Consiliului Superior al Magistraturii spune NU scoaterii procurorilor din rândul magistraţilor

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a exprimat marţi opinia faţă de o eventuală modificarea a statutului procurorilor, idee vehiculată de premierul Victor Ponta.
Loredana Diacu
21.04.2015

alte articole

Bogdan Gabor (Epoch Times România)
Loredana Diacu
21.04.2015

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi-a exprimat marţi opinia faţă de o eventuală modificare a statutului procurorilor, idee vehiculată de premierul Victor Ponta.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de relansarea în spaţiul public a temei privind modificarea statutului procurorilor. În acest context, reamintim că Secţia pentru procurori şi Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-au exprimat constant în sensul necesităţii menţinerii statutului de magistrat al procurorilor ca şi condiţie fundamentală a garantării unei corecte şi complete reprezentări a intereselor generale ale societăţii, apărării ordinii de drept şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.", a declarat marţi vicepreşedintele CSM, procurorul Bogdan Gabor, potrivit unui comunicat de presă remis de instituţie.

Bogdan Gabor a mai precizat că această poziţie este susţinută şi de opinia recent exprimată de Comisia de la Veneţia conform căreia modificarea statutului procurorilor din România ar putea avea un efect de ameninţare a independenţei Ministerului Public.

"În considerarea importanţei respectării valorilor şi principiilor democratice şi având în vedere faptul că asigurarea şi garantarea echilibrului şi separaţiei puterilor în stat reprezintă unul din principiile fundamentale ale unui stat de drept, Secţia pentru procurori a CSM îşi exprimă disponibilitatea pentru dialog aplicat şi obiectiv pe această temă, cu celelalte puteri ale statului. (...) Consecvent argumentelor şi raţiunilor exprimate în comunicările avute cu Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei, Consiliul Superior al Magistraturii se va implica de o manieră activă în cadrul lucrărilor acestei Comisii, pe palierele de dezbatere privind autoritatea judecătorească şi înfăptuirea actului de justiţie.", se mai arată în comunicatul de presă.

Reamintim că, premierul Victor Ponta a declarat luni că "nu orice fel de procuror" îi poate ancheta pe senatori şi a apreciat că, deşi iniţial el s-a opus propunerii ca procurorii să fie scoşi din categoria magistraţilor, o astfel de propunere ar avea în prezent susţinere în Parlament.

Potrivit specialiştilor, efectele unei asemenea schimbări ar fi devastatoare asupra independenţei anchetatorilor şi, implicit, a luptei anticorupţie. Efectele imediate ar fi subordonarea politică totală a procurorilor faţă de ministrul Justiţiei şi faţă de premier, precum şi dispariţia independenţei şi stabilităţii procurorilor pe dosarele penale, au opinat specialişti consultaţi de România Liberă.

"Procurorii, ca şi dosarele pe care le-ar instrumenta, ar fi la cheremul şefilor ierarhici şi al şefilor politici ai acestora, aşa cum era pe vremea lui Ceauşescu." arată sursa citată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor