Ritmul pentru dezvoltarea planurilor de apărare ale SUA în Asia Pacific este critic

WASHINGTON - Statele Unite ale Americii trebuie să îşi menţină ritmul în realinierea forţelor sale militare din Asia-Pacific sau vor pierde teren strategic şi încrederea partenerilor regionali, conform unui raport independent privind strategia de apărare.
Shar Adams
07.08.2012

WASHINGTON - Statele Unite ale Americii trebuie să îşi menţină ritmul în realinierea forţelor sale militare din Asia-Pacific sau vor pierde teren strategic şi încrederea partenerilor regionali, conform unui raport independent privind strategia de apărare.

"Mizele din Asia de Sud şi de Sud-Est sunt în creştere rapidă", se arată în raportul unui grup de experţi cu sediul la Washington, Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS). "Pentru a avea succes, reechilibrarea americană strategică trebuie să facă mai multe în aceste domenii şi să lucreze simultan cu aliaţii majori din Asia de Nord-Est pentru consolidarea capacităţii de descurajare, ca urmare a ameninţărilor emergente anti-acces şi negării accesului altor forţe în zonă."

Subliniind aceste ameninţări, Departamentul american de Stat a emis vineri dimineaţa o declaraţie care avertiza ţările "să diminueze tensiunile" din Marea Chinei de Sud.

Declaraţia face referire în special la acţiunile din ce în ce mai agresive ale Chinei asupra teritoriului, care au supărat o serie de ţări din regiune.

"Evoluţiile recente includ o redresare a retoricii de confruntare, a dezacordurilor legate de exploatarea resurselor, a acţiunilor economice coercitive şi a incidentelor din jurul Recifului Scarborough, inclusiv utilizarea unor bariere pentru împiedicarea accesului," se spune în declaraţie.

"Vom continua să îndemnăm toate părţile să clarifice şi să îşi urmărească drepturile teritoriale şi maritime în conformitate cu dreptul internaţional, inclusiv cu Convenţia Naţiunilor Unite privind Legea Maritimă", continuă ea.

Administraţia Obama şi-a anunţat în luna ianuarie planurile de a înlătura forţele naţionale de securitate din Oceanul Atlantic, şi de a le desfăşura în zona Asia-Pacific, observând creşterea economică rapidă şi sporirea puterii militare din regiune.

Ţările din Asia Pacific, neliniştite din cauza agresivităţii Chinei, au salutat schimbarea, inclusiv Australia, care a fost de acord să permită puşcaşilor marini americani să circule prin nordul ţării, şi Japonia, care s-a oferit să contribuie la costurile de redistribuire a puşcaşilor marini de la baza americană din Okinawa în Guam.

Cu toate acestea, constrângerile bugetare din domeniul apărării au creat incertitudine. Acest lucru a sporit ameninţarea sechestrului, care va lipsi sectorul de apărare de o jumătate de trilion de dolari dacă Congresul nu va reuşi să se pună de acord cu privire la o strategie de reducere a deficitului.

Raportul CSIS a concluzionat că strategia din Pacific era sănătoasă, dar recomandă ca planul să fie mai clar formulat atât pentru Congres, cât şi pentru aliaţii SUA. Pe măsură ce mizele în zonă cresc, ritmul este critic, se afirmă în raport.

"Trebuie să ne respectăm angajamentele [de a muta puşcaşii marini], sau ne vom pierde credibilitatea chiar în faţa partenerilor cu care încercăm să creştem angajamentul", a declarat David Berteau, directorul internaţional al programul de securitate al CSIS şi coautor al raportului, în faţa unui subcomitet al Casei Reprezentanţilor, săptămâna trecută.

Regiunea prezintă o serie de provocări de securitate, inclusiv capacitatea nucleară a Coreei de Nord, terorismul şi dezacordurile teritoriale, dar toate sunt accentuate de problema Chinei, a spus el.

"Incertitudinea geostrategică centrală cu care se confrunta Statele Unite şi aliaţii şi partenerii săi, în regiunea Asia-Pacific, este reprezentat de impactul pe care puterea în creştere şi influenţa Chinei îl va avea asupra ordinii şi stabilităţii, în anii următori", a susţinut Berteau.

Strategia SUA nu este menită să oprească avântul Chinei, ci să "câştige pacea", pentru a crea un mediu în care "conflictul va fi practic de neconceput şi cooperarea reciprocă va fi atractivă", a afirmat el.

În timp ce acest lucru implică mai multe aspecte, inclusiv diplomaţie şi comerţ, pregătirea militară este un pilon critic.

În caz de conflict, "forţele americane trebuie să dea dovadă de disponibilitate şi de capacitatea de a lupta şi a câştiga", afirmă raportul.

Vorbind în Singapore, în iunie, secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a declarat că prezenţa Marinei SUA în Pacific se va extinde cu 60 la sută, prin creşterea numărului de portavioane, crucişătoare, distrugătoare şi submarine.

Va fi mărit numărul exerciţiilor militare şi de formare şi se vor trimite arme noi în zonă, inclusiv noile avioane de luptă F-35, un nou avion de bombardament cu rază lungă, noi submarine Virginia cu propulsie nucleară, precum şi sisteme electronice de război.

"Într-un mod constant, deliberat şi durabil, armata Statelor Unite ale Americii îşi reechilibrează forţele şi va aduce capabilităţi îmbunătăţite în această regiune vitală, fără îndoială", a spus Panetta.

Puterea de cooperare regională şi solidaritatea cu şi între aliaţi este condiţionată de succesul planului militar, susţine raportul.

"Trebuie să ne implicăm cu seriozitate în ceea ce facem", a afirmat Dr. Michael Green, coautor al raportului şi preşedinte al CSIS Japonia, în faţa audienţei.

"Dacă nu suntem dispuşi să investim în unele dintre aceste noi facilităţi, va fi greu să-i convingem pe aliaţi şi pe parteneri să o facă şi că suntem cu adevărat angajaţi în strategia Asia Pacific", a spus Green.

În timp ce Panetta a anunţat reduceri mari ale bugetului pentru apărare în 2013, el a menţionat că angajamentul pentru Comandamentul Pacific va creşte.

Cu toate acestea, problemele bugetare subminează această certitudine.

Când a fost întrebat ce efecte va avea sechestrul asupra strategiei Asia-Pacific, Bertreau a declarat că va exista foarte puţin câştig financiar şi vor exista pierderi disproporţionate.

"Nu s-ar economisi mulţi bani, chiar şi printr-o reducere destul de mare a forţelor din Pacific, dar s-ar pierde o mulţime de capacităţi", a spus el. "Credem că aceasta ar fi o alegere foarte rea."

"Vă recomandăm să susţineţi şi să consolidaţi actuala poziţie a forţelor americane în regiunea Pacificului", a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor