pe acesta să demisioneze din funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de securitate naţională.
Mai mult decât atât, în calitate de membru al Comisiei şi reprezentant al fracţiunii Partidului Liberal, fiind împotriva unor asemenea abordări, acesta a ţinut să explice că, potrivit amendamentelor propuse, numărul celor 5.000 de persoane care urmau să obţină cetăţenia contra investiţiilor a fost extins la un număr nedefinit de persoane care pot obţine această cetăţenie. Astfel, a specificat Boţan, de astfel de cetăţenie, pe lângă cei 5.000 de ”solicitanţi principali”, vor putea beneficia şi membrii familiilor acestora.
”Deci, nu mai sunt cinci mii; dacă ar fi doar soţii, ar fi zece mii; dacă ar fi doar un singur copil, ar fi 30.000; dacă ar fi cu doi părinţi, vă daţi seama că numărul creşte. Dar cel mai grav este faptul că aceşti cetăţeni, conform acestui proiect, sunt exceptaţi de la obligativitatea cunoaşterii prevederilor Constituţiei şi limbii oficiale a statului – limba română. Până acum erau exceptate persoanele care au o dizabilitate pe o perioadă nedeterminată şi pensionarii pentru limita de vârstă. De rând cu pensionarii şi cu persoanele cu dizabilităţi, de la excepţia privind cunoaşterea Constituţiei şi limbii oficiale a statului sunt exceptaţi şi cetăţenii care vor obţine cetăţenia Republicii Moldova contra investiţiilor”, a declarat Roman Boţan, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă
Un alt aspect foarte ”dubios” este, în opinia deputatului liberal, faptul că decretul de acordare a cetăţeniei nu va conţine numele şi prenumele acestor cetăţeni, ci doar numărul de identificare a dosarului. În context, politicianul se întreabă ”de ce se doreşte secretizarea numelor acestor cetăţeni?”.
”Acest aspect ne pune în gardă şi eu consider că, aceste momente, atunci când asemenea cetăţeni imediat ce obţin cetăţenia au şi drepturi politice, ceea ce presupune şi dreptul de a fi ales şi dreptul de a alege, inclusiv drepturi aferente proprietăţii, de a procura, de exemplu, terenuri, mie mi se pare că asta este foarte dubios şi asta generează riscuri de securitate, dar şi riscuri de corupţie”, a afirmat Roman Boţan.
De asemenea, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a venit cu o opinie privind noile amendamente la Legea cetăţeniei contra investiţii. Potrivit CNA, ”amendamentul prezentat nu asigură un filtru valoric adecvat şi util statului Republica Moldova, ba dimpotrivă, creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de provenienţă dubioasă”.
Opinia CNA a fost încă un motiv pentru care Boţan şi-a depus demisia, nedorind să fie asociat în niciun fel cu acest proiect de lege, nici măcar printr-o semnătură administrativă pe care ar fi trebuit să şi-o pună pe aceste rapoarte. De aceea, a menţionat liberalul, acest raport şi sinteza amendamentelor au fost semnate de către vicepreşedintele comisiei, Eugen Carpov, fost vicepremier pentru reintegrare.
Ţinând să explice în ce ar consta legalizarea banilor murdari prin intermediul acestui proiect, Boţan a specificat că un cetăţean străin care are o anumită sumă de bani ce ar putea avea o provenienţă dubioasă, poate veni în Republica Moldova, investi în Fondul de investiţii publice şi obţine cetăţenia Republicii Moldova, fapt ce ar contribui ulterior la transformarea indirectă a statului într-un paradis fiscal.
”Să nu uităm că noi avem un acord liberalizat al regimului de vize cu Uniunea Europeană. Prin acest proiect, am putea ipotetic intra în situaţia în care cetăţeni împotriva cărora sunt aplicate anumite sancţiuni în alte state la care Republica Moldova, deocamdată, nu s-a aliniat, să obţină cetăţenia Republicii Moldova contra unei investiţii şi, având cetăţenia Republicii Moldova, să poată circula liber în statele în care au interdicţii în calitate de deţinători ai altor cetăţenii”, a adăugat deputatul PL.