Influenţa Rusiei în Asia de Sud-Est este în declin - SUA şi China luptă în spatele culiselor forumului ASEAN
Conferinţa Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi-a început lucrările în Cambodgia. În cadrul acesteia se vor desfăşura reuniuni cu reprezentanţi ai structurilor diplomatice din SUA, UE şi Japonia. Cea mai acută dispută va viza problema insulelor din Marea Chinei de Sud, asupra cărora au pretenţii China şi alţi cinci vecini ai săi. Washingtonul se foloseşte de aceste dispute pentru a stopa expansiunea Chinei. Pe fondul concurenţei celor doi giganţi, Moscova este nevoită să se împace cu un rol secundar într-o regiune cu o economie în plin avânt, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
Reuniunea de la Phnom Penh, capitala Cambodgiei, a concis cu cea de-a 45-a aniversare de la înfiinţarea asociaţiei, din care fac parte 10 state din Asia de Sud-Est, a căror populaţie se cifrează în total la 600 de milioane. Rolul ASEAN pe plan global creşte nu doar datorită bogăţiilor naturale ale regiunii: potrivit pronosticurilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), în următorii doi ani cinci ţări din ASEAN - Indonezia, Tailanda, Filipine, Malayezia şi Vietnam - vor depăşi restul lumii. În 2013, economia celor cinci ţări va creşte cu 6,2%, în timp ce economia SUA doar cu 2,4%, a zonei euro - cu 0,9%, iar a Japoniei - cu 1,7%.
Nu este de mirare că marile puteri, precum UE, încearcă să-şi extindă contactele cu ASEAN, trimiţând la forumul asociaţiei dedicat securităţii regionale, forum ce se va desfăşura după conferinţă, reprezentanţi de vază. SUA vor fi reprezentate de secretarul de stat Hillary Clinton, iar China - de ministrul de externe Yang Jiechi.
Aceşti politicieni vor trebui să ducă o luptă acerbă în spatele culiselor, pentru influenţă în regiune. Cea mai vehementă confruntare se va desfăşura, după cum estimează Wall Street Journal, în jurul proiectului privind 'codul de comportament' al ţărilor implicate în disputa pe marginea insulelor din Marea Chinei de Sud. Asupra unora dintre aceste insule pretind, pe lângă China, ţări precum Vietnam, Filipine, Malayezia şi Brunei, dar şi Taiwanul. În trecut, conflictul a luat forma unor ciocniri pe mare între China şi Vietnam, precum şi la o confruntare între Filipine şi China, aminteşte Nezavisimaia Gazeta.
Ţările ASEAN au elaborat propuneri pe marginea punctelor principale ale codului de comportament în problema insulelor din Marea Chinei. Adoptarea acestui cod va permite depăşirea divergenţelor prin metode paşnice. Care va fi reacţia Chinei? Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Beijing s-au exprimat în acest sens destul de evaziv: China va fi gata să discute codul când vor fi întrunite toate condiţiile necesare.
Ce se ascunde în spatele acestei formulări? În opinia lui Iakov Bergher, expert al Institutului Orientului Extrem din cadrul Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse, 'linia Chinei constă în a nu admite niciun fel de coaliţii'. China interpretează încercările de a formula o poziţie comună a ASEAN ca fiind îndreptate împotriva sa. Beijingul vrea să rezolve problemele pe principii bilaterale, desfăşurând negocieri cu fiecare ţară în parte care îşi proclamă drepturi asupra insulelor.
În ceea ce priveşte interesele Rusiei în regiune, Bergher a subliniat ca disputa din jurul insulelor se răsfrânge asupra relaţiilor ruso-chineze. Rusia livrează bombardiere Su-30 Vietnamului, iar o companie afiliată Gazprom desfăşoară, pe baza unui acord cu aceeaşi ţară, lucrări de cercetare în Marea Chinei de Sud.
În septembrie, la Vladivostok se va desfăşura summitul Cooperării Asia-Pacific. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, jocul nu se va duce de pe poziţii de egalitate, condiţiile fiind dictate de 'grei'. De altfel, şi componenţa participanţilor la reuniunile din Phnom Penh este elocventă: Rusia va fi reprezentată acolo de către ministrul-adjunct al afacerilor externe, Igor Morgulov. Este evident că atenţia va fi aţintită asupra declaraţiilor lui Yang Jiechi şi Hillary Clinton.
Obiectivul eforturilor secretarului de stat american constă în a trage de partea SUA acele state care sunt implicate în disputa cu Beijingul. Deloc întâmplător, înainte de conferinţa din Cambodgia, Hillary Clinton a desfăşurat o vizită la Hanoi, aminteşte Nezavisimaia Gazeta la finalul articolului.