Ministrul Justiţiei după apelul Monicăi Ridzi: "Închisoarea nu este hotel"

Somat de Monica Iacob Ridzi să meargă personal în penitenciare, pentru a vedea în ce condiţii sub-umane trăiesc deţinuţii, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi că închisoarea nu este hotel şi nu e nicio noutate că în România, închisoarea este de multe ori la limita demnităţii umane
Robert Cazanciuc (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.03.2015

Somat de Monica Iacob Ridzi să meargă personal în penitenciare, pentru a vedea în ce condiţii sub-umane trăiesc deţinuţii, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat joi că închisoarea nu este hotel şi nu e nicio noutate că în România, închisoarea este de multe ori la limita demnităţii umane, relatează Agerpres.

Ministrul a precizat însă că pentru a construi penitenciare şi a le moderniza pe cele existente la standarde europene România ar avea nevoie de cel puţin un miliard de euro şi a precizat că foarte mulţi dintre cei care astăzi se află într-o situaţie dificilă au avut ocazia de-a lungul anilor să facă ceva pentru sistem, însă, din păcate, nu au făcut.

"Din păcate, foarte mulţi oameni care astăzi se află într-o situaţie dificilă au avut ocazia că, foarte mulţi ani, să facă ceva pentru sistem şi, din păcate, nu au făcut. Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este. Închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi de foarte multe ori este la limita demnităţii umane. Aşa este, dar nu este o noutate. Acest lucru se întâmplă în mare măsură după '89. În 2005 am fost la conducerea penitenciarelor şi cred că am văzut aproape toate penitenciarele din România, ştiu cum arată. Din păcate, din 2005 până în prezent nu s-a schimbat aproape nimic", a declarat Cazanciuc, la Palatul Parlamentului, întrebat dacă va da curs cererii Monicăi Iacob Ridzi de a vizita penitenciarele din ţară.

Ministrul Justiţiei a adăugat că, indiferent câtă voinţă ar avea clasa politică, România nu îşi permite în prezent efortul financiar "imens" necesar pentru modernizarea penitenciarelor, singura formulă identificată de minister pentru a face o schimbare de fond şi nu doar de formă fiind o finanţare europeană.

Întrebat dacă deţinuţii pot finanţa modernizarea celulelor din proprii bani (aşa cum a cerut la un moment dat Elena Udrea), Cazanciuc a declarat că regimul de detenţie are nişte reguli foarte clare în funcţie de modul în care se execută pedeapsă şi că "fiecare stă în condiţiile în care trebuie să stea, potrivit regimului de detenţie".

"Noi o să încercăm, în perioada următoare, să suplimentăm bugetul administraţiei pentru a face condiţiile de detenţie mai aproape de limita demnităţii umane", a mai adăugat ministrul, adăugând că în România există inclusiv penitenciare vechi de 100 de ani în care, oricât s-ar investi, nu pot fi aduse la standard.

Reamintim că ajunsă după gratii, după ce a fost condamnată la închisoare pentru abuz în serviciu, Ridzi s-a plâns de chinul, umilinţa, durerea şi suferinţa pe care le îndură închisă fiind într-o "cuşcă de aproximativ 10 m / 4 m" din care vede cerul prin gratii acoperite cu plasă şi l-a rugat public pe Cazanciuc să meargă personal în penitenciare şi să vadă condiţiile în care sunt ţinuţi deţinuţii.

"Poate atunci veţi aloca mai mulţi bani celor care, nu din vina lor, sunt condamnaţi a doua oară odată ajunşi în penitenciare", a scris Ridzi, pe blog.

"Sper, Domnule Ministru, că nu gândiţi că: aşa le trebuie, au greşit, să sufere. Nu trebuie să investim în penitenciare. Ştiţi, Domnule Ministru, moartea în chinuri este mult mai dureroasă şi este o formă de tortură. Ori, pentru un om bolnav ca mine, condamnarea la închisoare este de fapt o condamnare la moarte, pentru ca sistemul penitenciar, gestionat de Dumneavoastră, nu poate asigura mie şi sutelor de deţinuţi din România, minimul de decenţă şi non-umilinţă umană" a adăugat fostul ministru al Tineretului şi Sportului.

Mai amintim că miercuri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dat publicităţii imagini din camera infirmeriei Penitenciarului Gherla, unde a fost închisă Monica Iacob Ridzi, înainte de a fi transferată la Spitalul Penitenciar Jilava. Instituţia a precizat că acuzaţiile conform cărora în celulă pereţii sunt scrijeliţi, cu urme de sânge, iar în cameră sunt urme de fecale nu corespund realităţii.

Fotografiile publicate de ANP prezintă o cameră cu două paturi, având un aspect îngrijit, pereţi curaţi şi o baie cu chiuvetă, cădiţă şi faianţă pe jos şi pe pereţi, în condiţiile în care Ridzi se plângea că se spală la o ţeavă. După publicarea fotografiilor, mulţi internauţi au comentat pe Facebook că Ridzi a fost "cazată" în condiţii net superioare celor din căminele studenţeşti sau saloane de spitale, iar mulţi oameni care muncesc cinstit se înghesuie cu familii numeroase în garsoniere confort 3 care arată cu mult mai rău decât celula Monicăi Ridzi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor