Rogozin şi Cord Meier-Klodt în vizită la Chişinău în aceeaşi perioadă. Experţi: Nu întâmplător
alte articole
În perioada la 4-5 octombrie, vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin îşi anunţase venirea la Chişinău, însă din „motive tehnice” a amânat-o până acum. Acesta se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova unde s-a întâlnit, marţi, 11 octombrie, cu ministrul moldovean al economiei, Octavian Calmâc, pentru discuţii pe marginea „foii de parcurs” de refacere a relaţiilor comerciale moldo-ruse. Totodată, acesta a fost aşteptat şi la Tiraspol, întrucât este responsabil de negocierile privind reglementarea transnistreană, fiindu-i astfel justificate vizitele frecvente în stânga Nistrului.
„Foaia de parcurs” care ar duce la relansarea relaţiilor comerciale între Republica Moldova şi Federaţia Rusă nu a fost deocamdată făcută publică, existând doar în varianta de lucru, elaborată la Moscova şi Chişinău. Potrivit postului Europa Liberă, în presă s-ar fi strecurat doar nişte crâmpeie ale acestui proiect, calificate de o parte din experţi drept geopolitice. Jurnalistul specializat pe teme economice, Ion Preaşcă, consideră că autorităţile de la Chişinău ar trebui să analizeze de şapte ori înainte să accepte propunerile Moscovei.
Expertul din cadrul Centrului Analitic - Politicon de la Chişinău, Ion Tăbârţă a menţionat că vizita lui Rogozin la Chişinău nu ar fi fost amânată întâmplător, întrucât tot în perioada 10-12 octombrie în Moldova se află şi reprezentantul special al preşedinţiei germane a OSCE, ambasadorul Cord Meier-Klodt cu care se presupune că şi-ar dori să se întâlnească.
„Pentru această anulare a vizitei de pe 4-5 octombrie, nu am avut o explicaţie clară, cel puţin eu nu am auzit una. De ce nu a venit atunci şi a venit acum? Această amânare sugerează că, în discuţii se pot aborda prevederile din protocolul de la Berlin. Nu este exclus că ce se va discuta la Chişinău, inclusiv cu participarea lui Rogozin, ulterior să se transforme în indicaţii pentru aşa-numitele autorităţi de la Tiraspol”, a opinat Ion Tăbârţă pentru Europa Liberă.
Ce ţine de vizita acestuia la Tiraspol, mai mulţi experţi consideră că ar avea legătură cu alegerile prezidenţiale din decembrie din regiunea transnistreană. Bătălia se va da între actualul lider al regiunii, Evgheni Şevciuk şi omul de cuvânt al aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
„Pe de o parte, Evghenii Şevciuk a fost foarte loial puterii de la Kremlin în toată această perioadă. Pe de altă parte, după evenimentele din Ucraina, regiunea transnistreană trece prin cea mai severă criză social-economică de când există, aşa numita statalitate la Tiraspol. Moscova are de ales: joacă în continuare pe cartea lui Şevciuk, însă imaginea lui nu este cea mai bună în rândul populaţiei de acolo sau dimpotrivă va încerca să arunce multe din nereuşitele social-economice ale regiunii transnistrene pe umerii lui Şevciuk. E posibil ca Moscova să nu fi luat o decizie clară pe cine va pune cea mai mare miză în aşa numitele alegeri prezidenţiale”, a adăugat expertul din cadrul Centrului Analitic Politicon.
Amintim că, la sfârşitul lunii iulie, ministrul afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), aflat într-o vizită la Chişinău, s-a întâlnit cu premierul moldovean Pavel Filip unde au discutat şi despre problema transnistreană. Declaraţiile de atunci ale oficialului german înclinau mai mult spre susţinerea Rusiei, întrucât acesta a sugerat autorităţilor de la Chişinău să înceapă cu lucruri mici cum ar fi redeschiderea podului de la Gura Bâcului, uşurarea telecomunicaţiilor, recunoaşterea diplomelor universitare, posibilitatea marcării plăcilor de înmatriculare transnistrene, chiar dacă aceste măsuri nu vor putea de azi pe mâine să modifice viaţa în regiunea Transnistreană.