Activiştii Greenpeace protestează la sonda Chevron de la Pungeşti
alte articole
Activiştii au format un lanţ uman la intrarea în perimetrul Chevron, s-au legat de gardul care împrejmuieşte sonda şi au afişat bannere cu mesajele: „Pungeşti Zonă de carantină anti-Chevron”, „NU fracturării hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungeşti”, informează un comunicat al organizaţiei.
"Greenpeace a instituit zonă specială de carantină anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusă populaţia prin metodele de fracturare hidraulică. Acest procedeu conduce la otrăvirea apelor subterane şi de suprafaţă, otrăvirea subsolului, a aerului şi la creşterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltării economice cu orice preţ, fără a avea în vedere respectarea voinţei populaţiei şi a minimelor reguli de protejare a mediului, trebuie să înceteze. Oamenii şi mediul înconjurător sunt mai importanţi decât câştigul facil al unor corporaţii. Exploatarea industrială a gazelor de şist nu se poate face în dauna vieţii sutelor de mii de oameni din perimetrele concesionate. Cerem încetarea oricăror astfel de iniţiative împotriva mediului înconjurător şi a voinţei cetăţenilor”, a declarat Laurenţiu Ciocîrlan, coordonator de campanii Greenpeace România.
Conform Irinei Bandrabur, ofiţer de presă Greenpeace, protestul decurge paşnic. Activiştii au fost legitimaţi, însă nu s-au înregistrat incidente cu forţele de ordine. Localnicii din comuna devenită din decembrie 2013 o enclavă păzită zi şi noapte de poliţişti şi jandarmi i-au asigurat pe activişti de sprijinul lor. Protestul va continua "atâta vreme cât este necesar", a declarat dna Bandrabur pentru Epoch Times.
Greenpeace reaminteşte că, în aprilie, Chevron a instalat prima sondă de explorare pentru gazele de şist, în ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile, şi plănuieşte să instaleze sonde şi în comunele învecinate, respectiv Păltiniş (Băceşti), Siliştea (Pungeşti), Popeni (Găgeşti) şi Puieşti, unde Consiliul Judeţean Vaslui a dat şi autorizaţie de construcţie, în pofida protestelor comunităţilor locale.
Până în prezent, 11 consilii locale din judeţul Vaslui, şi anume Alexandru Vlahuţă, Băcani, Coroieşti, Dumeşti, Ghergheşti, Pochidia, Perieni, Pogană, Puieşti, Tutova şi Vinderei, au adoptat hotărâri de interzicere a explorării şi exploatării gazelor de şist, mai atrage atenţia Greenpeace, reamintind că atât tehnologia de explorare, cât şi tehnologia de extragere a gazelor de şist prin fracturare hidraulică sunt extrem de periculoase şi poluante.
Pentru obţinerea „gazului ieftin”, Guvernul apără interesele corporaţiilor, în loc să apere drepturile cetăţenilor săi, acuză Greenpeace.
Oamenii şi mediul înconjurător sunt mai importanţi decât câştigul facil al unor corporaţii
Reamintim că pe 2 decembrie 2013, Pungeştiul a fost practic luat în stăpânire de jandarmii trimişi de autorităţi pentru a asigura paza utilajelor Chevron. De atunci, sătenii sunt păziţi zi şi noapte, supuşi unor constante şicane şi hărţuiri, din 8 decembrie în comună fiind decretată şi zonă de siguranţă specială, ceea ce încalcă principiul liberei circulaţii, principiu fundamental în UE. Localnicii au reclamat că atât în decembrie, cât şi anterior, în octombrie, când sătenii au organizat un lanţ uman pentru a opri intrarea echipamentelor Chevron în comuna lor, jandarmii au intervenit cu o brutalitate nejustificată, agresând inclusiv bătrâni şi femei.
Greenpeace CEE România, alături de alte organizaţii non-guvernamentale, a atacat în instanţă cele patru Acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare de gaze de şist prin fracturare hidraulică, obţinute de Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi, Costineşti, respectiv Bârlad. Fracturarea hidraulică este interzisă în Bulgaria, Franţa (moratoriu), 15 state din SUA, regiuni din Canada, Australia, Noua Zeelandă, Argentina, Spania, Italia, Elveţia, Austria. Recent, parlamentul catalan a respins tehnica extragerii gazului prin fracturare hidraulică ca fiind agresivă şi periculoasă pentru societate şi pentru mediu şi, la presiunea societăţii civile, guvernul german pregăteşte de asemenea o interdicţie de exploatare pentru următorii şapte ani.
Activiştii Greenpeace reamintesc că, în România, mai multe consilii locale au dat decizii pentru interzicerea fracturării, emise în baza legii administraţiei publice locale de decizie a politicii de mediu şi de dezvoltare a unităţii administrative, hotărâri ce au fost contestate de prefecturi şi se află pe rolul instanţelor din Vaslui, Iaşi, Arad, Bihor şi Suceava. Activiştii atrag însă atenţia că, în America, pe 30 iunie 2014, cea mai înaltă instanţă din statul New York a decis că autorităţile locale pot emite hotărâri pentru a interzice fracturarea hidraulică în baza dreptului lor legal de reglementare a modului de folosire a terenurilor prin reglementări economico-urbanistice, decizie care "pune într-o lumină pozitivă hotărârile date de consiliile locale din România pentru interzicerea fracturării."