Ombudsmanul din RM: Menţinerea în arest a lui Serghei Cosovan reprezintă tratament inuman
alte articole
Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, cheamă autorităţile Republicii Moldova să respecte prevederile legislaţiei procesual-penale, jurisprudenţa CEDO şi recomandările internaţionale în cauza penală a unui deţinut diagnosticat cu ciroză hepatică, cât şi în alte cauze în care se aplică detenţia prelungită a pacienţilor cu maladii grave, cerând să le fie asigurate drepturile la viaţă, integritate fizică şi psihică.
Astfel, Ombudsmanul susţine apelul Organizaţiei Mondiale Împotriva Torturii (OMCT), dar şi împărtăşeşte îngrijorările expuse recent de Asociaţia Promo-LEX şi rudele lui Serghei Cosovan în legătură cu menţinerea îndelungată a acestuia (peste 8 luni) în arest preventiv, în Penitenciarul 16-Pruncul (spital-penitenciar), în pofida faptului că el se află într-o stare critică de sănătate.
Având în vedere că o decizie cu privire la schimbarea măsurii de reprimare sub formă de arest cu altă măsură de siguranţă, inclusiv strămutarea şi paza în instituţie medicală civilă, îi aparţine doar instanţei de judecată, Mihail Cotorobai atenţionează reprezentanţii justiţiei moldovene că în cauza Dorneanu versus România, CEDO a statuat că păstrarea unei persoane cu cancer în formă terminală în stare de detenţie reprezintă un tratament inuman, contrar prevederilor Convenţiei Europene.
”Jurisprudenţa CEDO oferă pentru asemenea cazuri soluţii privitor la neaplicarea unei măsuri non-privative, la luarea deciziilor instanţele urmând să se conducă în mod prioritar de principiul proporţionalităţii în asigurarea dreptului la viaţă, integritatea fizică şi psihică a victimei versus interesele anchetei penale”, a adăugat Avocatul Poporului.
Suplimentar, Ombudsmanul aminteşte că Normele Comitetului ONU pentru prevenirea torturii indică necesitatea găsirii unui echilibru între exigenţele cazului şi punerea în aplicare a regimului de izolare, care reprezintă o măsură cu posibile consecinţe nefaste pentru persoanele în cauză.
Notabil este faptul că la 18 mai, Organizaţia Mondială Împotriva Torturii a emis un apel urgent către autorităţile R. Moldova cerându-le să garanteze integritatea fizică şi psihologică a lui Serghei Cosovan, şi să asigure imediat primirea îngrijirilor medicale adecvate stării sale de sănătate, prin transferul acestuia la o instituţie medicală acreditată specializată în boala hepatică severă şi transplantul de ficat.
De asemenea, OMCT a solicitat garantarea condiţiilor de detenţie şi a serviciilor medicale adecvate tuturor persoanelor care sunt private de libertate şi deţinute în Moldova, în conformitate cu Ansamblul de reguli minime ale Naţiunilor Unite pentru tratamentul deţinuţilor.
De menţionat că la 29 martie 2018, CEDO a comunicat de urgenţă plângerea lui Serghei Cosovan autorităţilor de la Chişinău dispunând examinarea în mod prioritar a cauzei acestuia.
Serghei Cosovan este fondator şi administrator al unei pieţe din Chişinău cât şi consilier al comunei Codru, dar şi activist al „Partidului Nostru” condus de Renato Usatîi. Din luna septembrie 2017 acesta se află în arest preventiv fiind învinuit de escrocherie. Potrivit medicilor, Cosovan este bolnav de ciroză hepatică în fază terminală şi, fără asistenţă medicală corespunzătoare, el poate muri în orice moment. Soţia lui Cosovan susţine că urmărirea penală a soţului şi atitudinea faţă de el din partea „sistemului” ar fi legată de dorinţa fostului partener al lui Cosovan de „a-i prelua afacerea”.