China înfiinţează un consiliu local şi o bază militară în insulele disputate
China declară că a format un consiliu municipal pentru un oraş nou înfiinţat într-o regiune din Marea Chinei de Sud, aflată în litigiu, şi a autorizat desfăşurarea de baze militare în zonă, potrivit unui raport VOA.
Într-un raport publicat duminică, agenţia oficială chineză Xinhua News afirmă că 1.100 de locuitori din mai multe insule, cunoscute în chineză ca Xisha, Zhongsha şi Nansha, şi-au ales 45 de deputaţi la un congres municipal al poporului. Insulele sunt parte a oraşului nou numit Sansha, iar consiliul va avea baza pe o insulă la care China se referă ca YongXing, cunoscută în engleză ca Woody Island.
Xinhua mai afirmă că, Comisia Militară Centrală a Chinei a aprobat formarea unei garnizoane-comandă în Sansha, responsabilă pentru "apărarea naţională" şi "operaţiuni militare".
Guvernul chinez a decis unilateral înfiinţarea Sansha luna trecută, declarând că rolul său este de a administra disputatele arhipelaguri Paracel şi Spratly precum şi apele ce înconjoară Marea Chinei de Sud, care se presupune că ar deţine depozite de petrol şi gaze naturale. Insulele sunt revendicate în totalitate sau în parte de către Brunei, China, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.
Guvernul vietnamez a declarat sâmbătă că se opune infiinţării provinciei Sansha. Numeşte mutarea o "încălcare gravă" a suveranităţii Hanoi de-a lungul lanţurilor Paracel şi Spratly, pe care le susţine, ca parte a oraşului Danang, respectiv a provinciei Khanh Hoa. Vocile din cadrul statului vietnamez citează autorităţile din Danang şi Khanh Hoa spunând că Beijing-ul riscă să afecteze prietenia dintre cele două ţări vecine.
China a administrat lanţul Paracel, care include Woody Island din anul 1974 în urma unui conflict naval cu Vietnam.
China, de asemenea a iritat Vietnam-ul luna trecută, când compania petrolieră de stat CNOOC a invitat investitori străini pentru a dezvolta în comun nouă câmpuri petroliere din Marea Chinei de Sud. Într-o altă mişcare, care a îngrijorat vecinii săi, China a trimis cea mai mare flotă de pescuit către insulele Spratly săptămâna trecută. Pescarii chinezi şi personalul din domeniul pescuitului s-au angajat în confruntări cu mai multe nave ale altor naţiuni, în aceste ape, în ultimii ani, atrăgând mai multe proteste.
China şi membrii Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), nu au reuşit să cadă de acord asupra unui cod de conduită pentru soluţionarea disputelor teritoriale din Marea Chinei de Sud. Ei au discutat problema la un summit ASEAN în Cambodgia, la începutul acestei luni.