Turcia alunecă şi ea: după Twitter şi Youtube, Erdogan atacă Google

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

La cererea guvernului condus de premierul Tayyp Erdogan, companiile de telecomunicaţii din Turcia au penetrat, luni, sistemul de servere de la Ankara al gigantului de internet Google, mişcare ce face dintr-o campanie de cenzură mai vastă.

"Imaginaţi-vă că cineva înlocuieşte cartea de telefoane cu alta, care seamănă foarte mult cu originalul, cu excepţia faptului că informaţiile oferite despre anumite persoane sunt numere false de telefon", au descris experţii IT atacul asupra Google.

Prin această nouă mişcare, guvernul de la Ankara speră să stopeze diseminarea înregistrărilor care ar dovedi actele de corupţie ale mai multor oficiali de vârf, inclusiv a premierului Erdogan.

În urma informaţiilor recepţionate, Google a confirmat că serviciul DNS (Domain Name Server) a fost atacat de către furnizorii de internet turci. Pe timpul atacului informatic, utilizatorii care accesau site-urile cu presupusele dovezi de corupţie erau automat redirecţionaţi aiurea.

Serverul DNS "spune computerului vostru adresa serverului pe care îl căutaţi, în aceeaşi manieră în care căutaţi un număr de telefon în cartea de telefon", a explicat inginerul de la Google.

Ankara ar face orice să închidă şi ultimele mijloacele de comunicare folosite de turci în speranţa că vor evita cenzura, au adăugat oficialii Google.

Duminică, după ce partidul Justiţie şi Dezvoltare s-a clasat pe primul loc, cu 45% din voturi, la alegerile locale, Erdogan a avertizat că va începe ”eliminarea” opoziţiei sale. Totuşi alegerile au fost marcate de incidente care ar putea pune sub semnul întrebării rezultatele.

Chiar dacă Twitter a respins în instanţă blocada de pe internet, prin această mişcare guvernul Erdogan speră să închidă restul căilor de comunicare virtuale utilizate de turci.