Noi puncte de control moldo-ucrainene vor fi deschise la frontiera cu Ucraina

Aplicarea controlului comun moldo-ucrainean reprezintă o condiţionalitate a Acordului de Asociere RM-UE, urmând să reducă timpul de traversare a frontierei şi să diminueze riscurile de corupţie.
Punct vamal de trecere
Punct vamal de trecere (facebook.com/Serviciul Vamal al RM)

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde încă în două puncte de trecere ”Novosaviţkoe-Cuciurgan” (feroviar) şi ”Goianul Nou-Platonovo” (rutier). Guvernul de la Chişinău a aprobat în şedinţa de miercuri, 23 mai, hotărârile privind iniţierea negocierilor în acest sens cu partea ucraineană. Totodată, Executivul moldovean a ajustat cadrul legal pentru cele şase puncte comune deja existente: ”Criva-Mamalîga”, ”Larga-Kelmenţî”, ”Briceni-Rossoşanî”, ”Giurgiuleşti-Reni”, ”Cuciurgan-Pervomaisc” şi ”Palanca-Maiaki-Udobnoe”.

Potrivit Serviciului Vamal al R. Moldova, controlul comun este organizat conform principiilor ”Ghişeului Unic” şi ”Opririi Unice”, ceea ce înseamnă că persoanele şi mărfurile sunt supuse unui singur filtru de control pe teritoriul Ucrainei, ceea ce, pe de o parte, ar reduce semnificativ timpul de traversare a frontierei, iar pe de altă parte, ar diminua riscurile de fraudare sau corupţie.

Aplicarea controlului comun reprezintă o condiţionalitate a Acordului de Asociere RM-UE, constituind, de asemenea, una dintre cele mai avansate forme de cooperare transfrontalieră prevăzută de managementul integrat al frontierei.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean a devenit posibil după semnarea, la 6 octombrie 2017, a Acordului bilateral privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Documentul va intra în vigoare la 25 mai curent. Republica Moldova şi Ucraina au la frontieră 67 de puncte comune de trecere, dintre care 25 sunt pe segmentul transnistrean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe