Robert Cazanciuc: Statutul procurorilor nu se va schimba

Robert Cazanciuc
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)

La o zi după ce premierul Victor Ponta a vehiculat ideea scoaterii procurorilor din rândul magistraţilor, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a dat asigurări că statutul acestora nu se va schimba, atâta vreme cât în fruntea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei se află foşti procurori.

"Cât timp la conducerea Ministerului Justiţiei se va afla un fost procuror, statutul nu se va schimba, cât timp la conducerea Guvernului se va afla un prim-ministru fost procuror, acest statut nu se va schimba.", a declarat Cazanciuc marţi, citat de ziare.com.

"Premierul a declarat în mai multe rânduri acest lucru", a mai adăugat ministrul Justiţiei, după ce cu o zi înainte Victor Ponta afirmase că schimbarea statutului procurorilor, idee pe care a atribuit-o PNL, va beneficia de sprijin.

"Avem mai multe angajamente faţă de partenerii europeni. Unul dintre ele este de a nu schimba actualul cadru normativ decât dacă sistemul o cere, dacă în urma dezbaterii din interiorul sistemului anumite lucruri apar ca fiind necesare pentru o mai bună administrare a actului de justiţie", a mai precizat Cazanciuc, după ce în prealabil a explicat că declaraţia de luni a premierului a fost legată de o propunere a PNL din 2013 de a schimba statutul procurorilor.

Întrebat cum ar putea fi influenţate anchetele dacă statutul procurorului ar fi modificat, Rober Cazanciuc a declarat că nu doreşte să facă speculaţii. "Cât sunt eu ministru, nu o să fie modificat", a declarat Cazanciuc.

Reamintim că luni, după consultările de la Cotroceni între şeful statului şi partide, Victor Ponta a comentat, la solicitarea presei, propunerile parlamentarilor privind eliminarea procurorilor din categoria magistraţilor, arătând că o astfel de propunere ar avea susţinere:

"A fost o propunere a colegilor de la PNL, în 2013, la discuţia pentru revizuirea Constituţiei au propus acest lucru. Eu atunci m-am opus. Poate că am fost subiectiv. Ca fost procuror, am considerat că trebuie să rămână magistraţi. Acum, dacă PNL, îşi mai susţine propunerea, din ce am discutat cu ceilalţi colegi din comisie, cred că va avea sprijin. Doar să nu se fi răzgândit PNL'', a declarat Ponta, citat de Hotnews.

De fapt, Ponta afirmase anterior că l-a atenţionat pe ministrul Justiţiei că cererea "unui procuror DNA" către Senat privind votul la arestarea unor senatori, inclusiv pentru Şova, încalcă regulile de procedură şi respectul între instituţii şi că ministrul l-a asigurat că va vorbi cu procurorul general:

"Există situaţii în care chiar eu i-am spus ministrului Cazanciuc, când a fost chestia cu un procuror de la DNA care s-a dus să-i ancheteze pe senatori cum au votat, că miniştrii nu se adresează Parlamentului direct, ci prin mine, ca prim-ministru. Preşedintele Iohannis, dacă se adresează Parlamentului, o face sub semnătură, nu pune un consilier sau un portar. "Vezi că e o încălcare gravă a unei reguli de procedură, care de fapt înseamnă respect între instituţii" şi mi-a zis că o să vorbească cu procurorul general şi o să-i spună, nu public. Aici e vorba de respect între instituţii. Senatorii nu sunt angajaţii unui procuror de la DNA, cum nici procurorii nu sunt angajaţii Senatului", a declarat Ponta la Antena 3.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne