Rezultatele preliminare confirmă: Partidul lui Erdogan este victorios în Turcia

Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul de guvernământ AK (Partidul Dreptate şi Dezvoltare), a primit mai mult de 45% din voturi şi a câştigat o altă victorie în alegerile municipale din Turcia. Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a primit 28% din voturi.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Emel Akan
01.04.2014

Numărarea voturilor a durat două zile şi a dus la ciocniri în diferite oraşe. Zece oameni au murit şi zeci au fost răniţi în timpul ciocnirilor.

Potrivit rezultatelor preliminare, Partidul de guvernământ AK (Partidul Dreptate şi Dezvoltare), a primit mai mult de 45% din voturi şi a câştigat o altă victorie în alegerile municipale din Turcia. Principalul partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP), a primit 28% din voturi.

Rezultatele sunt, în general, în conformitate cu sondajele de opinie anterioare, astfel încât nu există nici o surpriză majoră. Numărarea voturilor a durat două zile şi a dus la ciocniri în diferite oraşe. Zece oameni au murit şi zeci au fost răniţi în timpul ciocnirilor.

În oraşele mari, rezultatele au fost asemănătoare alegerilor anterioare. În Istanbul, candidatul Partidului AK, Kadir Topbas şi-a adjudecat victoria împotriva politicianului proeminent Mustafa Sarigul, candidatul opoziţiei principale, CHP. Topbas a fost ales pentru al treilea mandat. În Ankara, cursa a fost foarte "fierbinte", candidatul Partidului AK, Melih Gokcek, a câştigat al cincilea termen la o diferenţă mică. În Izmir şi coasta de vest a Turciei, CHP şi-a menţinut bastionul de putere. Şi, cum era de aşteptat, în partea de est a Turciei dominantă de kurzi, partidul pro-kurd Pace şi Democraţie (BDP), a câştigat alegerile în oraşele mari.

În discursul post-electoral, Erdogan a notat: "Vă mulţumesc foarte mult pentru că aţi protejat noul efort al Turciei pentru independenţă... Oamenii au transmis un mesaj clar în Turcia şi în lume: Ce au spus? Ei au spus "Noi suntem aici." Ei au spus: "Poporul turc este de nestrăbătut. Suntem proprietarii acestei ţări. Oamenii nu se vor supune şi Turcia este de neânvins".

Erdogan a fost aspru criticat pentru politicile sale controversate şi pentru conducerea ţării spre un stat autoritar.

Acest sufragiu a fost important pentru el, pentru a trece testul de încredere, în urma protestelor din parcul Gezi împotriva guvernului, din vara anului 2013 şi acuzaţiilor de corupţie împotriva lui din 17 decembrie 2013..

Recent, adversarii săi au început să utilizeze reţelele sociale mass-media şi youtube pentru a răspândi zeci de înregistrări şi documente compromiţătoare. La schimb, Erdogan a închis Twitter-ul şi Youtube şi şi-a acuzat adversarii de trădare.

Erdogan a negat frecvent afirmaţiile şi conversaţiile care se presupune că documentează acţiunile sale corupte, ale membrilor familiei sale şi ale anturajului său. Tensiunea în ţară a crescut şi mai mult, chiar înainte de alegeri, atunci când o înregistrare de la o întâlnire de securitate de nivel înalt, a fost răspândită pe internet.

În această înregistrare, şeful serviciului de securitate al Turciei, ministrul de externe şi comandanţii militari discutau o posibilă intervenţie a armatei în Siria. Guvernul nu a negat această întâlnire. Şeful serviciului de securitate al Turciei, Hakan Fidan, a vorbit despre formularea unui atac fals, în scopul începerii unei operaţiuni în Siria. În ceea ce priveşte scurgerea de informaţie, Erdogan şi-a ameninţat adversarii în discursul său post-electoral:

"Vom merge în vizuinile lor. Vor plăti pentru aceasta. Cum poţi ameninţa securitatea noastră naţională? Siria este într-o stare de război cu noi. Ne hărţuiesc avioanele (...) Putem păstra tăcerea în faţa unei asemenea realităţi? Dar aceşti trădători au înregistrat pe ascuns această întâlnire şi au transmis-o intenţionat lumii (...) Astăzi, politica lipsită de etică este pierdută".

Rezultatul acestor alegeri locale a fost crucial în determinarea perspectivelor politice şi economice în Turcia. După această victorie, este de aşteptat ca Erdogan să câştige încredere pentru a candida la preşedinţie în luna august 2014.

Potrivit unor comentatori, rezultatul sufragiului electoral poate creşte riscul de tensiuni politice continue în ţară.

Astăzi, în Ankara, susţinătorii CHP au început să protesteze în faţa Consiliului Alegerilor din Turcia ca urmare a acuzaţiilor de fraudă ale buletinelor de vot. Protestatarii au fost dispersaţi de poliţie, prin folosirea tunurilor de apă.

Liderul partidului de opoziţie CHP, Kemal Kilicdaroglu a vorbit cu mass-media după alegeri, declarând: "Dictatorii nu au câştigat în orice ţară, ei nu pot câştiga oricum. Dar ei cred că au câştigat. Turcia a câştigat ... Aceste mesaje arată că vor exista practici mai represive în continuare. Va mai fi multă presiune asupra mass-mediei, societăţii civile, partidelor politice, precum şi în toate celelalte domenii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor