Progresele României în lupta contra corupţiei pe agenda Parlamentului European. Audieri pe tema MCV

Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European (CONT) organizează, marţi, o audiere privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în ceea ce priveşte Bulgaria şi România, relatează ziare.com. Audierea va avea loc în prezenţa şefei DNA Laura Codruţa Kovesi şi a ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc, raportorul fiind europarlamentarul Monica Macovei.

Potrivit sursei citate, scopul audierii este de a permite "o discuţie profundă la nivelul PE pentru a evalua modul în care România şi Bulgaria implementează angajamentele privind reforma judiciară, lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate", se arată într-un comunicat postat pe site-ul PE.

Conform programului, la audieri vor lua parte Secretarul general al Comisiei Europene, Catherine Day, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul bulgar al Justiţiei, Hristo Ivanov, precum şi experţi din România şi Bulgaria dar şi alte ţări UE.

Desemnată de CONT să deschidă şi să modereze dezbaterea publică pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Monica Macovei afirma luni, prin intermediul unui comuniat de presă că România este cu mulţi paşi în faţa multor state UE însă are în cale o barieră pusă de politicienii români:

"Din 2007, de cand avem MCV, instituţiile anticorupţie şi judiciare au fost apreciate pentru activitatea lor. România este cu mulţi paşi în faţa multor state membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Bulgariei, şi chiar există reacţii de supărare din partea oamenilor din alte state care văd că în România se poate, dar că la ei în ţară nu se întâmplă mai nimic. Problema rămâne însă bariera pusă de politicienii români care se „luptă să scape” de anchete, procese sau condamnări. Aceşti politicieni au amânat aderarea la spaţiul Schengen, pentru că au blocat anchete penale, refuzând ridicarea imunităţi parlamentare, sau au încercat să modifice legile anticorupţie, procedura penală sau să se „scoată” de sub Codul penal”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei a mai apreciat faptul că instituţiile judiciare din România sunt astăzi un exemplu pentru multe ţări iar audierea din 14 aprilie 2015 este o bună ocazie de a vorbi despre cheia succesului şi de a arăta că se poate şi atunci când politicienii pun piedici.

"Numai cine îndrăzneşte va reuşi. Ştiu ca şi în România mai avem de lucru până când, indiferent de cine se afla la putere, lupta împotriva corupţiei şi fraudei să fie ireversibilă. MCV a devenit un coşmar pentru mulţi dintre politicienii români şi, de aceea, şi-au stabilit ca obiectiv politic eliminarea acestuia. MCV trebuie să rămână în funcţie până când suntem cu toţii siguri că românii vor recupera banii furaţi din buzunarele lor şi că nu se vor întoarce la perioada „corupţiei fără corupţi”, pe care am trăit-o până în 2004. Le place sau nu, politicienii să nu mai negocieze pe faţă sau în ascuns eliminarea MVC, pentru că românii nu vor asta. MCV va înceta când vom fi siguri că politicienii nu mai pot face nimic ca să oprească justiţia independentă şi vor restitui ce au furat din buzunarele oamenilor”, a declarat Monica Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne