Riscul ca apa mării să fie infectată în Bulgaria este limitat la o zonă restrânsă din Varna, anunţa MAE

Turişti români
Turişti români (Epoch Times România)

În urma somaţiilor ANAT (Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism din România) care anunţa că va acţiona în instanţă Ministerul Afacerilor Externe dacă acesta nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii venite din Bulgaria din care, conform ANAT, ar reieşi că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate, MAE informează luni că riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia opiniei publice un comunicat de presă care se referă strict la zona Plaja Ofiţerească - Varna, unde se raportaseră probleme.

“În urma monitorizării excepţionale de către Inspecţia Regională de Sănătate - Varna (IRS) la 3.07.2014, la proba de apă de mare din zona de îmbăiere "Plaja Ofiţerească-Varna" s-a constatat că rezultatele arată o tendinţă de reducere a valorilor, indicatorul "Escherichia coli" răspunzând normelor obligatorii. Dar, în pofida valorilor reduse, pentru indicatorul "enterococi intestinali" norma este depăşită şi, prin urmare, interdicţia de îmbăiere în zona "Plaja Ofiţerească-Varna", rămâne în vigoare.

În ceea ce priveşte riscul ca apa mării pe litoralul bulgăresc să fie infectată cu virusul hepatic A, conform unei atenţionări de călătorie emisă de MAE, Ministerul precizează într-un alt comunicat că atât avertismentul cât şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie.

Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014.

"MAE a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare. Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului ”Sf. Ivan Rilski” din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea ”Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre” a Ministerului bulgar al Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate”, anunţa MAE într-un comunicat remis Epoch Times.

Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre, mai precizează MAE.

Comunicatul MAE vine la o zi după ce prim-vicepreşedintele ANAT a anunţat că va da în judecată Ministerul Afacerilor Externe dacă instituţia nu va transmite luni populaţiei ultimele informaţii despre litoralul bulgăresc comunicate de autorităţile de la Sofia, informaţii din care reiese că apa mării nu reprezintă risc pentru sănătate.

"Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Dacă nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă", declara duminică Alin Burcea, prim vicepreşedinte ANAT.

Nemulţumirea agenţiilor de turism are legătură cu faptul că, la finele săptămânii trecute, MAE anunţa un posibil risc de infestare a apelor de pe litoralul bulgăresc, ceea ce ar putea duce la valuri de cereri de renunţare la vacanţe din partea turiştilor. Ori, pentru a le putea rambursa acestora banii fără să iasă în pagubă, respectiv să plătească penalizări tur operatorilor din Bulgaria, agenţiile româneşti au nevoie de confirmări oficiale de unde să rezulte situaţia de risc la care ar fi supuşi turiştii români. În consecinţă, ANAT a cerut confirmări oficiale din care să rezulte fie că nu exista riscuri pe litoralul bulgăresc, situaţia în care îşi pot consilia clienţii să nu renunţe la vacanţe, fie confirmări ale situaţiei de risc care să îi absolve de plata de penalităţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură